Apa in corpul uman

Apa in corpul uman – Mai mult de jumatate din corpul uman este reprezentat de apa si toate procesele interne depind de ea.

Apa este solventul ce permite derularea principalelor procese biochimice, dizolvand substante chimice care stau la baza vietii si pregatindu-le pentru transport si asamblare. In lipsa apei, corpul uman ar inceta rapid sa mai functioneze. Cand in corp exista mai putina apa, inima trebuie sa lucreze mai mult. Cresterea concentratiei de saruri cauzeaza spasme musculare, iar pierderea apei din creier duce la dureri de cap, ameteli si confuzie.
 
 
Unde gasim apa in organismul uman 
  • Creierul : apa din structura sistemului nervos central absoarbe socurile, protejand creierul si maduva spinarii .
  • Sangele : apa din sange este un ”caraus” transportand globulele albe si rosii, gazele si nutrientii in tot corpul.
  • Rinichii : rinichii folosesc apa pentru a elimina sarea in exces si ureea.
  • Pielea    : apa ajuta la reglarea temperaturii corpului, transferand caldura in exces departe de piele, prin evaporarea sudorii.
  • Oasele   : chiar daca par uscate, oasele contin 25% apa, care ajuta celulele vii din interiorul oaselor sa primeasca nutrienti.
 
Apa deasemenea mai este folosita pentru a produce lacrimi, saliva si mucus, protejandu-ne corpul de infectii si corpi straini.
In cazul sistemului digestiv apa ajuta la deplasarea hranei prin sistemul digestiv, permitand enzimelor sa ajunga la nutrienti !!!!
 

Lasă un comentariu