Vacanta organizata: Pasii importanti pentru pregatire vacanta

Pentru a avea o vacanta organizata, fara incidente sau chiar pericole trebuie sa respectam anumiti pasi, mai exact regulile de baza. Fie ca vrei sa pleci la munte, la mare sau in vacanta in strainatate orice turist civilizat va urma acesti pasi:

PASUL 1 : Pregatiti excursia din timp

Documentati-va asupra regulilor locurilor pe care urmeaza sa le vizitati, pregatiti-va un echipament adecvat pentru vremea rea si procurati-va o harta a zonei si o consola ( daca nu aveti cum sa face-ti rost de o harta folositi GPS-ul ) Nu mergeti niciodata singuri in vacante mai luati cu voi macar o persoana.

PASUL 2 : Calatoriti si campati in locuri corespunzatoare

Nu mergeti de cat pe potecile marcate si campati doar in locurile special amenajate. Daca nu exista asemenea locuri, puneti cortul pe iarba uscata, pe nisip sau zapada. Nu campati pe spatiile verzi, pentru ca riscati sa distrugeti flora. Protejati zonele din apropierea apelor (rauri sau lacuri) si instalati corturile la o distanta de cel putin 200 m fata de acestea. Tineti minte: locurile bune de campare trebuie gasite, si nu facute!

PASUL 3 : Aveti grija unde depozitati gunoiul

Daca sunteti in mijlocul naturii, unde nu exista cosuri de gunoi, impachetati si loati cu voi hartiile, ambalajele, conservele sau alte deseuri. Nu le aruncati la voia intamplarii. Daca va raman resturi de mancare ingropati-le in pamant deoarece mancarea se descompune mai repede.

PASUL 4 : Lasati locurile asa cum le-ati gasit

Daca vizitati un muzeu sau o constructie istorica, priviti, admirati, dar nu atingeti obiectele, pentru a nu produce un incident sau mai rau puteti fii amendati mai ales daca ati fost atentionati inca de la inceput.

PASUL 5 : Reduceti impactul focului asupra naturii

Folositi spatiile special amenajate pentru foc, daca sunte-ti intr-o zona unde nu exista spatii special amenajate pentru foc incercati sa faceti focul pe pamant sapand o groapa, sau inconjurati focul cu pietre pentru a evita pericolul de extindere.

Aveti nevoie de o vacanta organizata si daca planuiti sa va aventurati pe munte : trebuie sa aveti in vedere, pe langa acesti 5 pasi sau reguli de comportament civilizat in natura, si regulile muntelui, care de multe ori va pot salva viata:

  • Este bine sa nu porniti intr-o excursie care va depaseste puterile.
  • Pregatiti in detaliu orice excursie. Nu uitati ca muntii sunt bogati in primejdii.
  • Nu uitati atunci cand sunteti in munti sau pe munti ca sunteti o fiinta civilizata.
  • Nu profanati peisajul pe care il strabateti. ,,Nu impodobiti” natura cu cioburi de sticla, hartii, conserve si alte lucruri.
  • Fiti buni camarazi! Nu fiti autoritari, increzuti, sau incapatanati. Ascultati si parerea celor care va insotesc.
  • Respectati cabana tot asa cum va respectati casa.
  • Nu furati- nu furati altora nici linistea, nici singuratatea pe care o cauta, nici perspectiva. Nu furati nici florile, pe care Natura le-a creat pentru toata lumea.
  • Nu mintiti, nu exagerati, nu incercati sa impresionati. Respectati oamenii si locurile si amintiti-va mereu ca nu sunteti de cat un oaspete trecator pe acele meleaguri.

Lasă un comentariu