
SSD Avantaje si Optimizare SSD vs. HDD
Am testat pe la prieteni diferenta dintre un SSD si HDD, este intradevar un imens plus, ajungand la concluzia ca jumatate din viteza calculatorului, o face unitatea de stocare fizica (SSD, HDD), cealalta jumatate este corelata de celelate unitati hardware din calculator (CPU, GPU, RAM, PB).
Totusi desi sunt multi factori care influenteaza viteza unui calulator, unul este foarte important, acesta fiind „timpul de raspuns„. Acest factor se preteaza asupra tuturor componentelor hardware, dar in mod special asupra unitatilor de stocare fizice.
HDD-ul in constructia sa fiind o unitate mecanica, fiecare miscare a platanelor pe disc, inseamna timp pierdut, asta ducand la un mare dezavantaj, dar si SSD-urile vin cu un dezavantaj major, durata de viata fiind mult mai mica fata de un HDD, avant in numar limitat de scrieri.
Dar oricum durata de viata a SSD-urilor este in curs de dezvoltare, deja Intel da 5 ani de garantie, asa ca macar 5 ani esti sigur ca nu ai probleme, desi in medie ar trebui sa functioneze 10 ani.
Tehnologia MLC ofera performante si viteze mai mici fata de SLC, dar si pretul este pe masura. Cand cuplati SSD-ul la PC, trebuie sa bifati in BIOS modul SATA AHCI si aduceti SSD-ul pe prima pozitie in caz ca utilizati mai multe unitati de stocare.
Ce este important pentru un SSD, NU faceti defragmentare. Nu are rost sa fragmentati fisierele pentru ca timpul de raspuns este insesizabil, dar ii reduceti timpul de viata semnificativ, rescriind inutil o multitudine de date.
Eu am optat pentru un SSD Intel, pentru garantia de 5 ani si pentru ca am colegi care detin si Intel si Kingston V300, ajungand la concluzia ca Intel se misca mai bine decat Kingston V300, plus ca versiunile mai noi de Kingston, nu mai sunt atat de rapide ca cele vechi, fiind facute acum in China, fata e cele facute in Taiwan.
Cei de la Kingston au renuntat la NAND-urile de 19nm a celor de la Toshiba(care erau o idee mai scumpe si au fost folosite pana de curand) si au trecut la NAND-uri mai ieftine, de o tehnologie mai proasta apartinand celor de la Micron, de aici si limitarea la 180MB/s. Diferentele sunt prezentate mai jos.
NAND Toshiba 19nm Toggle-Mode 2. 0
Interface Bandwidth 200MB/s
AS-SSD Incompressible Sequential Read ~ 475MB/s
AS-SSD Incompressible Sequential Write ~ 150MB/s
AS-SSD Incompressible 4K Read ~ 20MB/s
AS-SSD Incompressible 4K Write ~ 110MB/s
NAND: Micron 20nm asynchronous
Interface Bandwidth~ 50MB/s (?)
AS-SSD Incompressible Sequential Read ~ 170MB/s
AS-SSD Incompressible Sequential Write ~ 85MB/s
AS-SSD Incompressible 4K Read ~ 15MB/s
AS-SSD Incompressible 4K Write ~ 65MB/s
PRO:: Sunt oarecum mai decente ca un HDD la 7200 RPM
Asa cum am zis am optat pentru un Intel 120GB, desi mai am un HDD Sata de 500Gb si Un HDD ATA de 250Gb. Partea proasta este ca am un calculator facut acum 4-5 ani, doar pe SATA 2, vitezele fiind reduse aproape de jumatate, pentru ca magistrala de SATA 2 pe placa de baza nu suporta mai mult de 300Mb. Dar oricum se simte de 3-5 ori o viteza mai mare.
Astfel se vede putere unui SSD, iar in practica aceasta viteza se face foarte simtita. Cei care detineti placile de baza cu SATA 3, va fi o revelatie fata de HDD-uri.

SSD-urile sunt folosite doar pentru sistemul operational si pentru aplicatii/ programe, nu are rost sa folositi SSD-ul pentru stocare, e prea mare pretul pe Gb doar ca sa stocati, o sa vina si acel timp dar acum inca nu este cazul.
Daca detineti deja un SSD, este bine sa stiti cativa pasi care sunt benefici pentru un SSD.
Opriti serviciul de defragmentare „Disk Defragment Schedule”
Asa cum am mai spus este bine sa nu faceti defragmentare si asta inseamna sa opriti serviciul Disk Defragment, pentru ca acesta setare porneste automat defragmentarea o data pe saptamana.
Deschideti My computer, click dreapta pe SSD, alegeti Properties. In partea de sus dati click pe tabul Tools (Instrument) apoi pe Defragment now (Defragmentare acum…)
Din lista de jos, alegeti SSD-ul, apoi apasati butonul „Configure schedule” (Activare programere) apoi debifati „Run on a Schedule Box” (Executare dupa programare). „OK”
Opriti Indexarea SSD-ului
Acum ca detineti un SSD, nu mai are rost aceasta indexare pe care o folosea HDD-urile pentru a fi mai rapid atunci cand cautati ceva, sau cand ii trebuia ceva, SSD-ul fiind super rapid nu are rost, chiar ii dauneaza pentru ca face suprascrieri de fisiere aiurea, reducandu-i durata de viata.
My Computer > click dreapta pe SSD >Propietati. Jos de tot in fereastra care se deschide, debifati „Allow files to have contents indexed in addition to file properties”, ( Se permite ca fisierele din aceasta unitate sa aiba continutul indexat…), acordati permisiunea administratorului, iar cand va apare acea ferestra cu o „eroare” >dati „ignore all” (ignorati tot).
Opriti serviciul System Restore (restaurare sistem) – recomandat
My Computer > Propietati, in stanga sus alegeti, System Protection (Protectie Sistem), selectati SSD-ul click pe Configure, apoi bifati „Turn off system protection” (Dezactivare protectie sistem) > OK.
Eu zic ca aceste setari sunt cele mai importante, pentru intretinerea si operarea optima a unui SSD.
Intradevar, tehnologia avanseaza, iar noi tindem sa ne tinem dupa ea, totusi desi preturile inca nu sunt suficient de accesibile, deja eu cred ca s-a ajuns in limita sa-si poata permite oricine. Totusi este bine sa urmariti ofertele, mai rar dar apar. Sincer > SE MERITA.
Stiti cum este sa reveniti de la un TV mare LED, la un TV cu tub CRT, din gama veche, ei cam asa ar sta treaba de la SSD la HDD.
-IMPOSIBIL-