Configurare router RDS Conexiune retea PPPoE – Pentru cei care au internet de la RDS, dar si de la celelalte firme care folosesc conexiunea PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet).
Conexiune retea PPPoE este simpla: Configurare router RDS
- Conectati cablul UTP de la ISP (net) in mufa WAN a router-ului.
- Conectati cablul UTP intre calculator (placa retea) si router, in mufa LAN (2, 3, sau 4)
- Conectati la sursa router-ul.
- Deschideti broser-ul pe care il folositi si introduceti in caseta URL, IP-ul respectiv al router-ului (192.168.xx.1), o sa-l gasiti in manualul router-ului.
- Parola router-ului default, este de obicei „admin”, cat si userul tot „admin”.
- Intrati in setarile WAN, alegeti conexiunea „PPPoE”
- Introduceti la user name si password, userul si parola care va fost furnizata de ISP ( cei de la care aveti net )
- Nu treceti nimic la „Service Name”
- In imaginea de sus, aveti setarile pe care le am eu la router, este bine sa le aplicati.
La calculator trebuie sa selectati:
- Obtain an IP address automatically
- Obtain DNS server address automatically
Am relatat mai sus sa folositi mufele LAN 2,3 si 4, pentru ca conexiunea cu routerul, in special cele wireless, imparte banda, chiar daca cea wirelles este inchisa, doar router-ele mai scumpe au setari asupra impartiri benzi de net, preferential.
Daca mutati conexiunea (ISP), din mufa WAN, in mufa LAN1, pe care eu am spus ca prefer sa o las libera, veti transforma router-ul intr-un Switch, cu viteza de 100%
Eu prefer sa fac conexiunea de conectare PPPoE si pe calculator, dar nu o folosesc decat daca imi trebuie sa imi maresc de 3 ori viteza. Prin router descarc cu maxim 2,7 Mb/s, pe cand prin metoda LAN1 (switch), ajung linistit la 8 Mb/s, deci cam aici este marja mea de impartire a netului, binenteles ca e un router super China de 70 ron.
Configurare router RDS Conexiune retea PPPoE
Este bine sa fixati si „Time Zone”, pentru ca la unele jocuri online, nu se poate face conexiunea cu serverele jocului.
Dati disable la optiunea WPS (wireless protected setup) pentru wireless, astfel rourer-ul va fi vulnerabil 100% asupra protectiei. Cu optiune WPS activata oricine in tema, se poate lega la reteaua voastra de net. Setarea WPS o puteti gasi in setarile pentru Wireless la orice router ( o mai puteti gasi si sub denumirea QSS | la TP-Link).
Un router ieftin care detine setari de impartire banda il gasiti aici:
Router Wireless Tenda W316R
Sau il puteti cumpara de aici:
Router Wireless Tenda W316R – pret
@Florin
NU cunosc, dar orice ai cauta, tot trebuie sa cumperi ceva, deci care e problema cu router-ul ??? Si nu inteleg de ce nu ai cumpara router wireless, telefon nu ai ???
Nu sti cand iti trebuie si o retea wireless.
Salut! am achizitionat un router asus rt-n18u. mentionez ca am mai instalat pe rds diverse routere cu succesuri nebanuite in doar cateva minute. Pe acesta nu pot sa il instalez, dupa ce selectez PPoE si introduc parola si username de la provider, in speta RDS, imi da connecting si la un moment dat imi zice ca nu a reusit conexiunea si daca vreau sa reincerc. cei de la rds mi-au resetat parola dar problema persista. are cineva idee daca e vreo setare speciala la acest router? am vazut in diverse tutoriale ca la alte persoane acest router a detectat automat conexiunea PPoE ( eu am bifat-o manual). cand mi-au facut mufa, cei de la rds au verificat si au zis ca merge perfect. puteti sa ma sfatuiti cum sa ii dau de cap, va rog? Practic pot sa ma conectez cu laptopul la wi-fi insa nu am conexiune la internet…am mai incercat de asemenea sa pun macul placii de retea la router, teoretic sa il clonez, dar nu stiu daca am facut-o cum trebuie, in fine, aceleasi rezultate.
@Alexandru S.
Sub nici o forma clonare, nu in sensul pe care vrei sa-l faci, (router-placa retea), poti sa dai MAC-ul placi de retea la router, dar la placa de retea trebuie sa pui altul.
Daca ai avut alt router pana acum, indicat ar fi sa iei macul de la cel vechi si sa-l pui la cel nou.
Stiu ca RDS preia MAC-urile in baza de date si poate restrictiona accesul, desi teoretic nu este OK fata de client, din cateva motive care nu-si au rostul acum.
Ar trebui sa le spui celor de la RDS, daca au pus o conditionare pe MAC-ul vechi (fie placa retea, fie router vechi).
Mai exista o posibilitate, dute la un prieten si testeaza routerul, pune si posibilitatea ca aparatul sa fie defect, sau sa-i trebuiasca un update de firmware.
Si ultimul pas, scoate mufa WAN, reseteaza routerul, baga setarile si aplica, apoi baga mufa WAN, vezi daca pleaca.
Salut!,
Providerul meu de internet este rcs&rds. Am un router care merge ff bine, dar ieri am cumparat inca un router pentru a putea extinde semnalul si in curtea casei.
Imi poti spune te rog ce ar trebui sa fac? Eu l-am setat si pe cel de al doilea cu PPoe apoi am tras cablu din primul router (lan1) catre cel de-al doilea (lan 1), doar ca nu am internet 🙂
DIn ce am citit pe net am inteles ca ar trebui setat primul router DHCP, iar cel de -al doile PPoe. Este corect?
Mersi anticipat
@razvan
Te inseli, primul router trabuie sa fie PppOe si cel secund DHCP, care o sa preia un IP gen 192.168.0.x de la primul router. Apoi faci setarile pentru wireless.
multumesc mult!
lol, se imparte banda de 8MB pe fiecare port ? Guys, unde ati invatat networking ? Chinezariile nu trec de 3MB/s pt ca procesorul din ele e foarte lenes si vai de mama lui, nu poate forwarda pachetele la fel de repete ca un procesor de computer. Alea 4 porturi sunt de fapt un switch caruia ii corespunde o singura placa de retea ca si device, iar WAN are alta placa de retea. Avand in vedere ca routerul face NAT intre ip-ul de pppoe de pe WAN si orice aveti pe LAN, atunci procesorul e solicitat la fiecare translatare. Daca mai pui si firewall enabled, si alte security rules (mac filtering) viteza scade considerabil daca NU este un router performant.
Pt download peste 10MB pe RDS fiberlink luati un router scump care stie eventual porturi gigabit si are un procesor mai puternic. Deasemenea, si criptarea are un rol in conexiunea wifi daca se foloseste prin metoda asta, headerul de crypt pune overhead pe traficul total deci viteza va fi mai mica putin.
@Radu
LOL – mama lui de router, imparte banda de 8mb pe fiecare lan, oricate setari am facut chinezaria nu scotea mai mult de 2,4mb pe port, desi as fi vrut sa am cei 8mb pe un singur port, bine ca a crapat iar un rahatel de tenda, danseaza precum am chef sa cant eu.
O bijuterie ieftina, care face exact ce am nevoie de la un router, sa-mi dea toata banda daca folosesc un singur lan, sa imparta, daca am mai multe aparate dupa cum este nevoie la fiecare.
Si pariez ca acest router imparte exact cum trebuie asa cum o fac si cele mai scumpe, adica cele de 10 ori mai scumpe.
In 98% din cazuri, omul vrea un router wireless pentru PC si restul de device-uri (laptop, telefon, tableta). Ceea ce un tenda de 40-50 ron se descurca de minune.
La mine a trecut deja 2 ani de cand il am, iar celelalte recomandate pe la prieteni si cunostinte, lucreaza si acum fara vreo plangere.
70% din display-uri Iphone sunt fabricate in China, Koreea-S, Samsung unde este fabricat, 7 EDGE pe care toti il vor ?
Toata aparatura este o chinezarie pe care toti o dorim, cand este o chinezarie de calitate.
Am incercat sa configurez routerul dar nu ma pot conecta la el ramane blocat la connecting. Am fiberlink 1000 de la RDS si routerul e de 450 de mb de aia nu merge cum trebuie?
Nu are nici o importanta, dar alege conexiune PPPoE, apoi user si parola, connect… fara sa mai modifici nimic.
Este indicat sa stergi conexiunea veche pe care o ai in calculator.
Bună, am un router tenda 308r care a mers perfect până am decuplat cablurile si acuma nu mai recunoaște parola si user. Ce pot sa fac????
Reseteaza routerul.