Depunere gudron: Centrală termică pe lemle – Episodul 4

Depunere gudron. Cât gudron se depune pe elemenții sau bazinele unei centrale termice ? Unul din importanți factori de rentabilitate a centralelor termice pe lemne sau cărbuni. Centralele termice din comerț cu bazine de fontă în care focul nu are cum să se dezvolte și să ardă la temperaturi mari, gudroanele din lemn, cărbuni, peleți se depun prin condensare pe pereții acestora.

Acest gudron se scurge pe pereții registrului, iar în timpul de repaus al centralei, prin răcire o parte din acest gudron se solidifica, formând un strat de gudron casant, dar greu de îndepărtat.

Depunere gudron – Soluții de curățat gudronul

 Chiar dacă sunt pe piață chimicale cu aplicare sub diferite forme și aplicări, tot nu rezolva problema.Am încercat și cred că ajută în medie de 20 maxim 30 %,  nu mai mult, defapt mult… este doar reclamă.

O curățare a centralei termice pe lemne  se poate face cu adevărat doar fizic. Adică prin metode tradiționale cu peria de sârmă, ustensile cu care poți rașcheta bazinele sau elementii centralei, cu perii de sârmă circulare propulsate cu ajutorul bormasiini, în rest apă de ploie.

Cum împiedic depunerea gudronului

Cel mai mult contează combustibilul pe care îl folosiți, apoi codițiile unei ardere cât mai complete a lemnului. Dar și folosirea în instalația unei centrale termice a unui circuit de bypass, care menține registrul la peste 60 de grade, sub care temperatura apare condensul acid.

Cu consecințe de uzură și eventual perforarea cazanului, precum și în situația utilizării unorcombustibili „bogați” în gudroane, acestea au tendința să se depună, izoland termic și reducând randamentul de transfer.

Circuitul de bypass – depunere gudron

 Bypass-ul constă în reintroducerea unei anumite părți de apă din tur în retur, înainte de intrarea în registru. Fie prin vană de amestec cu trei cai, fie prin pompă de recirculare.

Soluții antigudron 

Caracteristici importante pentru reducerea gudronului intr-o centrala termica.

  • combustibil slab în gudroane și umiditate
  • circuit bypass
  • focar din șamotă / cărămidă ( care ajută la o ardere cât mai completă )
  • aer preîncălzit ( sisteme de aer – primat, secundar, terțiar cu aer preîncălzit la 200-300 grade ) + sistem de reglaj al acestora
  • centrală bine dimensionată ( fumuri dimensionate corect fără restricții pe căile de acces )
  • folosirea și menținerea regimului de lucru a centralei termice
  • curățare și mentenata regulată

Acesta este proiectul pe care l-am realizat adaptat la nevoile mele, orice idee de îmbunătățire pe care o ai, pune-o într-un comentariu, chiar dacă nu o folosesc eu personal, o poate folosi altă persoană. Prin informațiile împărtășite din experiență și ideile sheruite benevol și cu puțină muncă, am realizat această centrală termică pe lemne.

Vreau să mulțumesc tuturor, care prin bunăvoința lor ajută cu astfel de informații în orice domeniu, fiecare ne-am folosit de informațiile găsite pe internet și cât de mult ne-a ușurat în anumite situații, dacă aveți ocazia întoarceți favoarea. 

youtube play

Videoclip Youtube – Depunere gudron

Centrală termică pe lemne Homemade – Introducere – Episodul 1

Centrală termică pe lemne Homemade – Prezentare instalatie – Episod 2

Centrală termică pe lemne Homemade – Instalație termosifonare – Episod 3

Un comentariu la „Depunere gudron: Centrală termică pe lemle – Episodul 4”

Lasă un comentariu