Cel mai suculent gratar Cum sa faci cel mai fraged si suculent gratar

Cel mai suculent gratar, cum sa-l faci ? Un gratar bun, gustos si fraged pentru carne, mici, frigarui, peste si legume. Cu lemne sau carbuni putem obtine o carne suculenta, doar cu cateva trucuri. Va urez pofta buna si vizionare placuta.

Am incercat tot felul de moduri de gatire a unui gratar iar la finalul acestuia sa obtin o carne zemoasa, suculenta, dar si facuta, adica un ideal si suculent gratar.
In special pentru carnea de porc si mici.
Intradevar si calitatea carnii este foarte importanta, dar totusi din carne ce o avem, sa scoatem maxim.

Carbuni folosesc doar in medii unde obtinerea lemnului pentru gratar este mai precara, dar cand sunt acasa sau prin padure, folosesc lemne mai groase,
in jur de 4-6 cm diametru, ideal este sa fie toate lemnele de grosime aproape identica, sa arda toate odata emananduse gazele toxice, iar cand
flacara se stinge este timpul sa incepem gratarul.

Eu folosesc pentru carne temperatura mare, o las in jur de 30-40 secunde pe o parte apoi o intorc pe partea cealalta gatindo acelasi timp, pentru a o sigila,
astfel crusta realizata la temperatura mare nu mai lasa sucul carni sa migreze spre exterior, formand o bariera. La maxim 1 minut reintorc carnea.

Timpul de gatire este diferit in functie de puterea focului, carnea este gatita corect daca apasati usor pe ea si zeama care iese la suprafata este incolora.
Daca este roz, mai lasati putin pe gratar, carnea de porc si pui niciodata nu se gateste cu sange!
Eu totusi o ridic de pe gratar cand este usor rozalie, pentru ca pana se linisteste ea ajunge la punctul perfect de gatire.

Truc pentru mici la gratar

Mai vreau sa adaug un truc pe care il folosesc la mici. Desi acestia nu se gatesc la o temperatura mare, eu las o zona a gratarului cu mai putin jar.
Astfel pun micii odata cu carnea ii intorc la 15-20 secunde pe fiecare parte apoi ii mut in zona cu mai putin jar, aferent o temperatura mai mica.
Asa obtin o sigilare perfecta si cei mai suculenti mici. Dar sa tineti cont totusi ca si calitatea micilor valoreaza 30% din reusita unui suculent gratar.

Regula succesiuni pe gratar a carnurilor

Totusi tine cont de urmatoarea regula: primele pe gratar se pun intotdeauna carnurile cele mai putin procesate: cotlete, ceafa, pulpe, piept, etc.
Trebuie sa tii cont de aceasta regula deoarece carnurile nerafinate au fibra intacta, si ca atare se patrund mai greu, deci au nevoie de toata caldura unor carbuni proaspat incinsi.

Urmatoarele la rand sunt produsele din carne procesata, precum micii, carnatii sau frigaruile.
Acestia se fac mult mai repede si nu necesita o cantitate atat de mare de caldura.
Daca nu te opresti doar la preparate din carne, si vrei sa gatesti si niste legume la gratar, pune-le ultimele la fript.

Acestea au nevoie de foarte putina caldura si se patrund usor.
In final, daca se intampla sa prepari si peste la gratar, este de la sine inteles ca trebuie sa aranjezi ordinea in asa fel incat pestele sa fie asezat ultimul pe gratar, caci altfel mirosul se transfera si la celelalte alimente.

Atasez si un videoclip:

Acestea fiind spuse, eu va urez pofta buna si jar incins, numai bine oameni buni si sa auzim de bine.

Link YouTube – https://youtu.be/xmsYujdsOzA

Lasă un comentariu