Centrală termică pe lemne Homemade – Instalație termosifonare – Episod 3

După ce am abordat materialele folosite și dimensiunile pentru centrala termică în articolele trecute, acum vreau să vă prezint cea mai simplă instalație termosifonare împărțită în 2 circuite, un circuit în regim de termosifonare și un circuit în regim forțat, cu pompă de recirculare.

Instalație termosifonare (circulație naturală sau gravitațională)

Circuitul în termosifonare în care am specificat deja că pentru mine funcționează doar 30%, asta pentru că folosesc țeavă neagră de 3 sferturi (3/4) adică un diametru destul de mic pentru termosifonare. Iar distanță între axa centralei și axa caloriferelor care este în jur de 70 cm nu prea mă ajută, noroc că baza casei este înalta de 50 CM, față de amplasament.
Am montat și caloriferele la 30 cm de podea, că să mai câștig puțînă distanță între axe, adică la limita esteticului, ajutat de înălțimea mare a camerelor în jur de 2.60.

Centrală termică pe lemne Homemade – Instalație termosifonare

Turul pe circuitult termosifonarii este descendent adică are o pantă în jos de 2 cm, astfel bulele de vapori formate prin cavitație sau aerul din instalație vor urcă spre vasul de expansiune, eliminandul.

Vas de expansiune centrală termică

Vasul de expansiune este deschis, eu am ales să-l pun pe tur, de mărimea a 10% din volumul total al agentului termic, adică apă din registri, instalație și calorifere,
vasul de expansiune trebuie izolat foarte bine, inclusiv capacul,
pentru a nu pierde prea multă apă prin evaporare. Eu completez cu 2 litri de apă la 2-3 săptămâni.

Pompă de circulare

Eu am ales o pompă de recirculare, economică ( de maxim 45 W) foarte bună și silențioasă, setată pe treaptă a 2 cu un consum în jur de 20 W. O folosesc de 7 ani – Pompa de circulatie Clasa A 25/60 180mm BLAUTECH – Link

pompa de recirculare si vana de amestec cu 3 cai

Vană de amestec cu 3 cai sau pompă de bypass

Folosesc vană de amestec cu 3 cai, pentru bypass, ajută la diminuarea condensului acid prin scurtarea timpului în care registrul ajunge la 60 de grade, atunci când pornim focul,
protejând registrul. Lemnul este un combustibil bog at în gudroane iar acestea au tendința să se depună, izolând termic registrul și reducând randamentul de transfer al temperaturii.

Nu concepeti o instalație fără bypass, fie cu vană de amestec fie cu pompă, dar pentru un sistem deschis și o instalație simplă, eu recomand vană de amestec.

Filtre Y pentru reținerea impurităților

Cele 2 Filtre Y sunt pentru protejarea vanei de amestec și a pompei de recirculare. Acestea sunt pe deplin indicate, pentru că te scapă de necazul colmatarii elementelor menționate mai sus.

Instalația mai conține un termomanometru pentru indicarea temperaturii și un termostat de contact (recomand termostat cu imersie), pentru controlul automat al pompei de recirculare, în funcție de temperatura.

Acesta este modul cel mai simplist, al unei instalații, în special dacă conține o circulație în regim de termosifonare. Pentru că fiecare cot, îngustare, lungime a traseului și chiar rugozitatea interioară a țevilor folosite sunt factori care lucrează împotriva efectului de termosifonare.

Vizioneaza videoclip – Centrala Termica Instalatie Episod 3 – Link

Calculator pentru termosifonare, specific totuși calculatorul este pentru o termosifonare completă. – Download

Lasă un comentariu