Proteinele: De ce sunt importante proteinele

Proteinele sunt importante deoarece ele au un rol complex, un caracter plastic:
– Deformare
– Dezvoltare
– Reinnoire si reparare asupra organismului. Deasemenea proteinele au un rol dinamic in metabolism intrand in compozitia enzimelor si hormonilor, fiind indinspensabile atat organismelor tinere cat si celor adulte.

Valoarea nutritiva a proteinelor depinde de digestibilitatea si de compozitia chimica, respectiv
de continutul in aminoacizi esentiali care sunt in numar de 8, cateva ex: triptofan,valina. Acestea nu pot fi sintetizati de organism.


Stim ca aportul unui aminoacid esential va fi redus, utilizarea celorlalti aminoacizi este limitata.
Ca etalon pentru clasificarea proteinelor in functie de valoarea alimentara s-a luat proteina
din ou (albumina).

Necesarul de proteina pentru adulti este de 1 gram pe 1 kg corp adica 1g pentru fiecare kilogram din greutatea ta exemplu:

  • ai 54 kg adica 1g pe kg = 54g

din care 13 trebuie sa fie proteina de origine animala ( oua, lapte, carne)

Proteinele sunt componentele tuturor celulelor, intrand in structura acestora dar ia parte in acelas timp
la cresterea si refacerea lor.

Rolul plastic

Intra in structura unor hormoni (substante secretate de glandele endocrine), intervenind in procesul de aparare al organismului impotriva microbilor, formand anticorpi.
In alte situatii proteinele pot fi arse in organism in scop energetic !!!

De ce sunt importante proteinele

Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului uman și sunt implicate într-o serie de procese fiziologice importante. Acestea sunt responsabile pentru:

1. Sintetizarea și repararea țesuturilor – Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea mușchilor, oaselor, pielii și altor țesuturi.

2. Transportul substanțelor în sânge – Proteinele transportă substanțe importante, cum ar fi oxigenul și hormonii, în sânge către celulele care au nevoie de ele.

3. Reglarea funcțiilor organismului – Proteinele joacă un rol important în reglarea funcțiilor organismului, cum ar fi metabolismul și sistemul imunitar.

4. Energie – Proteinele pot fi utilizate ca sursă de energie atunci când carbohidrații și grăsimile nu sunt disponibile.

5. Călătoria în timp – Proteinele sunt utilizate în cercetare pentru a determina evoluția organismelor și a speciilor. În concluzie, proteinele sunt importante pentru o varietate de funcții fiziologice și sunt esențiale pentru menținerea sănătății și funcționării normale a organismului uman.

Lasă un comentariu