De ce NU mai cumpar branza de la tarani

Branza cea de toate zilele. Suna puțin penibil, NU ? Dar asta este realitatea pentru mine, cat am stat la tara am cumpărat brânză de la oraș din supermarket. Așa ca… NU mai cumpăr brânza de la țărani.

Deși fiind o zona cu foarte multi crescători de vaci si oi si cel puțin 10 vânzători de brânză si lapte, am ajuns la concluzia ca mai bine cumpăr brânză de la oraș din supermarket pentru ca are același preț sau chiar mai ieftina dar este mai gustoasa, mai buna.

Când cumperi o brânza de la țărani (fermieri), te aștepți sa fie o branza de calitate, naturala, cu un gust si miros pronunțat de ovina sau bovina, mult mai grasa decât branza din comerț.

Prima data am cumpărat in jur de un kilogram de branza de la o vecină, care făcea braza pentru ca avea cateva vaci (bălțata romanească) in ograda. O branza alba, cu doar o tenta de sare, foarte elastica, fără nici un gust, dar nici un gust, parca era iasca, doar arata a branza fizic. La întrebarea ” Cum a fost branza”, am lăudat-o politicos, dar in 6 ani nu am mai cumpărat nimic de la ea.

După cați-va ani tot aceasta vecina îmi înmânează o sticla de 2 litri de lapte gratuit, poate simțindu-se ajutata in timp cu chesti minore si nesemnificative. Sticla era calda deși eu o văzusem cu o ora mai devreme venind cu laptele de la vaci. Am avut un schimb de replici prietenoase, gen: „Cum de este laptele așa de cald ?” Răspunsul fiind cel așteptat deja „Acum l-am muls”. Nici nu știu de ce naiba am întrebat, eu prost.

Temperatura laptelui era cu mult peste 30 de grade, aceasta fiind temperatura normala a laptelui proaspăt muls. Cum naiba într-o ora temperatura laptelui vecine-mi o luaseră in sus, tind sa cred ca depășea 40 de grade sau undeva pe acolo.

Gândesc mirat „Uite ma cum da norocul peste uni, vecina mea are vaci care da lapte plin de reacții, prin fuziune sau fisiune naiba știe (gen reacții nucleare). Cumpăr de la vecina 20 de Kg de lapte si-l bag in instalația de calorifere. Trai si berechet toată iarna.

Dar ma ‘năbuși un gând fulgerător, daca se încălzește 10 grade pe ora, in 5 ore fac sauna in casa. Cum răcesc laptele din calorifere ? O emana radiații ? De cele gazoase gen tritiu, stronțiu, n-am treaba cu ele, e sistem închis in calorifere, dar cu cele gama e problema, chiar si cu cele alfa caci un calorifer este la capul meu ?

Prea complicat. Scutur capul si gândurile ambele odată.

Știu ca vecina mea face cașcaval, unt, ea mai știe ce. Așa ca încălzește laptele la 52 de grade, colectează toată grăsimea si ce rămâne, da la prostime, sub toate formele, (lapte, branza). Cu bani ca la magazin, sau ceva mai mult.

Adică preiau produsul din ograda ta, dar trebuie sa îți plătesc si TVA si transport, cred ca si preț de raft, desfacere, ambalare, marja de profit, precum si ce o mai fi in prețul total din magazin.

Branza poate fi mai sănătoasa decât cea din magazin, pentru ca nu / sau nu prea baga chimicale in ea, dar calitativ este extrem de slaba.

Alta branza …

Vecina mea este o extremă a acestui fenomen, dar sa va prezint pe scurt si alta vecina la cealaltă extrema. La câteva case distanta. Am făcut o reparație pentru aceasta vecina si in schimbul serviciului am optat pentru o bucata de branza. Știam deja din auzite ca face branza buna dar are probleme de igiena. Deși nu prea as fi înclinat spre aceasta aluzie, dar am zis sa încerc.

Pot sa spun ca rar îmi este dat sa am parte de astfel de branza buna, gust, textura, in prima zi in frigider deja căpătase o culoare gălbuie, gratie nivelului ridicat de grăsime. Dar informațiile au fost adevărate, am găsit un fir de par si câteva firicele de tifon, ceea ce denotă ca folosea același tifon de prea multa vreme. La puțin timp primesc si 2 litri de lapte gratuit, din placere, spuse, eu știind ca este reclama ascunsa, gen sa devin client la, lapte. Laptele l-am strecurat eu sa fiu sigur, dar calitatea si gustul ireproșabil, prea proaspăt, prea ca la tara (știți deviza).

Cat am stat la tara am cumparat branza de la oras din supermarket
Cat am stat la tara am cumparat branza de la oras din supermarket

Ma gândesc sa fac următoarea schema, sa cumpăr lapte si sa fac eu însămi branza. Cumpăr cheag de la magazin, tifon, comand 4 sticle de lapte (8 litri), sa fac o probă, sa vedem ce iese, caci nu făcusem branza in viata mea. Bine nici mare șmecherie nu este, ai toate informațiile pe internet acum.

Cat am stat la tara am cumpărat branza de la oraș din supermarket

Imediat ce l-am văzut in sticla am fost puțin dubios, vâscozitatea lui prea apoasa, îmi ridica un singur semn de întrebare mirata.

M-A FACUT BABA la branza ?!!!

Si da, „m-a făcut” baba. Ști laptele ala din supermarket de 1.5% grăsime, ei asta era de 1%. Oricum îl strecurasem si era deja la încălzit, nu am mai vrut sa-l duc înapoi, asta e, sa-i fie…

Am reușit sa fac o mana de branza, dar parca semăna cu a vecine-i mai de sus. M-am consemnat ca „nu poți sa faci din ca…t bici”. Am avut apoi o discuție politicoasa de reproșuri cu ea pe tema cu pricina si i-am propus ca mai cumpăr de la ea daca ma lasă de fata când mulge, sa fac tranzacția „la botul vacii”. Nu a fost de acord.

Am mai încercat de câteva ori pe la diverși localnici si daca nu am fost înșelat din prima achiziție, au fost atenți sa nu se repete la următoarea achiziție.

Nu se întâmplă acest fenomen doar cu mine, marea majoritate a cumpărătorilor aveau astfel de episoade.

Singura morala din asta este ca țăranul s-a „haladit”, ma refer la cel întreprinzător, vrea să scoată de doua ori bani dintr-un produs. Știu ca este greu, îmi ceri un preț mai mare pe produs, înțeleg, este natural, dar sa fi măgar, asta nu o înțeleg.

Acum eu ce fac cu „Cumpărați de la romani sa ajutam economia romanească”. Ceea ce are sens, dar cum facem ?

Lasă un comentariu