Iese fum pe usa la soba centrala pe lemne cand o alimentez – Tirajul centralei

De ce iese fum pe usa centralei pe lemne cand o alimentez ? Este o intrebare pe care o gasim din ce in ce mai des pe platformele de socializare. E greu sa gasesti motivul exact, imediat, pentru ca aceasta problema are nenumarati factori influientabili, fie ei de natura fizica sau chiar atmosferica.

Toti acesti factori se datoreaza la un singur cuvant ” tirajul

TIRAJUL unei sobe / centrala

Tirajul în contextul unei sobe sau centrale pe lemne se referă la procesul de circulație a aerului prin sistemul de evacuare a fumului sau prin coșul de fum. Acesta are o semnificație importantă în funcționarea și eficiența sobei sau a centralei termice pe lemne.

 1. Evacuarea fumului: Tirajul corespunzător este esențial pentru evacuarea eficientă a fumului rezultat în timpul arderii lemnului sau altor materiale combustibile în soba / centrala. Fumul conține monoxid de carbon și alte substanțe toxice, iar un tiraj inadecvat poate duce la acumularea acestor gaze periculoase în încăpere.
 2. Eficiența termică: Un tiraj bun ajută la obținerea unei arderi eficiente a lemnului, totusi trebuie sa aveti in vedere ca ideal, volumul de aer circulat ar trebui sa fie de 130%, cel folosit pentru ardere si restul de 30% suplimentar pentru un tiraj corespunzator.
 3. Prevenirea condensului: Un tiraj corespunzător ajută la menținerea temperaturii adecvate a gazelor de evacuare, prevenind condensul care ar putea să se formeze în interiorul coșului de fum. Condensul poate duce la coroziune și la deteriorarea sistemului de evacuare, sau colmatarea acestuia prin depunere, chiar daca cosul de fum este din inox.
 4. Siguranța încăperii: Tirajul inadecvat poate duce la refulearea sobei / centralei termice, ceea ce poate genera fum, mirosuri neplăcute și chiar potențiale pericole prin inhalare, fie prin intoarcerea tirajului, fie prin eliminare fum si noxe la deschiderea usi pentru alimentare.

Pentru a asigura un tiraj corespunzător în soba / centrala pe lemne, este important să respectați următoarele sfaturi:

 • Asigurați-vă că coșul de fum sau sistemul de evacuare a fumului sunt curate și fără obstrucții.
 • Păstrați ușile și reglările sobei sau centralei termice în stare bună și închise corespunzător în timpul funcționării.
 • Furnizați suficient aer proaspăt sau preincalzit pentru a susține arderea prin intermediul aductiunilor sau a prizelor de aer.
 • Asigurati o cale de acces a aerului in camera tehnica, printr-o fereastra permanent deschisa, cu 20% mai mare decat diametrul cosului de fum (burlan).
TIRAJUL unei sobe / centrala

De ce iese fum pe usa la soba / centrala

Stim ca la baza acestui inconveniet de a iesi fum pe usa centralei in timpul alimentarii se datoreaza tirajului lent, defectuos. Dar sa sapam mai mult:

Factori pentru un tiraj defectuos de natura fizica

 • Arderea ineficientă a lemnului: Fumul poate apărea atunci când lemnul nu arde eficient. Acest lucru se întâmplă atunci când nu se furnizează suficient oxigen pentru ardere. Asigurați-vă că ușile centralei pe lemne sunt complet închise și că aerul este furnizat corespunzator prin aductiunile de aer. Verificați, de asemenea, dacă cosul de evacuare al fumului este curat și fără obstrucții. – iese fum
 • Umiditatea lemnului: Lemnul care este prea umed poate produce mai mult fum decât lemnul uscat. Umiditatea din lemn trebuie să fie redusă pentru a obține o ardere mai eficientă. Lemnul ar trebui să fie uscat și să aibă un conținut de umiditate adecvat. De obicei, lemnul trebuie să fie uscat minim timp de cel puțin 6 luni înainte de a fi folosit ca sursă de căldură, recomandat 2 ani. – iese fum
 • Instalație incorectă a centralei pe lemne: Dacă centrala pe lemne nu este instalată corespunzător, aceasta poate duce la o ardere ineficientă și la emisia de fum. Aici referindu-ma la alimentarea cu aer si la evacuarea fumului, la trasee orizontale prea lungi, la cos de fum prea scurt, etc. – iese fum

Factori pentru un tiraj defectuos de natura atmosferica

Un tiraj defectuos, de natură atmosferică, poate fi influențat de mai mulți factori legați de condițiile meteorologice și de mediu. Acești factori pot perturba sau reduce eficiența sistemului de evacuare a fumului într-o sobă sau centrală termică pe lemne. Iată câțiva factori atmosferici care pot contribui la un tiraj defectuos:

 • Temperatura atmosferica ridicata: Temperaturile mari pot afecta tirajul, dar si o temperatură scăzută în exterior poate face ca coșul de fum să fie mai rece decât aerul din interiorul sobei sau centralei termice, ceea ce poate reduce eficiența tirajului la pornirea focului. De aceea trebuie sa faceti focul cu lemne subtiri pentru a rezulta flacara / caldura mare, astfel aerul cald sa-l poata impinge pe cel rece de pe cosul de fum, care are intentia sa coboare, sa apese fiind rece.
 • Vântul: Vântul puternic poate afecta tirajul prin crearea presiunilor diferite în jurul coșului de fum. Dacă vântul suflă în direcția coșului de fum sau creează turbulențe în jurul acestuia, poate provoca inversarea sau încetinirea fluxului de evacuare a fumului. Acest lucru poate duce la întoarcerea fumului în interiorul încăperii.
 • Presiunea atmosferică: Variațiile în presiunea atmosferică pot influența, de asemenea, tirajul. O presiune atmosferică scăzută sau un ciclon atmosferic poate reduce tirajul în coșul de fum, în timp ce o presiune atmosferică ridicată poate crește tirajul. Schimbările bruște ale presiunii atmosferice pot perturba funcționarea normală a sistemului de evacuare a fumului.
 • Altitudinea geografică: Dacă locuința se află la altitudini mari, nivelurile mai scăzute de oxigen din aer pot afecta arderea și tirajul, ceea ce necesită ajustări ale sistemului de evacuare a fumului.
 • Ventilație inadecvată: Centrala pe lemne / soba are nevoie de o bună ventilație pentru a asigura o ardere eficientă. Asigurați-vă că există suficientă ventilație în încăperea în care se află centrala pentru a permite un aport adecvat de oxigen și pentru a evacua fumul rezultat în mod corespunzător. In special sa aveti un aport de aer care intra in casa / camera tehnica. Daca aveti o camera tehmica cu geam si usa termopan si le veti tine inchise, normal ca tirajul va fi aproape inexistent. Am specificat deja la tiraj asupra fantei de aer.

Pentru a gestiona un tiraj defectuos cauzat de factorii atmosferici, puteți lua în considerare următoarele măsuri:

 • Utilizați un capac de coș sau un tirajor de ventilație pentru a proteja coșul de fum de efectele vântului.
 • Verificați și curățați regulat coșul de fum și sistemele de evacuare a fumului.
 • Reglați deschiderile de aer și ușile pentru a controla tirajul.

Important la montarea cosului de fum – iese fum

O alta cauza mai obiectiva a problemei de ce iese fum pe usa la centrala / soba, ar consta si in modul deficitar de proiectare a centralelor termice pe lemne din comert. Cele care intradevar intrec orice dezamagire in materie de proiectare, sunt centralele in 2 usi. Aceste centrala detin usa de jos (cenusar) si usa de sus pentru alimentare dar si pentru curatare.

Acesta usa este mare, cat jumatate din centrala, aproape de capacul de sus a centralei, cumprinzand si fumurile aferente. Oricat de bun ar fi tirajul la aceste centrale, cand deschizi usa schimbarea de presiune si chiar calea / traiectoria fumului are directia spre usa.Aceste centrale au fost proiectate pe ideea de a alimentare unica, sau realimentare dupa ce se stinge focul.

Lipsa unei proiectari a centralei pe lemne cu doua cai de evacuare, care ar ajuta la pornirea focului pana la incalzire. Adica montarea unui fum suplimentar la jumatatea traseului, acesta fiind folosit la pornirea focului sau in caz de necesitate: temperatura exterioara ridicata, cos infundat, la orice necesitate de tiraj mai mare.

O alta greseala cu pro si contra, este volumul de apa exagerat in centrala termica, dar cred ca necesita un articol separat, caci deja ma indepartez de subiect. – iese fum

Lasă un comentariu