Sari la conținut

Conexiune SPDIF pentru sunet TV HDMI

[dropcap]C[/dropcap]onexiunea SPDIF este protocol de transmisie audio in format digital, avand la baza standardele AES/EBU folosite in domeniul profesional. Eu am ales sa folosesc aceasta conexiune pentru a elimina 2 telecomenzi, avand in vedere caci detinand televizorul Samsung 46ES6100, care are un sunet foarte bun pentru filme, am decis sa elimin sistemul audio, pentru filme.

Conexiunea pe care o folosesc pentru redarea filmelor pe TV, este prin cablu HDMI, care nu imi transporta si sunetul fara interfata SPDIF, atunci pentru rezolvarea acestei probleme, sta doar un cablu simplu cu 2 fire, deobicei este in cutia placi de baza, cand ati cumparat-o.

Cablul SPDIF trebuie conectat intre placa de baza (motherboard) si placa video (GPU). Am facut o poza la unitatea mea, nu prea este super clara dar va puteti da seama cam pe unde vine, oricum pe placa de baza si pe placa video langa mufele aferente, trebuie sa scrie SPDIF.

Conexiune SPDIF pentru sunet TV HDMI

Conexiune SPDIF pentru sunet TV HDMI

Este putin INCOMOD, atunci cand trebuie sa mutati calea audio la PC sau la TV, dar am sa fac un video, pentru a va arata setarile de activare a fiecarei cale de sunet, este simplu atunci cand sti, caci sunt 3-4 clickuri.

Boxe Genius SW-J2.1, 12W, Negru

7 comentarii la „Conexiune SPDIF pentru sunet TV HDMI”

 1. Salutare, am o problema si anume:
  Am o placa video Nvidia 9600gt, conectata la placa de sunet a placii de baza exact ca in tutorialul tau. Problema mea este ca sunetul se intrerupe pentru o secunda, cam o data la 1,2 minute….cunosti cumva cauza?

 2. Sincer nu stiu care este cauza, da logica electronica, ma duce cu gandul la un condesator vinovat, care se satureaza, astfel ai aceasta fluctuatie la perioada egala de timp.
  Poate fi pe placa video, pe placa de baza, dar poate fi si in televizor, sa probezi tv-ul cu un laptop prin hdmi, astfel il scoti din cauza.
  Apoi placa video pe alt pc, si ramai cu placa de baza.
  La mine nu facea figuri a mers excelent, un 9500 gt asus, dar acum am scos-o la vanzare pe olx, am alta noua.
  Daca tv-ul e in regula, eu dau vina pe placa de baza, placa video este doar un conector spre mufa hdmi, dar poate contine si ea cateva filtre, nu stiu, dar dau cu presupusul.
  Uitate pe placa de baza la condesatori, daca se scurge un lichid din ei sa daca sunt deteriorati fizic, prezinta mici umflaturi.

 3. Multumesc mult oriunde te-ai afla !

  Articolul scris cu ceva vreme in urma dar este la obiect si bine documentat.
  Am avut urmatoarea problema:
  TV Sharp conectat prin HDMI la PC (Win. XP, VGA NVidia 9800 GT).
  Am facut clona de la monitorul PC la TV, imagine transmisa OK dar fara sunet.
  Pentru a avea si sunet la TV traansmis prin HDMI solutia a fost conectarea unui cablu SPIDF intre VGA si placa de baza.

 4. Mersi de urari… Un sfat… Nu clona imaginea, i cearva sa o pui pe landscape…. Parca. In asa fel incat poti urmarii un film la tv si sa faci alceva la pc.
  Plus ca poti seta rezolutii diferite mai usor pentru fiecare device.

 5. Bună ziua,
  Am placa videoGe Force GT 210 1 gb/64 biti hdmi,montata pe placa de bază Gigabyte GA-B75M-D3V.Am încercat să conectez placa video cu monitorul,prin cablu hdmi.Video merge bine,dar audio nimic.Este nevoie de cablu SPDIF,între placa video si placa de bază ?Placa video are conexiune cu 2 pini,dar la placa de bază nu văd o asemenea conexiune.Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
  Cu bine,Iosif.

  1. Eu zic sa incerci sa cuplezi si cablu hdmi la un tv sa vezi daca ai sunet. Unele cabluri 1.3 nu au si pentru sunet. Poti incerca si alt cablu de la un prieten.
   Placa ta de baza nu are Spdif, normal trebuie sa fie direct prin slotul placii video. Acum e o problema cu placa video daca are si placa de sunet, asa cum are gtx 560, pe care o detin. Atunci merge si sunetul prin hdmi.
   M-am uitat la placa video gigabyte, dar nu am văzut sa detina un chipset de sunet. Dar ai putea sa faci traseu de sunet separat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.