Subar – Un foc intr-o centrala cu ardere clasica trebuie sa arda domol, linistit, cat mai natural, cu flacara distribuita egal in tot focarul si cu tendinta traiectoriei spre calea de evacuare. In acest mod timpul de ardere este mai indelungat, temperatura este mai mica dar schimbul de caldura este mai eficient.
In mare parte a acestui inconvenient este si lipsa unui subar la evacuarea centralei, prin care poti regla tirajul. Puteti sa imi ziceti ca „controlati cu admisia de aer din fata„, dar va inselati amarnic, pentru ca nu este aceiasi treaba.
Cos de fum supradimensionat
Daca deti un cos de evacuare mai mare dimensionat si fluxul de aer este mare si fara subar, atunci admisia de aer va fi puternica, lemnele vor arde rapid, flacara va fi directionata liniar spre evacuare, iar schimbul de caldura va fi mult mai mic.
In primul rand existenta unui subar este indispensabila, la lemne de esenta tare poti folosi admisie de aer mai mare, pentru ca arderea este cu o flacara mai mica, iar lemnele de esenta moale, nu necesita atat de mult aer, avand o ardere cu flacara mare, lemnul de esenta moale contine mult mai mult oxigen.
De ce este necesar un subar
Lemnul de plop atinge in jur de 500 de grade iar lemnul de fag atinge 1000 de grade la mijlocul flacari, la o ardere naturala in aer liber.
Dar intr-un spatiu inchis cu pereti reci pana in 100 de grade, in medie 80 de grade, temperatura este mult mai mica fiind cedata apei prin transfer termic. Intr-un focar samotat aceste temperaturi cresc semnificativ pentru ca cedarea caldurii este mult mai mica atunci cand samota poate atinge si 800 de grade mai ales daca se mai folosesc si aere preincalzite la 300-400 grade, asta doar la inceputul focului, primele 20-30 minute, apoi aceste valori scad aproape de jumatate prin temperarea aductiuni de aer si a evacuarii prin subar la evacuarea fumului.
Subarul este o piesa importanta din complexul instalatiei unei centrale termice pe combustibil solid, care ajuta la reglarea tirajului, obtinand astfel astfel un transfer de caldura mai bun, dar si o ardere mai indelungata.