Este bine oare sa englezim limba Romana

Dupa ce am citit un text de pe Facebook, precum folosim foarte multe cuvinte din limba engleză, inmormantand limba romana, precum o fac si alte popoare.

Este normal sa nu englezim limba romana asta din orgoliu si din respect, patriotism, etc.

Dar totusi daca stau sa ma gandesc mai bine eu cred ca este un viitor pe care nu-l putem impiedica, pentru ca tranzitul continuu in alte state in principal Anglia, te face si te simti dezavantajat fata de cel care stie limba tarii in care dus.

Limba engleza

Limba engleza este întradevăr cea mai puternica limba internațională, apoi urmeaza franceza, germana și rusa. Oricum ultimile 3 adunate nu depasesc puterea limbii engleze.

Credeti ca nu ar fi mai usor sa vorbim tot globul limba engleză, nu ar fi mai usor sa nu mai fie acest impediment major al intelegerii or unde te-ai afla pe glob. Sunt extrem de multe avantaje.

Chiar si tinerii se pot documenta mult mai bine avand o gama mult mai vasta a informatiei, acum fiind restricționați de traduceri, toti ne chinuim si cerem subtitrari la filme oricum pierdem foarte mult din farmec prin traduceri, expresiile englezești doar se adapteaza.

Inteleg ca se pierd valorii, dar nu ar fi mai bine cu o singură limbă globala.

Se pierd relații de dragoste, cursul unor vieții, de la bun inceput pentru ca un impediment major se intrpune intre ea si el, comunicarea.

Unele persoane retin si învăța mai repede o limba straina (profil uman), dar cei logistici lupta din greu pentru a asimila cursivitatea, ei neputand gasi un sistem logic pentru comunicare, gandesc ce vor sa spuna, asa ca vor rosti cuvintele corect dar foarte rar. Ceilalti care au acea memorie de retinere, adica aceeia care invatau la scoala o lectie mecanic, ei sunt cei care turuie o limba straina, desi multe cuvinte le stâlcesc. Si prind foarte repede, deobicei aceste persoane nu le place matematica, fizica.

Nu credeti ca ar fi mai usor pentru toti sa se vorbească doar o singura limba pe mapamond.

Am sa atasez si acel text de pe Facebook.

Bogată limbă română, cât de săracă ai ajuns!😂🤣😅
Mi-a spus astăzi o prietenă că e în ”a hurry”, că se grăbește la ”job” pentru un ”meeting office cu CEO”. De fapt a chemat-o directorul să-i faca o cafea. Și am înțeles-o, lucreaza la o multinațională, așa că jumătate dintre cuvinte îi vin în engleză. E ”assistant manager”, adică secretara directorului, dar la așa denumire, când dă cu ochii de ea un instalator, acesta crede că ea e numărul 2 în companie.

Alt amic, cu care m-am întâlnit la ”bus” în stație, mergea la ”training”. Pregătirea și instrucția sunt noțiuni perimate, acum se poartă ”training”. Una e să zici: mă pregătesc să ajung magazioner-șef la Lactate și alta e: „fac un training sa fiu operațional chief of Milk&Cheese Departament.” Acum lucrează ”part-time” ca ”promoter”.

Adică, pentru cei mai puțini obișnuiți cu romgleza: împarte ”flyere” (fostele pliante) pentru un ”Gym” (fosta sala de sport) și este plătit pentru jumătate de normă.
Afară e un ”freezing rain” de te omoară. Aș fi vrut să zic măzăriche, dar mi-e că nu mă mai înțelege nimeni. Intru la ”supermarket” să ”grab a snack”. ”Snack”, pentru că ”gustare” îmi pute.

Apropo, știu cum am preluat „supermarket” de la americani, dar nouă nu ne-a fost de-ajuns, așa că am inventat ”hipermarket-ul.” Dacă există cineva care să îmi spună care e diferența dintre ”supermarket” și ”hypermarket”, ii dau 10 ”apple juice!” Că sucuri de mere am văzut că nu mai au la raft.

Optez între un ”snack cu steak” și unul cu ”ham.” „Friptură” sună din secolul trecut, iar șuncă nu mai mănâncă nimeni azi. În definiția românească, ”hypermarket”-ul cuprinde un ”supermarket”, plus alte magazine. Atunci care mai este diferența între un ”hypermarket” și un ”mall”? Sau ”mall”-ul e ”gigamarket”?

Ajung la birou, unde fetele vorbesc despre ”fashion” și ”make-up”. ”Moda” nu mai este un cuvânt la modă, iar ”machiajul” moare și el. Pentru că oricât de agramat ai fi, dacă știi trei cuvinte în engleză păcălești 5 fraieri. E în ”trend”, nu în ”tendințe”, să folosești cuvinte în engleză.

O colegă ”account” și-a făcut un ”tattoo” pe ”body” (tatuaj pe corp ar suna de-a dreptul obscen, numai marinarii își fac tatuaje). O să ni-l arate la ”party”-ul din ”weekend”. Nu la ”petrecere”, să nu înțeleagă cineva că e cu taraf. Domne ferește! ”For God’s sake!”

În muzică nu mai avem orchestre sau formații, ci ”band”-uri. Pentru că, nu-i așa, orice mizerie ai cânta, altfel sună „Costel de la Calafat Band.” Care Costel Band nu mai cântă trei manele și două melodii furate, ci efectuează un ”performance fusion-evergreen” și manele!

Cartelele sunt ”prepay”, nu ”preplătite”. Nu le mai cumpărăm, ci le ”shopping”-uim (da, am auzit asta), după ce luăm ”cereal bars” de la raionul ”Diet” și ”toast” de la ”Bakery”.
Un coleg de la ”advertising”, nu de la ”publicitate” că e un cuvânt perimat, ne spune în ”coffee break” că la televizor a văzut un ”Breaking News”: Iohannis a ținut un scurt ”briefing”, așa a zis prezentatorul. Nici măcar el nu mai face conferințe de presă, penduleaza între scurt ”briefing” și ”silent briefing”.


Vă las acum, mă duc să ajung la un ”agreement” cu un coleg, dacă poate el să facă în locul meu un ”meeting report.”
Am luat din engleză cuvinte și le folosim prost. Confundăm la greu “a acomoda” și “to accomodate” (a asigura cuiva cazarea), “audienta” și “audience” (public), “support” și “support” (sprijin financiar). Traducem prin “a observa o lege” expresia “to observe a law” (a respecta o lege), pentru că ni se pare un verb cunoscut.

Nu contează cum vorbim, nu contează cât de prost combinăm limbile, important e să sune bine la ureche și să dăm impresia că știm engleză, chiar dacă nu știm corect limba romana.
Ați înțeles ideea: uneori mi-e dor de George Pruteanu.
(Text preluat).

Adevar grăiește textul, dar… cum este mai bine ?

Lasă un comentariu