Evolutia Comunicatiilor: GSM, GPRS, EDGE, 3G, WCDMA, HSDPA, 4G, 5G

GSM – Cale lunga pana la 5G – Evolutia Comunicatiilor

GSM este un standard pentru sisteme globale de comunicații mobile, este purtătorul standard de bază de tehnologii  2G. Acesta este utilizat în principal în comunicații mobile. Sistemul de mesaje scurte (SMS) a fost introdus în rețelele GSM, împreună cu capacitatea de a descărca conținut de la furnizorii de servicii diverse. Suporta ton de apel, logo-uri și mesaje imagine.
GSM este capabil de telefonie vocală și de date cu toate acestea, rata de transfer date este doar 9.6Kb/s, care este o rata foarte scăzută de biți pentru comunicare date.

GPRS

GPRS este un standard pentru General Packet Radio Service, este folosit pentru a oferi o viteza mai mare de date prin rețeaua GSM. Nu este înlocuirea serviciului GSM. Este doar o extensie la tehnologie mai veche GSM pentru a câștiga viteză mai mare. Evolutia Comunicatiilor

Multimedia Messaging System sau MMS este caracteristica a GPRS-ului. Acesta a permis utilizatorilor sa trimita clipuri video, imagini sau clipuri audio reciproc la fel ca mesajele text. GPRS a furnizat  telefonului mobil, capacitatea de a naviga pe Internet la viteze dial-up  prin intermediul site-urilor activate WAP.

GPRS ofera o rată de biți mare (până la 171kb/s) prin utilizarea unei tehnologii de pachete-linked peste GSM.

EDGE

EDGE este un standard pentru Enhanced Data Rate pentru GSM Evolution. Aceasta tehnologie a fost numita ca Enhanced GPRS, fiind o tehnologie care utilizează același echipament ca și GSM cu doar câteva modificări minore pentru a oferi viteze mai mari de date și este adesea considerat, un pas spre 3G, astfel este numit 2.5G.
EDGE oferă utilizatorilor șansa de a crește capacitatea de transfer de date la o viteză de cel puțin 3 până la 4 ori mai mare decat ceea ce oferă GPRS.
EDGE este o tehnologie digitală telefon mobil, dar GPRS este un serviciu de date mobile.

3G

Introducerea de 3G a schimbat o mulțime de standarde acceptate în industria de telefonie mobilă. Aceasta permite utilizarea unei lățime de bandă mare, care permite mai multe caracteristici pentru a fi puse în aplicare pe ea.
3G oferă multe caracteristici, cum ar fi: apeluri video și aplicații de televiziune din cauza vitezei 3G, care a început la 384kbps și în viteze DSL. Dezvoltarea în continuare pe tehnologii 3G au creat o rata de transfer date mai rapida ajungând la 3,6 și chiar 7,2 Mbps.
Rețelele GSM existente nu sunt compatibile cu rețelele 3G, necesitand o infrastructură nouă.
Potrivit popularitati și a cererii, operatorii de telecomunicații au decurs la noua tehnologie, fiind o mare investitie a acestora, adaugand pe fiecare turn un radiou in plus, trebuind să funcționeze două radiouri în anumite domenii, unul pentru GSM și unul pentru 3G.

WCDMA

Rețelele 3G se bazează pe WCDMA, adică Wideband Code Division Multiple Access, o tehnologie mobilă, care îmbunătățește capabilitățile de rețele GSM actuale.

HSDPA

HSDPA (High Speed ​​Downlink Packet Access) este cunoscut sub numele de 3,5 G, deoarece oferă o actualizare substanțială a setului de caracteristici a WCDMA-ului, dar îmbunătățește viteza de transmitere a datelor pentru a îmbunătăți aceste servicii.
Rețele WCDMA oferă viteză maximă 384 kbps, pe cand HSDPA a permis viteze de peste 384 kbps, cele mai notabile sunt de 3,6 Mbps si 7,2 Mbps.

Totusi HSDPA are ori o latenta mai mica in transmiterea pachetelor de date comparativ cu WCDMA.

Orange a demonstrat în Bucureşti transferul de date prin reţeaua 3G cu viteze de până la 43,2 Mbps. Deci tehnologia se dezvolta proportional cu saracia.

4G – Evolutia Comunicatiilor

4g este noua generatie de transfer date pe telefonia mobila in evolutia comunicatiilor ajungand la 100 megabiti/secunda. Tehnologia permite insa si viteze mai mari: LTE Advanced realizeaza transferuri fara fir cu viteze de pana la 278 megabiti/secunda, de 3 ori mai mult decat poate un cablu.

RSPP (Radio Spectrum Policy Programme) a Uniunii Europene, incearca grabirea furnizari serviciilor 4G pe frecventa 800Mhz, fiind cea mai buna frecventa de transmitere date, pentru ca semnalul se propagă bine la distanţe mari şi nu sunt pierderi foarte mari la penetrarea clădirilor. Totusi aceasta frecventa este ocupata de transmiterea semnalului TV analogic, care in UE trebuia oprita pe 1-01-2013, iar in Romania, pe data de 1 ianuarie 2015, ar trebui sa inceteze orice transmitere a semnaluilui TV analogic.

5G – noul protocol in Evolutia comunicatiilor

5G este un nou protocol care a fost dezvoltat pentru a îmbunătăți performanța rețelelor de comunicații. Acesta oferă o serie de îmbunătățiri, inclusiv o viteză mai mare de transfer de date, o latență mai mică și o capacitate mai mare de a conecta un număr mai mare de dispozitive. Telefoane 5G

În evoluția comunicațiilor, 5G reprezintă o etapă importantă, deoarece acesta va permite dezvoltarea de noi aplicații și servicii care nu erau posibile anterior. De exemplu, va fi posibilă conectarea a mai multor dispozitive în același timp, ceea ce va permite dezvoltarea de rețele inteligente și de sisteme de transport conectate.

În plus, 5G va îmbunătăți comunicarea între dispozitive și va permite dezvoltarea de servicii și aplicații Internet of Things (IoT) mai avansate. Acest lucru va avea un impact semnificativ asupra industriei și va permite dezvoltarea de produse și servicii mai inovatoare.

În concluzie, 5G este un protocol important în evoluția comunicațiilor, care va permite dezvoltarea de noi servicii și aplicații, precum și îmbunătățirea performanței rețelelor existente. Acesta va avea un impact semnificativ asupra industriei și va permite dezvoltarea de produse și servicii mai inovatoare.

Un comentariu la „Evolutia Comunicatiilor: GSM, GPRS, EDGE, 3G, WCDMA, HSDPA, 4G, 5G”

  1. -Ulterior, în aceste retele s-au implementat solutii care să permită cresterea vitezei de transmisie a datelor si utilizarea comutatiei de pachete în paralel cu cea de circuite, născându-se astfel o generatie de tranzitie, denumită 2,5G.

    Răspunde

Lasă un comentariu