Importanta lipidelor in alimentatie

Importanta lipidelor: Stiati ca prin arderea unui 1g de lipide este egal cu 9 Calori? Lipidele (grasimile) sunt constituienti structurali ale celulelor din organism.

 

Celulele sistemului nervos sunt bogate in grasimi complexe numite: Fosfolipide

Acizi grasi au fost impartiti in doua grupe:

1. Esentiali (linoleic, arahidonic)
2. Neesentiale (stearic, palmitic si se gasesc in grasimi de origine animala)
-unt
-smantana.

Va voi da cateva exemple care sunt cele mai importante surse alimentare de lipide:
  •  untul si margarina 80-85 %
  •  smantana 20%
  •  untura 100%
  •  alunele 40-60%
  •  uleiurile vegetale 99% , si lista poate continua.

In viata chiar daca locuim la tara este bine sa fim documentati si la curent cu toate detaliile si tehnicile esentiale de supravietuire !!!!

Importanta lipidelor in alimentatie

Lipidele sunt unul dintre cele trei macronutrienti esentiali, alaturi de carbohidrati si proteine, care sunt necesare pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Acestea furnizeaza energie, joaca un rol important in absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) si joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii celulare si a organelor.

In plus, lipidele au si alte beneficii importante pentru sanatate, cum ar fi:

– Sustinerea functionarii sistemului nervos si a creierului: lipidele sunt unul dintre principalii componenti ai membranei celulare si sunt esentiale pentru functionarea sistemului nervos si a creierului.

– Ajuta la reglarea temperaturii corpului: lipidele ajuta la izolarea organismului impotriva temperaturilor extreme, protejand impotriva hipotermiei sau a hipertermiei.

– Sustinerea sanatatii pielii: lipidele sunt importante pentru mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si ajuta la prevenirea uscarii si a inflamatiilor.

– Sustinerea sistemului cardiovascular: lipidele sanatoase cum ar fi acizii grasi omega-3 si omega-6 joaca un rol important in reducerea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea inflamatiei si reducerea nivelului de colesterol rau.

In concluzie, lipidele sunt esentiale pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa si trebuie sa fie incluse in dieta zilnica. Este important sa se aleaga surse sanatoase de grasimi, cum ar fi uleiurile vegetale nerafinate, nucile si semintele, pestele gras si avocado, si sa se evite alimentele procesate si bogate in grasimi saturate.

Lasă un comentariu