Documente Acte Import non-UE extracomunitar China

Este o mare dilema pe tot internetul privind Documente Acte Import non-UE extracomunitar China, USA, etc. In mare masura exista pentru fiecare categorie de produse, acte strict necesare pe gama produse. La electronice, bijuterii, alimente, etc, sunt necesare tipuri de licente si documente reglementate, dar nimic concret.

Asta pentru ca este o mare cantitate de informatie, pe care daca ar fi pusa intr-o pagina, cred ca fiecare individ se poate pierde imediat, astfel s-au creeat firme specializate de consiliere vamala.

Nimeni nu poate acoperi acest domeniu foarte vast, cu atat mai mult nici eu dar incerc sa va dau o informatiie generala.

Documente / Acte Import

Orice firma care vrea sa faca import trebuie sa detina un cod EORI, acesta se va procura de la VAMA.
– trebuie sa fiti platitor de TVA (pentru a va deduce TVA-ul)
– factura comerciala externa – de la exportator
– factura de transport (daca acesta e platit separat) – de la exportator
– document de transport si asigurare marfa
– actele firmei exportatoare – de la exportator
– actele firmei importatoare
– licenta de import, daca e cazul – de la Ministerul de Externe
– certificat de origine a marfii – de la biroul vamal sau camerele de comert ale tarii exportatoare
– certificat de conformitate, de calitate – de la producator
– certificat de garantie – de la producator
– contract extern
– packing list – de la exportator
– alte avize, daca e cazul (certificate fito-sanitare, certificate sanitar-veterinare, certificate de abilitare etc.)
– declaratia vamala de import
– compatibilitate electromagnetica (electronice)
– certificat EU
– eventual certificat de calitate, ISO, TUV, ETC.

Actele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau a altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza (declaratia exportatorului pe factura sau certificat EUR 1) – se completeaza de catre exportator;
Orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice – se furnizeaza de catre importator:

Cand o marfa este ambalata in mai multe colete, este obligatorie depunerea unei liste de colete indicand continutul fiecarui colet – se intocmeste de catre exportator.

Daca marfa poarta nume de brand-uri, va trebuie licenta.
Pentru a putea verifica taxele vamale si accizele puteti consulta TARIC.

Sunt valori minime ale produselor in vama, nu puteti subevalua sub un anumit nivel marfa doar pentru a evita plata TVA-ului.
Daca lucrati prin DHL, TNT, FEDEX, ei se ocupa de toate formalitatile vamale, dar trebuie sa le furnizati toate actele, CUI, CIF, EORI, certificate; factura vine prin colet.

Inainte de comanda, puteti suna la firmele de transport si va indica ei inainte ce acte/documente trebuie sa pregatiti, pentru fiecare categorie de import, aceasta fiind cea mai paluzibila modalitate de import. Testati firmele, dati informatii despre cantitatea coletului (dimensiune/KG), provenienta, cost si caracterul marfii.
Alegeti firma care aduce coletul cel mai ieftin si cere cat mai putine acte. Tot ei va pot indruma, de unde sa procurati actele necesare. Cu cat alegeti sa vina coletul mai repede cu atat veti plati mai piperat.

Update: Documente Acte Import non-UE extracomunitar China

In primul rand pentru a putea face export (sau import) trebuie sa obtii codul EORI de la Directia regionala vamala de care tine firma (ti se va cere la vama copia acestui cod). Pentru vama va trebuie urmatoarele acte ( tiparite, semnate si stampilate):

a) FACTURA PROFORMA (engleza) trebuie sa fie in 3 exemplare TIPARITA, sa se specifice codul fiscal al firmei expeditoare, tara de origine, marca daca exista, conditia de livrare (de exemplu – EXW + orasul de plecare = arata ca plata transportului se face la destinatie). Valoarea din factura nu trebuie sa fie 0.

MODEL FACTURA PROFORMA – IN ENGLEZA

b) SPECIFICATIA LA FACTURA (romana – 1 exemplar) (sa se specifice greutatea neta/bruta pe produs si tipul materialului)

PENTUR MODEL SPECIFICATIE FACTURA PROFORMA

c) CERERE CATRE VAMA CU MOTIVUL EXPORTULUI / Importului  (romana – 1 exemplar)

PENTRU MODEL CERERE VAMA

d) COD UNIC DE INREGISTRARE (copie)

Pentru a importa bunuri din afara UE, este necesar să se ia legătura cu autoritățile vamale și să se respecte procedurile specifice de import. Este important să se identifice și să se înțeleagă costurile asociate cu importul, cum ar fi taxele vamale, taxele de import și alte taxe.

În general, este recomandat să se solicite ajutorul unui expert în import-export sau a unei companii specializate în această activitate pentru a se asigura că se respectă toate reglementările și procedurile necesare.

78 de comentarii la „Documente Acte Import non-UE extracomunitar China”

 1. Buna ziua. Ma intereseaza care sunt taxele vamale pentru import din Turcia de textile( blugi, tricouri, bluzoane etc.) prin cargo. Cum e mai bine sa fiu platitor de tva sau nu? Astept sfaturi. Nu am nici un pic de experienta. Va multumesc.

  Răspunde
  • Nu conteaza cu ce vin, daca vrei sa le vinzi, automat pe firma, platitor de TVA ca sa poti sa-l deduci, obtinere nr. EORI, verifica „caen”, daca e ok pentru import.
   Sunt multe chitibusuri la import, acte multe, un comisionar vamal este ok, daca nu are cine sa-ti explice cineva din experienta care face asta personal, firmele apeleaza la comisionari vamali. Sunt acte de provenienta marfii, autorizatii pentru marfa ca sunt confectionate din materiale acceptate de UE, certificate, buletine, facturi, etc. Taxe de manipulare in vama.

   Răspunde
 2. Buna ziua,
  Doresc sa fac un import de textile din India, Fiind la primul import , orice informatie, recomandare, imi este folositoare si le multumesc celor care doresc sa ma ajute.

  Răspunde
 3. Buna ziua,
  Ne numim PANDA LOGISTICS SRL si suntem o casa de expeditii ce ofera servicii complete de Transport AERIAN, MARITIM ( FCL, LCL, PROJECT CARGO) si FEROVIAR de marfuri din si catre majoritatea aeroporturilor/porturilor lumii.
  De asemenea, avem posibilitatea de a va oferi ca beneficiu serivciul de Vama Fiscala ( Fiscal Custom Clearance) la importurile aeriene prin Frankfurt sau la cele maritime prin Hamburg sau Koper.
  Pentru o prezentare mai detaliata a serviciilor noastre, va puteti adresa printr-un mesaj privat sau la numarul de telefon 0799.999.828, respectiv pe adresa de e-mail: robert.popescu@panda-logistics.eu / website: http://www.panda-logistics.eu
  Asteptam cu interes solicitarile dumneavoastra in acest sens ! Va multumim anticipat! Sa aveti o zi cat mai buna in continuare !

  Răspunde
 4. China Inter-Trade Alliance Ltd.
  RM D 18/F, Thomson Road, Thomson Commercial Blvd., Wan Chai, Hong Kong CI:58876174-000-08-11-2 CR No.:1652589

  Doriti sa va reduceti costurile cu furnizorii, insa nu doriti sa renuntati la calitatea produselor serviciilor pe care le vindeti?
  Doriti sa faceti o investitie dar, considerati ca bugetul care ar trebui alocat e prea mare?
  Va ganditi sa achizitionati un echipament second – hand insa, va ganditi ca mentenanta acestuia ar fi grea si scumpa?
  Achizitia din China ar putea fi raspunsul!
  Facem importuri din China incepand cu 2006 iar, din anul 2011 oferim si servicii:
  a. sourcing (identificare de furnizori, verificarea acestora, negocierea de termini contractuali si respectiv, semnarea contractelor);
  b. monitorizarea calitatii pe parcursul productiei;
  c. verificare finala a marfii;
  d. consultant servicii de transport si logistica;
  e. pregatirea documenteleor de vama;
  f. asistenta in formalitatile vamale.
  Suntem prezenti DIRECT in China prin reprezentantii angajati ai societatii noastre de 5 ani, ceea ce asigura intelegerea modului de gandire si operare a partenerilor chinezi. Acest lucru ne confera o serie de avantaje printre care:
  Personal competent european care conlucreaza cu personalul local;
  Personalul european intelege cerintele clientilor romani;

  http://www.citapro.com
  Contact:
  mirceadhanu@gmail.com
  0753305288

  Răspunde
 5. Buna ziua, ma poate ajuta cuneva cu o informatie? Vreau sa import din SUA, material genetic suin. Am citit pana m-a luat durerea de cap. Exista firme specializate pt asa ceva? Sa import prin firma respectiva care sa se ocupe de toate actele si eu sa cumpar practic pachetul de la firma respectiva. Chiar nu exista astfel de firme?

  Răspunde
 6. Poti sa iei legatura cu un comisionar vamal lentru informatii si te ajuta el cu importul, tu comanzi si el se ocupa de tot importul.

  Răspunde
 7. Buna ziua
  Ce fel de certificate am nevoie Pentru a importa echipamente de fizioterapie si articole sportive Din Asia in aromania? Imi trebuie FDA?

  Răspunde
 8. Cineva care poate ajuta cu import granit

  Răspunde
 9. Salut!vreau sa cumpar si eu un utilaj de construcții!ce acte am nevoie,cum sa procedez?sa platesc înainte?dacă iau o teapa?cum sa fac!?

  Răspunde
  • Preia legatura cu un comisionar vamal, el iti va zice ce si cum.

   Răspunde

Lasă un comentariu