Sari la conținut

Documente Acte Import non-UE extracomunitar China

Este o mare dilema pe tot internetul privind Documente Acte Import non-UE extracomunitar China, USA, etc. In mare masura exista pentru fiecare categorie de produse, acte strict necesare pe gama produse. La electronice, bijuterii, alimente, etc, sunt necesare tipuri de licente si documente reglementate, dar nimic concret.
Asta pentru ca este o mare cantitate de informatie, pe care daca ar fi pusa intr-o pagina, cred ca fiecare individ se poate pierde imediat, astfel s-au creeat firme specializate de consiliere vamala.

Nimeni nu poate acoperi acest domeniu foarte vast, cu atat mai mult nici eu dar incerc sa va dau o informatiie generala.

Documente / Acte Import
Orice firma care vrea sa faca import trebuie sa detina un cod EORI, acesta se va procura de la VAMA.
– trebuie sa fiti platitor de TVA (pentru a va deduce TVA-ul)
– factura comerciala externa – de la exportator
– factura de transport (daca acesta e platit separat) – de la exportator
– document de transport si asigurare marfa
– actele firmei exportatoare – de la exportator
– actele firmei importatoare
– licenta de import, daca e cazul – de la Ministerul de Externe
– certificat de origine a marfii – de la biroul vamal sau camerele de comert ale tarii exportatoare
– certificat de conformitate, de calitate – de la producator
– certificat de garantie – de la producator
– contract extern
– packing list – de la exportator
– alte avize, daca e cazul (certificate fito-sanitare, certificate sanitar-veterinare, certificate de abilitare etc.)
– declaratia vamala de import
– compatibilitate electromagnetica (electronice)
– certificat EU
– eventual certificat de calitate, ISO, TUV, ETC.

Actele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau a altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza (declaratia exportatorului pe factura sau certificat EUR 1) – se completeaza de catre exportator;
Orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice – se furnizeaza de catre importator:

Cand o marfa este ambalata in mai multe colete, este obligatorie depunerea unei liste de colete indicand continutul fiecarui colet – se intocmeste de catre exportator.

Daca marfa poarta nume de brand-uri, va trebuie licenta.
Pentru a putea verifica taxele vamale si accizele puteti consulta TARIC.

Sunt valori minime ale produselor in vama, nu puteti subevalua sub un anumit nivel marfa doar pentru a evita plata TVA-ului.
Daca lucrati prin DHL, TNT, FEDEX, ei se ocupa de toate formalitatile vamale, dar trebuie sa le furnizati toate actele, CUI, CIF, EORI, certificate; factura vine prin colet.

Inainte de comanda, puteti suna la firmele de transport si va indica ei inainte ce acte/documente trebuie sa pregatiti, pentru fiecare categorie de import, aceasta fiind cea mai paluzibila modalitate de import. Testati firmele, dati informatii despre cantitatea coletului (dimensiune/KG), provenienta, cost si caracterul marfii.
Alegeti firma care aduce coletul cel mai ieftin si cere cat mai putine acte. Tot ei va pot indruma, de unde sa procurati actele necesare. Cu cat alegeti sa vina coletul mai repede cu atat veti plati mai piperat.

Update:

In primul rand pentru a putea face export (sau import) trebuie sa obtii codul EORI de la Directia regionala vamala de care tine firma (ti se va cere la vama copia acestui cod). Pentru vama va trebuie urmatoarele acte ( tiparite, semnate si stampilate):

a) FACTURA PROFORMA (engleza) trebuie sa fie in 3 exemplare TIPARITA, sa se specifice codul fiscal al firmei expeditoare, tara de origine, marca daca exista, conditia de livrare (de exemplu – EXW + orasul de plecare = arata ca plata transportului se face la destinatie). Valoarea din factura nu trebuie sa fie 0.

MODEL FACTURA PROFORMA – IN ENGLEZA – Proforma

b) SPECIFICATIA LA FACTURA (romana – 1 exemplar) (sa se specifice greutatea neta/bruta pe produs si tipul materialului)

PENTUR MODEL SPECIFICATIE FACTURA PROFORMA – Specif_factura_proforma

c) CERERE CATRE VAMA CU MOTIVUL EXPORTULUI / Importului  (romana – 1 exemplar)

PENTRU MODEL CERERE VAMA – Cerere vama PJ

d) COD UNIC DE INREGISTRARE (copie)

77 de comentarii la „Documente Acte Import non-UE extracomunitar China”

 1. salut .
  Vreau sa import un colet pe SRL peste 150 euro ? din china de pe dhgate .
  Coletu daca e prin dhl ajunge acasa si le platesc lor tva plus taxe vamale ???? Dar daca iau prin China post air mail , de unde ridic coletu de la posta romana sau de la vama ? (precizez ca nu am mai importat pe srl nimic pana acuma )

  Acuma nu am inteles deloc ce acte imi trebuie in plus pentru firma ca sa fac inport non-ue inafar de srl .
  Gasesc la vama oameni care contra cost sa ma ajute cu actele pentru import ? SAu exista avocati , juristi care fac treaba asta ?

  Am citit toate tutorialele tale , foarte utile . Multumim pentru ajutor .

 2. @dan_andrei
  Nu ai precizat daca este pentru revanzare sau pentru folosul firmei, aici este un lucru important.
  Daca este un produs pentru firma, atunci poti vorbi cu cei de la DHL ce acte iti trebuie, pentru ca sigur ei o sa le ceara, sa poata face vama, vor fi din cele scrise mai sus, dar selectiv, depinzand de caracterul produsului importat.
  Vor veni pe adresa pe care ai sa vrei tu, cea de acasa sau cea e la firma daca ai sediu in alta parte.
  Daca ai sa comanzi prin China post air mail, va veni la Posta Vamala, dar si acolo vei prezenta actele care o sa le ceara, dar pot fi putin diferite, depinde de vames, te poti interesa inainte de comanda, cu un drum la posta vamala si ceri informatii direct la factorul vamal, le scri pe hartiuta si le aplici.
  Daca e pe firma, tot costul va intra in deducere visteria firmei, daca este pentru revanzare, poti face si deducerea de TVA, Platind TVA doar la comisionul pe care il vei aplica la recomercializare.

 3. Vreau sa le cumpar si sa le vand mai departe .

  Actele care le trimit chinezii sunt in engleza ? trebuie traduse ceva inainte ?

  ‘Document de transport si asigurare marfa ” acestea sunt oferite de vanzatorul de pe dhgate ? sau trebuie sa caut eu un asigurator ceva ?

 4. @Alex
  Pentru un colet mare care contin mai multe pachete, se fce o lista cu ce contine fiecare packet, aceasta lista se numeste, „packing list”.
  Certificat UE, produsele revandute trebuie sa detina un certificat UE, privind reglementarile asupra materialelor din care sunt produse articolele importate. Acest act, trebuie cerut vanzatorului.

 5. specificatia la factura ? ti-o trimite chinezu sau o completezi tu ?
  actele ti le trimite chinezu in colet sau e mai bine pe e-mail ?
  inafara de ce ai scris la update mai trebuie si ceva din actele din primul post ?

  Multumesc pentru rabdare si ajutor . Foarte util ce faci .La vara planuiesc sa intru in actiune si ce aflu in plus o sa aduc si eu completari .

 6. 1 – Trebuie sa o trimita chinezul in engleza dar trebuie tradusa de tine, pentru a evidentia natura materialuilui din care este produs articolul, astfel daca sunt materiale interzise in UE se va respinge.

  2 – Trebuie sa le trimeata prin mail/fax, astfel sa poti sa te prezinti la vama cu ele.

  3 – Depinde de natura produsului ( electronice, bijuterii, solventi chimici „sampoane…”), la fiecare categorie se integreaza un alt document, licenta, depinde de la caz la caz.
  La mancare de caini de ex, trebuie avize sanitar-veterinare, daca importi clesti de rufe, nu ai treaba cu acest aviz, de aceea zic ca este generalistic.
  4 – Daca deti deja o firma, intereseazate daca ai voie sa faci import non-UE, este bine sa ai firma platitoare e TVA, neplatitorii de TVA nu pot sa mai recupereze TVA-ul platit in vama, nu poti sa-l deduci. Bine il bagi in pret, dar per total vei plati impozit pe profit, in loc sa il scazi total.
  Nu sunt in masura sa-ti dau toate detaliile, dar logic pierzi.

  Pana cand te apuci, vezi de autorizarea firmei pentru import si de numarul de cod EORI.
  Incerca sa aduci un coet mai mic pe firma/persoana juritica cu una din firmele DHL,TNT, FEDEX, vezi ce acte iti cer, pe categoria naturii produsului, apoi poti sa aduci pe o cale mult mai ieftina, dar vei sti ce acte iti trebuie pentru vama.
  Cea mai buna cale ca sa stai fara stres, dar cele doua puncte principale sunt EORI si autorizatia firmei pentru import, este acel cod cand e creata firma, nu mai stiu acum … lapsus.

 7. daca cumpar de pe dx.com ? un telefon , mai trece prin vama si mai platesc taxe ? am inteles ca produsele sund din UE , ce stiii ???

 8. Buna dimineata. Am nevoie de o lamurire. Doresc sa import din China bureti pt uz menajer. Vama din Constanta imi spune ca „neaparat va trebuie ISO de la exportator, nu stim de ce dar va trebuie” sau „merge si fara ISO, nu e obligatoriu”. In aceasta confuzie sunt: este obligatoriu sau nu sa prezint in vama ISO exportatorului?
  Va multumesc

 9. @ungureanu
  Sigur iti va trebui ISO, pentru produsul respectiv, astfel vei dovedi ca firma produce aceste produse in condiitii bune si cu materiale care nu dauneaza sanatatii.
  Gandestete ca aceste produse vin in contact cu pielea omului, daca ar fi facut din materiale nocive (pe vapor), poate fi foarte periculos.
  Orice firma cu acte in regula de de pe acest glob, au acest „produs certificat ISO”, pentru produsele care le fac.

 10. Salut . Vreau sa import de pe dh gate . M-am lamurit cat de cat ce acte imi trebuiesc in vama .Dar mai am niste intrebari ……

  1.Actele de la chinez vin in colet sau trebuie trimise inaintea coletului ?
  2. Presupun ca trebuie traduse de o firma de traduceri ???
  3. Coletul ajunge pe adresa mea si ma duc cu el la vama , sau ajunge direct in vama ???
  4. Presupun ca ajunge la vama , cum stiu cand a ajuns la vama sa ma duc sa il ridic ?

 11. O sa-ti trebuieasca inainte, iti trimite prin mail, actele.
  Doar factura, daca nu ma insel si depinde ce certificate mai sunt pentru marfa.
  Direct la vama.
  O sa ai numar de track si ai numar de telefon, atasat la destinatar.
  Dar intai te duci la Birou informatii Vama, pentru a sti asupra carui cod te incadrezi si ce certificate ISO iti trebuie de la vanzator, pentru ca dupa cum sti marea majoritate a articolelor trebuie prevazute cu „CE”.
  Astfel iti vor indica ei precis actele care iti trebuie, dupa natura marfurilor.

 12. As vrea sa stiu si eu daca la un import din china sau de oriunde alta parte…..am nevoie de agent! In speta la mine IB Cargo. Aduc marfa cu vaporul la constanta, ea ajunge in cateva zile in tara iar pe bill of lading este trecut ca si agent aceasta firma care are niste preturi senzationale! Si as vrea sa ma ocup singur de toate actele necesare in vama. Tin sa precizez ca am deja Cod EORI, pot face importul respectiv deoarece am mai importat (prin DHL) iar acum am ales sa fie aduse pe vapor, iar acest agent imi cere taxe de 450$! taxele lor bineinteles. Aici excludem TVA si taxe vamale, cele 450 sunt strict ptr ei si as vrea sa sar peste documentatia cu ei si sa o fac singur! Dar intrebarea este se poate sau am nevoie de un agent?!

 13. Salut! Chiar nu stiu unde sa ma interesez, ce site al carui minister sa spunem asa….. pe cine sa intreb! Problema nu este comisionarul vamal care sa se ocupe de marfa cu ofiterii vamali, problema este acest agent care fiind trecut in acte pe bill of lading de catre furnizorul chinez, isi cam face de cap! Spre exemplu, taxa manipulare LCL (ce semnifica conform spuselor IB Cargo – transportul din cadrul terminalului de containere din port in depozitul firmei aflat tot in port) 285 RON. LCL insemnand LESS THAN CONTAINER LOAD. Daca eu am 285 RON la 119 kg, containerul in sine avand 20 tone, inseamna ca cealalta firma care are restul de marfa ar plati o suma de 5000 RON. Asta numai ptr manipularea marfii adica terminal – depozit. Mai am pe factura lor si LCL charges 263 RON, taxa procesare LCL 329 RON si tot asa! Adica …………….scuzati-ma oamenilor care faceti import dar o asemenea firma este japca pe fata in adevaratul sens al cuvantului! Asta la un LCL de 119 kg insemnand a 20a parte din tot containerul respectiv! Incerc sa aflu daca sunt nevoit sa am acest agent (din care am inteles ca nu se poate cu altul in afara de el) sau ma pot prezenta singur la vama cu actele marfii. + sa spunem un comisionar vamal si atat fara alte prostii gen manipulare, procesare, charges si etc!

 14. LCL (transport in regim de grupaj), adica sunteti „n” persoane pe coletele din container, asa cum ai facut si tu socoteala, te sperii ce sume se vehiculeaza, de ce crezi ca uni se ingrop in bani.
  Mai bine comanda-i separat in colete de 20KG prin serviciile standard, acum ce sa faci, Corgo este firma care a „”adus”” marfa, fiind in legatura cu vanzatorul.
  Nu am cum sa te sfatuiesc in aceasta situatie, doar sa gasesti un comisionar vamal din Constanta, care stie sigur cum sta treaba cu hotii si „monopolistii vamelor”.
  Eu zic cauta in Constanta comisionari vamali, ma refer la numere de telefon si incearca sa intri in legatura cu ei, unul trebuie sa te lamureasca, mai ales ca traim in romania si trebuie sa te arunci cu spaga la inceputul convorbiiri, astfel sa-i starnesti interesul si poate te indruma spre o posibilitate mult mai ieftina.

 15. Claudiu ai zis ca ai importat prin dhl …..poti sa imi zici cum a fost procedura de la a la z ( de cand ai facut comanda pana la primire ) ??? am citit pe net ca aia de la dhl se ocupa de tot si iti platesc ei vama si ca iti aduc coletu acasa ? e adevarat , dami si mie cat mai multe detalii …..

  Multumesc anticipat .

 16. @dan Da Dan, am adus marfa din China si din India prin DHL, este super! Nu faci nimic nimic! Au DHL Express – Door to Door, marfa iti vine acasa. Te intelegi cu furnizorii de unde vrei sa aduci marfa, le spui ca vrei la DHL si s-a rezolvat. Iti da furnizorul un tracking number ptr marfa ta si o poti monitoriza pe site-ul DHL. Cand e sa ajunga marfa acasa, tb sa le trimiti niste acte: Copie Certificat de Inregistrare Firma, Cod EORI (pe care il iei de la Regia Vamala GALATI si numai GALATI!!!!!!) – se face o cerere online (dar nu mai stiu cum se numeste pagina) – fara cod EORI nu ai cum sa importi nimic! Factura tradusa + materialul din care este facut fiecare articol stampilata si semnata (aici specific sa te intelegi cu furnizorul sa faca 2 facturi diferite ptr transport si ptr marfa altfel vei plati TVA la toata factura inclusiv transport) , regimul vamal solicitat (il gasesti pe net in functie de ce vrei sa faci cu marfa) si certificat punct de lucru in cazul in care adresa facturii nu coincide cu cea din sediul social (adica daca ai mai multe puncte de lcuru sau daca marfa nu iti vine la sediu).
  Le trimiti toate actele pe mail, ei se ocupa la Otopeni cu Ofiterul Vamal, iti trimit o factura proforma ptr TVA – 24% conform facturii si taxele vamale, dupa ce totul este OK, marfa iti vine acasa fara alte taxe! Spor daca mai ai alte intrebari nu ezita sa ma intrebi!

 17. @dan FOARTE FOARTE IMPORTANT! Am uitat sa specific la COD EORI! Dupa ce face totul online pe net, trebuie sa trimiti la ei la Galati prin posta certificatul de inregistrare + inca un document dar chiar nu imi aduc aminte imi pare rau! Ramane sa suni la galati si ti se va spune exact! 2 sunt! Sa nu uiti ca tb neaparat sa trimiti la ei orice ti s-ar spune ca altfel nu primesti Codul EORI si platesti alte taxe de depozitare la Otopeni!

 18. @Claudiu Spune-mi si mie te rog daca ai experienta cu DHL.Vreau sa comand 2 tablete pc de 7 inch de pe Geekbuying si vreau sa stiu daca cer transport prin DHL,sa le cer sa scrie altceva pe colet si o valoare de 30$,de ex. nintendo second hand,sau altceva.Am sanse sa nu platesc toate taxele?O tableta costa 130$.
  A mai comandat cineva de pe Geekbuying prin DHL?

 19. @ursucret Din cate stiu eu orice aduci in tara, ajunge la vama si la vama coletul este deschis! Asa ca suma respectiva care e trecuta pe factura poate fi si de 1$ daca! factura trimisa de tine si factura trimisa de furnizor se pupa intre ele! Tu trimiti factura trimisa la DHL (ei deja o au de la furnizor de la expeditor atasata pe colet) si ofiterul vamal iti deschide pachetul sa vada ce e inauntru! Asa ca nu poti minti de ce se afla inauntru! Toate coletele trec prin in asa ceva! Mai ales dacase urca in avion! Ti le scaneaza iar la destinatie (Romania) se deschid si apoi formalitatile vamale! Daca vrei sa scrie 30$ vbcu furnizorul sa iti trimita factura ptr 30$!

 20. @Claudiu Deci practic factura nu conteaza,insa ceea ce se afla in colet trebuie sa fie exact,deci daca ii rog sa scrie ca sunt tablete refurbished,vamesul crede treaba asta?

 21. @ursulcret Chiar nu stiu ce sa iti spun exact! Adica nu muncesc acolo incat sa faci cum iti spun eu!:) Doar am adus amrfa (pe firma) prin DHL si iti spun ceea ce am aflat pe barba mea……:) stiu ca orice aduci in tara ajunge la vama, asta e clar! DHL poate rezolva prob cu vama ptr tine in taxa de transport, tu nu tb sa faci nimic decat sa le trimiti niste acte. Toate bunurile care intra in tara tb inscrise in anumite grupe, coduri! Inclusiv materialul folosit! Dacae metal, tb sa spui ce metal, daca e tapet tb sa spui ce material e folosit! Ei desfac coletele si le verifica conform facturii si nu poti minti! Deci daca vrei tablete de 30$ scrii pe factura 30$! Ideea e ca factura ta tradusa sa fie la fel ca cea de pe colet trimisa de furnizor! Nu pot fi discrepante! Nu e prob Vamesului cat te costa pe tine o tableta! In schimb nu stiu ce se intampla cand aduci ceva pe persoana fizica si ai spre exemplu o masinuta de jucarie pe care ai gasit-o pe ebay! Orice cumperi ajunge la vama si acolo te duci cu acte dar nu stiu exact ce se intampla acolo! Oricum ar fi se percep taxe ptr articole daca nu vin din Europa!De fapt din UE! Asa ca ei tb sa stie ce e acolo,unde sa le incadreze si cate taxe sa aplice!

 22. @Claudiu
  As fi recunoscator daca ai scrie un rezumat pentru pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a aduce un colet pe firma din statele non-ue, sunt multi care ar fi interesati de aceasta informatie, care vor sa deschida o mica firma si vor sa stie pasii care sunt necesari pentru import.
  Eu sriu pasi in mare, dar nu am experienta ta, tu facand asta fizic. Ma refer la tot acte, ce trebuie trimis de chinez, ce trebuie tradus, certificate.
  Acest rezumat l-as atasa la articolul:
  http://programepc.net/documente-acte-import-non-ue-extracomunitar-china/
  Sub numele tau, chiar si problemele derizori pe care le-ai patit cu vama.
  Eu as fi recunoscator, dar mai ales cei in cauza.

 23. @ursulcret
  Daca vei cauta in comentariile mai vechi, stiu ca sunt foarte multe, peste 2000, ai sa gasesti mai multe exemple cu DHL.
  Eu recomand sa pui o valuare de 80-100$, Este mult mai linistitor pentru tine cat si pentru cei de la vama, in mare parte coletele se scaneaza cu raze x, nu se desfac pentru ca necesita timp de procesare, asta la firmele de curierat express, la coletele mici, daca la scanare exista ceva suspect, se desface coletul. Dar pentru siguranta ta, sa nu gasesti un agent mai plin de zel, tu ai 2 tablete, pui la 40-50$ bucata, pentru ca 30$ e la risc, 15$ o bucata, e de ras. DHL face vama la Bucuresti, daca se desface coletul, devi suspect cu 30$ doua tablete si iti va cere factura, daca este la un valuare rezonabila, sa nu bata la ochii, se face vama cu valuarea coletului.

  DHL doar te va suna si iti va comunica pretul pe vama si comisionul daca vrei sa ti-l aduca acasa.
  Decizia iti apartine, vei da in jur de 60-70 ron, dar daca iti cere factura, vei plati aceiasi suma dar in dolari.
  Asa decurge vama pe coletele pe persoana fizica.
  Pe persoana juritica, ne poate explica in detaliu @Claudiu.

 24. Multumesc Claudiu !!!

  Si eu vreau sa imi fac o mica firma , si nu ma descurc cu birocratia asta …….Am 23 de ani si nu am unde sa muncesc , vreau sa fac si eu ceva sa imi castig painea si statu ma ingroapa in hartiii . Eu sunt din valcea si am fost la vama acolo sa intreb , m-ai bine nu ma duceam sincer la cat de nesimtiti sunt .

 25. Si chinezu ce trebuie sa imi trimita inafara de factura ??? scrie pe undeva de certificat ue sau ceva de genu , packing list , si asigurare marfa ?? si copie dupa actele firmei lui sau asa ceva ??? sau astea sunt ‘ mituri ‘

  codul eori trebuie sa il cer de fiecare data cand fac import ….. sau il cer odata pe an/ luna ????

  1. codul eori – o singura data – unic
   NU exista nici un mit, iti trebuie acte si pentru materialele folosite, substante. daca importi detergent, trebuie sa ai lista compusilor din care e realizat, aceasta lista este confruntata cu compusii chimici care au voie in UE.
   Nu e chiar asa simplu, si fiecare document difera de la caz la caz, depinde de ce aduci. In special o mare atentie o au articolele care intra in contact direct cu pielea omului, sapunuri, detergenti, orice substanta care este pentru uz intern dar si extern.
   UE are o serie de subtante care sunt oprite de la import. Chinezi fac marfa din produse ieftine, dar si nocive, asa ca este o limita la import.
   Dar sa sti caci un chinez care face export are deja aceste acte, care sunt inmanate tuturor importatorilor europeni.

 26. @dan Imi pare rau ca nu am mai raspuns, am fost ocupat, daca pot ajuta pe cineva cu informatii incerc sa o fac…. Vad ca Dan vrea sa isi deschida o firma si e cam posomorat sa spunem asa 🙂 Dan eu cand mi-am deschis firma am apelat la o firma specializata in asa ceva! Comisionul lor a fost de vreo 300 lei deci e destul de OK in conditiile in care nu faci nimic! Te intalnesti cu ei sa semnezi cate o hartie ceva, ei se ocupa de tot! Din comoditatea mea am apelat la ei si te sfatuiesc si pe tine sa o faci! In necunostiinta de cauza, oriunde te duci, la vama, la registrul comertului o sa pleci de acolo mai NElamurit decat ai intrat pe usa! Asa ca asta mi se pare cea mai buna alegere! Trebuie sa te decizi ce anume vrei sa faci, firma specializata pe ceva anume, le spui lor, iar codul respectiv va fi ales de ei in conformitate cu ce anume vrei sa faci cu firma! Te sfatuiesc sa alegi toate codurile disponibile incat sa nu te mai duci cu acte aditionale in cazul in care vrei sa schimbi domeniul de activitate! Dupa ce ai toate actele (care dureaza vreo 7-10 zile) te poti pune pe achizitionat marfa si vandut! Nu este greu deloc! Daca vinzi online atunci iti trebuie factura, daca vinzi in magazine specializate (fizic undeva) ai nevoie si de casa de marcat. Ptr import-export in sine nu ai nevoie de ceva iesit din comun! Nu te uita in gura tuturor! In schimb ai nevoie de acel COD EORI care se poate lua strict numai de la GALATI! Completezi un formular (un programel de la ORACLE) pe net, trimiti hartiile la GALATI prin posta si primesti pe mail codul tau si poti da drumu la treaba. Codul este valabil si nu tb reinnoit.
  Depinde ce aduci din china, ai nevoie de anumite acte! Acte necesare statului roman. Astea vor fi cerute de comisionarul vamal sau DHL daca transporti marfa cu ei. Strict ai nevoie de factura clar (tradusa, semnata si stampilata) packing list de la furnizor. NU ai nevoie de actele firmei furnizorului, de certificate anume sau de asigurare! NU te intereseaza asa ceva! Asa cum a spus si criss266, depinde ce aduci! Presupun oricum ca nu aduci detergent (exemplu) si aduci obiecte decorative sau de genu, nu ai nevoie de certificate speciale care sa ateste marfa! Daca aduci un tablou, un instrument metalic, tb specificat pe factura tradusa de tine materialul din care sunt facute, iar daca acest material nu are interdictie in UE sau nu sunt compusi chimici, atunci totul e simplu si nu intampini niciun fel de probleme! Ideea e, in functie de ce anume importi, tb sa fi pregatit sa atesti acele lucruri! Daca aduci prin DHL, acel comisionar vamal de la DHL iti va cere actele necesare si i le trimiti pe mail! In speta poti conversa cu furnizorul din china si cu DHL in acelasi timp pe mail! Nu te speria este chiar simplu!

 27. @claudiu multumesc tare mult …..in principiu vreau sa aduc haine si accesorii sa le vand pe net si sa imi deschid un magazin aici in valcea …..tocmai am aflat ca fiind student am si niste facilitati si nu mai platesc atatea taxe cand fac srl …..am gasti pe net http://www.infiintarifirme.ro/infiintare-alte-categorii.php ceva ce ziceai tu , de iti fac ei firma …..acum ma bag sa caut ce ziceai tu de cod eori (programelu) ala sa vad care e treaba .

  Ma bucur ca exista oameni ca voi care ajuta si pe cei mici . .O sa va tin la curent cum evolueaza treburile .

  Multumesc claudiu si criss266

 28. Conteaza pe ce adresa inregistrez firma ? De exemplu daca o inregistrez pe galati si eu vreau sa fac vama la bucuresti ca sunt plecat acolo , dau adresa de bucuresti chinezului sau cum ? Actele care se depun pe la fisc trebuie in galati ? contabilu trebuie sa fie din galati ?

 29. @claudiu ai comandat de pe dhgate.com ? Cum faci plata , prin card ?
  VAT Number ce inseamna ?
  Address Line 1 :

  Street name, company name, c/o ……si aici la adress line bag strada , numele societatii , dar c/o ce inseamna ?
  Cine stie , astept raspuns . multumesc .

  1. @dan
   VAT Number este TVA adica 24.
   „C/O”
   On the next line, write „C/O” and the full name of a person who is a primary resident at the mailing address, or write the name of the business or entity at the location.

 30. crisss esti sigur ca tva este ? de ce imi cere sa precizez tva-ul cand cumpar de pe dh-gate ? tva-ul il platesc la vama , nu la chinez …. eu ma gandeam ca vat numer e codul eori sau cui , ceva de genu ,

 31. CNPJ, short for Cadastro Nacional da Pessoa Jurídica (National Registry of Legal Entities), is an identification number issued to Brazilian companies by the Secretariat of the Federal Revenue of Brazil (in Portuguese, Secretaria da Receita Federal).
  The CNPJ consists of a 14-digit number formatted as 00.000.000/0001-00 — The first eight digits identify the company; the four digits after the slash identify the branch or subsidiary („0001” defaults to the headquarters) and the last two are check digits

 32. criss , mersi , pana la urma pentru romania nu trebuie vat >
  dar am dat de alta belea ……am facut comanda de tigari electronice prin dhl, si imi zice chinezu ca aia de la DHL nu mai transporta tigari electronice …..dar nesimtitu nu putea sa modifice oferta ( precizez ca am luat oferta special pentru DHL ca am zis ca na e primul import si se ocupa aia de la dhl de tot ce trebuie si e mai usor asa )
  Acuma ramane sa stabilesc cu , chinezu daca imi trimite prin altceva , si nu stiu ce sa aleg ?
  Prin TNT sau feedex cum e , e ca la dhl sau trebuie sa ma duc eu la vama ? Vreau cate mai multe detali sa stiu ce fac :(:(:( ca sunt cu nervi la pamant .

 33. Buna ziua!
  In contextul legal actual, ca persoana fizica, doresc sa aleg o forma de organizare legala (PFA, SRL, SRL-D, II etc) pentru a efectua import din China si a vinde produsele in cadrul unui magazin online. Mentionez ca produsele sunt din gama piese Auto. Am cateva intrebari:
  1. Ce forma legala ar avantaja importul avand in vedere taxele ce trebuie platite?
  2. TVA-ul platit in vama poate fi recuperat?
  3. In prezent am cumparat ca PF cateva mostre, dar pentru eliberarea coletului mi se cere o declaratie vamala de export, iar furnizorul spune ca nu are cunostinta de asa ceva el predand coletul in regim Door to Door. Aveti cunostinta de asa ceva? in situatia unei comenzi pe firma se mai cere?

 34. @Bogdan
  Cel mai bine este ca in contextul actual, dupa schimbarile PFA vs. SRL, este bine sa te povatuiasca cineva care sta in actualitate pe aceasta tema, stiind bine subportitele.

  Eu totusi te indrum spre SRL-D, unde a scazut taxele, totusi pentru import prin firma si repunere in vanzare vor fi necesare mult mai multe acte impreuna cu nr. EORI, iar vanzatorul trebuie sa fie pregatit pentru ati vinde in acest regim (export UE), pentru ca trebuie sa-ti livreze si o serie de documente, certificate de calitate si materiale, pentru ca piesele auto tin de siguranta omului pana la urma.

  Nu poti face import la piese din materiale de prosta calitate care pot pune in pericol viata utilizatorului (piese directie, frane… etc.)

  Vanzatori care fac export doar „Door to Door” le este necunoscut necesarul de acte pentru export la firme din UE.

  Incearca sa apelezi la o consultanta vamala ei sunt la actualitate, dar pana vine coletul in tara se mai poate schimba cateva legi. Romania, totul este intr-o continua schimbare, desi nu se vede nimic, se simte mai apasator si frustrant.

 35. Daca import farfurii albe din China pe care la desenez aici in Romania devin produs romanesc la export sau isi pastreaza originea(adica China)?

  1. @Leica Mihaela
   Nu vreau sa dau un raspuns oficial, pentru ca nu cunosc, dar….

   Daca fac import la un telefon si ii pun o invelitoare, carcasa, imbracaminte, protectie (case phone), pot sa fac export ca produs romanesc ???

   Eu zic ca „NU”.

   Pana la urma nu se intervine la forma si compozitie, doar culoare, deci nu are nici o treaba cu originea, care ramane neschimbata.

   Se modifica ambalajul, atat.

   Pana la urma actele vamale, se refera la „forma” denumire (farfurie), compozitie / material (ceramica), locul unde a fost construit (provenienta).

 36. Buna ziua tuturor, vreau sa imi deschid si eu o Societate Comerciala, si vreau sa import produse cosmetice din India stie cineva ce taxe se platesc sau ce acte vor fi necesare la vama?

  1. @Cristina P.

   Pai se aplica taxele vamale in functie de natura lor.
   Uite aici catalogul vamal pentru produse non-UE:
   Taxe Vamale informatii pentru fiecare produs

   La pretul + taxa vamala adaugi si TVA.

   Problema la produsele cosmetice e destul de complicata, pentru ca iti trebuie certificate de calitate si „n” buletine pentru fiecare sortiment, ma refer la chimicalele pe care le contine, ai grija sa nu fie restrictionat pe UE, pentru ca unele substante sunt interzise in UE si atunci va fi refuzat la vama.

   Cel mai bine este sa discuti cu cineva care face astfel de importuri.
   Cerceteaza linkul pe care l-am pus mai sus.

 37. Salut, ai vreun exemplu completat la specificatie factura profroma?

  Mi-au cerut pentru import si nu stiu ce sa completez la motivul importului: cumva „revanzare” ? Si la tipul materialului daca e telefon mobil – „plastic’ ? :))

  Ce aiurea!

 38. @criss266

  Mi-a blocat DHL coletul in vama pe motiv ca chinzeul nu a specificat conditia de livrare. L-am intrebat pe chinez si a zis ca ce-i aia? Imi poti arata un exemplu sau cum sa-l pun sa treaca?

  Mentionez ca transportul a fost oferit gratuit.

 39. Sunt la primul import din CHINA si doresc sa aflu ce documente trebuie sa pregatesc pentru formalitatile vamale.
  Marfa reprezinta tamburi cu cabluri de telecomunicatii cu fibre optice tip ADSS .
  Conditia de livrare este C&F Constanta, Romania by sea.
  Ce diferente ar fi din punct de vedere al documentelor prezentate in vama si bineinteles costuri daca s-ar schimba conditia de livrare din C&F Constanta in DDP Bucuresti?
  Va multumesc anticipat.
  Cristian

 40. Sunt la primul import din CHINA si doresc sa aflu ce documente trebuie sa pregatesc pentru formalitatile vamale.
  Marfa reprezinta tamburi cu cabluri de telecomunicatii cu fibre optice tip ADSS .
  Conditia de livrare este C&F Constanta, Romania by sea.

  Va multumesc anticipat.
  Cristian

 41. Totul pe „cenzurat” trimite intrebarea si iti răspundem punctual . Vrei si EORI? Rapid , fara stampila , cel mai mic pret din piata.

  Edit criss266 – daca vrei sa faci reclama, contacteaza-ma… EORI se face gratuit foarte usor, de ce trebuie sa plateasca lumea…

 42. Europrim Shipping SRL este o companie de 13 ani pe piata logistica. Avand agenti dedicati pe 6 continente, mai mult de 4000 de angajati in peste 60 de tari si cumuland volume de marfa ce depasesc un milion de containere transportate pe cale maritima, Europrim este unul din leaderii de piata mondiali in domeniul transporturilor maritime containerizate internationale si a acumulat pe parcursul anilor o experienta deosebita in logistica si transportul maritim si multimodal al diferitelor tipuri de marfa din industria de automobile si aeronautica, cea farmaceutica, industria de confectii cat si cea a bunurilor de larg consum.
  Oferim servicii de transport, marfa grupaj China si preturi transport marfa foarte competitive pentru toate firmele importatoare de bunuri de larg consum din China si Asia etc.

  Rutier: import/ export in regim LTL / FTL / fast car / agabaritic
  Maritim: import/export atat grupaj LCL , cat si containere full FCL , servicii saptamanale / transport conventional
  Aerian : import/export in regim cargo/ hand-carry / charter
  Formalitati vamale, propriul comisionar vamal
  Depozitare: Constanta, Bucuresti si Otopeni. (atasament)

  In cazul in care aveti in vedere organizarea de noi transporturi AERIAN/MARITIM/RUTIER, nu ezitati sa ma contactati pentru o oferta.
  andrei.fudulica@europrim.ro
  0744762379

 43. Buna ziua. Ma intereseaza care sunt taxele vamale pentru import din Turcia de textile( blugi, tricouri, bluzoane etc.) prin cargo. Cum e mai bine sa fiu platitor de tva sau nu? Astept sfaturi. Nu am nici un pic de experienta. Va multumesc.

  1. Nu conteaza cu ce vin, daca vrei sa le vinzi, automat pe firma, platitor de TVA ca sa poti sa-l deduci, obtinere nr. EORI, verifica „caen”, daca e ok pentru import.
   Sunt multe chitibusuri la import, acte multe, un comisionar vamal este ok, daca nu are cine sa-ti explice cineva din experienta care face asta personal, firmele apeleaza la comisionari vamali. Sunt acte de provenienta marfii, autorizatii pentru marfa ca sunt confectionate din materiale acceptate de UE, certificate, buletine, facturi, etc. Taxe de manipulare in vama.

 44. Buna ziua,
  Doresc sa fac un import de textile din India, Fiind la primul import , orice informatie, recomandare, imi este folositoare si le multumesc celor care doresc sa ma ajute.

 45. Buna ziua,
  Ne numim PANDA LOGISTICS SRL si suntem o casa de expeditii ce ofera servicii complete de Transport AERIAN, MARITIM ( FCL, LCL, PROJECT CARGO) si FEROVIAR de marfuri din si catre majoritatea aeroporturilor/porturilor lumii.
  De asemenea, avem posibilitatea de a va oferi ca beneficiu serivciul de Vama Fiscala ( Fiscal Custom Clearance) la importurile aeriene prin Frankfurt sau la cele maritime prin Hamburg sau Koper.
  Pentru o prezentare mai detaliata a serviciilor noastre, va puteti adresa printr-un mesaj privat sau la numarul de telefon 0799.999.828, respectiv pe adresa de e-mail: robert.popescu@panda-logistics.eu / website: http://www.panda-logistics.eu
  Asteptam cu interes solicitarile dumneavoastra in acest sens ! Va multumim anticipat! Sa aveti o zi cat mai buna in continuare !

 46. China Inter-Trade Alliance Ltd.
  RM D 18/F, Thomson Road, Thomson Commercial Blvd., Wan Chai, Hong Kong CI:58876174-000-08-11-2 CR No.:1652589

  Doriti sa va reduceti costurile cu furnizorii, insa nu doriti sa renuntati la calitatea produselor serviciilor pe care le vindeti?
  Doriti sa faceti o investitie dar, considerati ca bugetul care ar trebui alocat e prea mare?
  Va ganditi sa achizitionati un echipament second – hand insa, va ganditi ca mentenanta acestuia ar fi grea si scumpa?
  Achizitia din China ar putea fi raspunsul!
  Facem importuri din China incepand cu 2006 iar, din anul 2011 oferim si servicii:
  a. sourcing (identificare de furnizori, verificarea acestora, negocierea de termini contractuali si respectiv, semnarea contractelor);
  b. monitorizarea calitatii pe parcursul productiei;
  c. verificare finala a marfii;
  d. consultant servicii de transport si logistica;
  e. pregatirea documenteleor de vama;
  f. asistenta in formalitatile vamale.
  Suntem prezenti DIRECT in China prin reprezentantii angajati ai societatii noastre de 5 ani, ceea ce asigura intelegerea modului de gandire si operare a partenerilor chinezi. Acest lucru ne confera o serie de avantaje printre care:
  Personal competent european care conlucreaza cu personalul local;
  Personalul european intelege cerintele clientilor romani;

  http://www.citapro.com
  Contact:
  mirceadhanu@gmail.com
  0753305288

 47. Buna ziua, ma poate ajuta cuneva cu o informatie? Vreau sa import din SUA, material genetic suin. Am citit pana m-a luat durerea de cap. Exista firme specializate pt asa ceva? Sa import prin firma respectiva care sa se ocupe de toate actele si eu sa cumpar practic pachetul de la firma respectiva. Chiar nu exista astfel de firme?

 48. Buna ziua
  Ce fel de certificate am nevoie Pentru a importa echipamente de fizioterapie si articole sportive Din Asia in aromania? Imi trebuie FDA?

 49. Salut!vreau sa cumpar si eu un utilaj de construcții!ce acte am nevoie,cum sa procedez?sa platesc înainte?dacă iau o teapa?cum sa fac!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.