M-am decis să va prezint o centrală termică pe lemne / cărbuni, construită acum 7 ani. Acum este la versiunea 3.0, adică a suportat 3 modificări majore, ajungând în cele din urmă la cea mai bună versiune de care eu am fost foarte mulțumit de randament, deși nu am terminat-o 100%. Adică fără construcția de aer primar, secundar și poate un terțiar.
Poziționare, localizare centrală termică și regiștrii
Sunt fel de fel de stiluri și combinații a centralelor termice pe lemne, homemade, făcute în regim propiu. Fie că vorbim de costuri mai mici sau de o rentabilitate mai mare decât cele din comerț. În general acestea sunt confecționate din țeavă trasă, sau bazine de diferite forme și dimensiuni, dar am văzut și din calorifere de fontă.
Aceste colectoare de căldură (regiștrii) sunt încadrate fie în sobe de teracotă noi sau vechi, cărămidă, pământ, șamotă, etc. Pot fi localizate în casă sau în exterior, într-o camera tehnică. Iar registri pot fi poziționați în fumuri sau în foc direct (focar).
Documentare centrale termice pe lemne homemade
După ce am achiziționat o casă la țară, timp de 1 an am studiat și m-am documentat foarte mult în domeniu. Am parcurs aproape toate proiectele pe care le-au realizat alte persoane, precum și argumentele pro și contra după punerea în funcțiune.
Astfel am ajuns după un an așa cum am specificat, să construiesc un proiect al unei centrale termice pe lemne, eliminând aproape toate problemele cu care ceilalți s-au confruntat și să adaptez la regimul de construire la condițiile și amplasarea de pe terenul meu. Pot să spun că am învățat din greșelile altora, dar trebuie să precizez că și eu, am modificat și îmbunătățit de 3 ori centrală termică pe care am realizat-o.
Oricum ar fi, așa cum am specificat mai sus, precum am învățat din sfaturile și pățaniile celorlalți, cred că este civic și omenesc să relatez mai departe,pentru alte persoane care au posibilitatea și dorința de a creea un astfel de proiect, să relatez tot ce am experimentat pe acest domeniu.
Am să încerc să dau toate detaliile, nu vreau să fiu cârcotaș precum alți care nu dau secrete din casă, din frică de a rămâne fără obiectul muncii. Totuși dacă gândim la rece, au și ei dreptate și îi înțeleg pe deplin.
Rabat de la calitate și funcționalitate sau costuri mai mici
Fiecare când face un proiect în propia curte încearcă să adapteze și să introducă în proiect materialele pe care le dețîn deja în curte. Acesta posibilitate fiind un atu imens, în proiectele realizate în regim propiu, costuri mai reduse. Dar de multe ori acest atu poate dauna proiectului, făcând rabat de obicei de la calitate sau funtionalitate.
Când îți trebuie 10 ml de țeavă de 25, dar tu ai de 20 în curte care stă aruncată și nici nu îi vezi utilitatea în următoarea perioada, parcă nu te lasă inima să o lași să ruginească iar tu să te duci să cumperi din magazin, care și așa în ziua de azi sunt foarte piperate că preț. Aici intervin problemele, dar depinde și de maleabilitatea tehnică a fiecăruia, adică de a modifică un parametru al proiectului dar și de a echilibra pierderea sau surplusul ia altă parte a proiectului.
Alegeți simplitatea circuitului unei centrale termice
Centrală termică ar trebui construită cât mai simplu, mai ales dacă alegi sistemul de circulație în mod natural / termosifonare, care sincer face toți banii și merită toată atenția.
Deși condițiile de aplasare a centralei termice în cazul meu, pentru circulația în termosifonare nu au fost perfecte (distanță pe verticală între axa centralei termice și axele caloriferelor = mică) și nici diametrele țevilor pentru circuit nu au fost mari (țeavă neagră de 3/4), dar totuși am reușit să obțîn o termosifonare de 30% din suprafață caloriferelor (3 din 6 calorifere).
Știam deja de la început din calcule, că nu am nici-o șansă pentru o termosifonare completă, dar cei 30% au fost super suficienți.
Gudron excesiv in centrala termica
Diferententele unei centrale termice homemade reușite față de o centrală termică din comerț sunt mari, iar factorul important este gudronul, care se depune pe pereți registrului. Acea materie neagră lichidă sau solidă sub formă de pelicula casantă, care da bătăi de cap tuturor care dețîn o centrală termică.
Trebuie să specific că fiecare milimetru de gudron pe pereții registrului din centrală termică, reduce 10% din putere. Sau altfel spus ardem degeaba 10% lemne, pentru fiecare milimetru de gudron depus pe registru.
Un atu important în construcția unei centrale termice este posibilitatea construcției în așa manieră încât aceesibilitatea curatatii registrului să fie aproape de 100%. Un registru din țeavă trasă sau țeavă de cupru în orice formă ar fi el construit, nu îți da posibilitatea să cureți mai mult de 70%.
Diferența centrală termică șamotata și nesamotata
O centrală termică pe lemne din metal (centrale termice din comerț) după ce se stinge focul în 2-3 ore se răcește. Dacă focul a fost făcut seară, până dimineață apă din centrală este la temperatura camerei tehnice. În jur de 10 grade în marea majoritate a cazurilor.
Când faci focul dimineață timpul în care aduci temperatura apei din centrală termică de la 10 grade până la 65 de grade, când gudronul începe să termine reacția de depunere prin condensare a noxelor, este mai mult decât dublu, față de o centrală termică pe lemne șamotata. Care poatepăstra temperatura apei până a două zi, la temperaturi de 40-70 de grade (depinde de izolație și setarea circuitului).
Acesta e primul și cel mai mare dezavantaj al centralelor termice pe lemne din comerț și cele homemade nesamotate. Dezavantajul secund și important este suprafață mică de contact cu focul, față de o centrală făcută homemade, în care poți mari suprafață dar și timpul expunerii focului sau al fumului pe suprafață de captare a temperaturii (registru).
Acestea fiind spuse voi încerca să relatez fiecare subiect din proiect în mai multe articole. Este un subiect destul de amplu, sunt multe de spus iar pe alocuri pot fi ambigu, de neînțeles, pot greși, sau să mă repet. Deși voi încerca să fiu cât mai clar, sigur voi calcă pe bec pe alocuri.
- P.S. Nu am mai muncit la aere și grătar pentru că am vândut propietatea, iar soba nu va mai fi folosită, pentru că noul propietar va folosi propietatea doar vara, în regim de casă de vacanță.
Filmările au fost făcute pentru propiul meu uz, nu m-am gândit că o să și postez, așa că sunt doar câțiva pași din construcție filmați, dar pentru cine este interesat, o să detaliez restul de goluri. O să încerc să scriu axat pe un subiect în parte în fiecare articol.
Link Video Youtube
Centrală termică pe lemne Homemade – Prezentare instalatie – Episod 2 – Link
Te salut!Ingenioasă centrala!Mă interesează să-mi fac și eu una însă n-am priceput dacă și casetele verticale din dreapta sunt supuse la foc și n-am vz.din videoclip unde ai racordat coșul pt.evacuare fum.Dacă mi-ai putea arăta…ți-aș fi recunoscător.
Mulțumesc!
Buna, acele casete verticale, sunt in fum, nu au contact cu focul, dar preia caldura din fum. Eu am ajuns la acesta schema, pentru ca nu puteam sa ma inalt mai sus, nu mai mergea termosifonarea si am avut vana cu 3 cai de 48 grade nu de 60-70 cat trebuie, asa ca bagam 48 grade (retur) prin cele 3 casete (bazine), casa cresc temperatura la 70, apoi intra prin cele 4 bazine care sunt in focar. Asa nu aveam mari depuneri de gudron.
Eu am fost limitat de anumite aspecte, dar poti sa le pui pe toate 5-7 de cat ai nevoie, una peste alta, nu e nevoie sa faci acel artificiu pe care l-am creat eu. Dar sa ai vana amestec cu 3 cai de indicat 70 grade.
In episodul 2 ( https://www.youtube.com/watch?v=UazK388PFy0 ) gasesti schematic cum am facut racordarea cosului, dar exista si prin video cosul exterior, dar nu mai stiu care, sunt 4 episoade facute cu centrala.