Placa Video: Sfaturi de achizitie placa grafica

Placa Video – Multi fac greseli nechibzuite cand doresc sa achizitioneze o placa video, la care trebuie sa tinem seama de factori importanti, cum ar fi: compatibilitatea la o placa video cu sistemul si segmentul de procesare la care va fi supusa.

Imaginand punctele forte și punctele slabe ale plăci grafice nu este ușor.În afară de unitatea de procesare grafică în sine, va trebui să ia în considerare memoria, procesoare de stream și alte componente. Apoi, important este rata de transfer a datelor, sau „bitrate” (biti), care leagă memoria placi video de procesor. După ce ia toate acestea în considerare, deși poate părea contra-intuitiv, o placă grafică de 128 de biți nu este neapărat mai bun decât omologul său de 256-bit, dar aici exista multe controverse, asta dand importanta fiecarui detaliu tehnic al placi video.

Placile video sunt de fapt acceleratoare grafice si le puteti gasi sub doua forme:
 • Cip grafic integrat
  Cip grafic integrat

  Cip grafic integrat – acesta gasinduse mai des in laptop, sau pe placile de baza a desktopului, facandu-si treaba destul de bine pentru internet, jocuri fara cerinte mari, office, multimedia (filme, poze). De obicei vine cu sistemul de shared memory, adica preia din memoria RAM a sistemului, atat cat ii este permis si cat are nevoie.

 • Modul dedicat video (denumita si placa video sau placa grafica) – placa video dedicata fiind realizata in special pentru performante cat mai mari, pe segmentul randarii video, fiind un modul doar pentru imagine, 99% din arhitectura acestei placi video este proiectata doar pentru accelerarea si redarea imaginii, avand un procesor dedicat (GPU), precum si memorie dedicata (GDDR).
  Placa video dedicata
  Modul dedicat video

Asa cum am scris mai sus unul din factori importanti ai unei placi video dedicate este biti (latinea de banda), asta insemnand deplasarea informatiei intre procesorul placi video GPU si ram, pe un anumit interval de timp, adica de gigabytes pe secunda.

O alta importanta a unei placi video este frecventa procesorului si frecventa memoriei de ram.

Important

Pentru jocurile care sunt pe piata la ora actuala 1 gb RAM (1024 mb), sunt suficienti pentru redarea lor. Doar pentru aplicatii 3D si randari 3D, necesita mai multi rami. Dar placile cu 4 Gb ram sunt o mare minciuna de marketing. Pentru ca ramul este ieftin este aruncat la bataie pentru nestiutori.

Placa Video latime-banda

Deci pentru o placa video dedicata aveti trei aspecte importante de luat in calcul:

 • frecventa procesor
 • frecventa ram ( DDR5)
 • latimea de banda (BUS – 128biti, 256biti)

Fereti-va de o placa video de 64biti, oricata memorie are si frecventa, nu o sa va satisfaca niciodata, atat timp cat transferul intre procesor si ram este limitat.

Am facut o imagine in Paint rapid pentru a evidentia ce este latimea de banda.

Placa video recomandata:

Pentru cei care vor sa achizitioneze o placa video, am sa fac o lista scurta cu cateva placi video.

Placa video Radeon R7 350 2GB GDDR5 128-bit, VGA DVI-D HDMI
Placa video Radeon R7 350 2GB GDDR5 128-bit, VGA DVI-D HDMI

Verificati Pretul

 Placă video ieftină

Placa video Radeon R7 350 2GB GDDR5 128-bit, VGA DVI-D HDMI, ( VGA, DVI-D 25pins (24+1), HDMI), este pretabila gaming incepator-mediu pe calculatoare de tip PC/ workstation, avand carcase (mini)tower sau desktop (full height). Merg circa 70% din jocuri, low, medium details, avand solicitari 3D usoare-medii. In mare, viteza R7 350 in 3D este 200-300% mai mare fata de placile onboard gen.4 Intel HD 4600 sau GT 710. Pentru pasionatii de jocuri pretentioase avansati, cu incarcari 3D medii-mari, detalii high-ultra, rezolutii 4K-144Hz monitor gaming, sursa>500W, recomandam minim placa video scor passmark 3600/ furmark 50FPS, de ex: Radeon R9 370, 4GB GDDR5 256-bit, DVI-D HDMI DP, 1 x 6 pini https://www.emag.ro/placa-video-radeon-r9-370-4gb-gddr5-256-bit-dvi-d-hdmi-dp-1-x-6-pini-r9370/pd/D1GQ1XMBM/
Pentru incarcari 3d mari si gaming Full HD sau 4K, recomand gama high end GTX 1060.
Rezolutia maxima recomandata pentru R7 350 este 1900 x 1200. Nu se poate monta in carcase miniaturizate gen: USFF, USDT, miniPC, desktop Slimline, laptop.
Placile sunt noi, fabricate in 2021.10, asa cum e inscris pe spatele ei, 100% probate.
Dimensiuni – ATX Dual (high Profile) 17 cm x 12 cm x 4

Placa video MSI nVidia GeForce GTX650, 1024MB, GDDR5, 128bit,

Verificati Pretul

Placa video MSI nVidia GeForce GTX650, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E
Frecventa procesor (MHz):1071
Capacitate memorie (MB):1024
Tip memorie:GDDR5
BUS memorie (biti):128
Frecventa memorie (MHz):5000                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      ––///––

Eu detin aceasta placa Placa video MSI nVidia GeForce GTX650, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E, eu joc mai mult online MW3, dar am incercat Sniper 3, pentru ca am jucat celelalte 2, asa ca pot spune ca merge la High, la Ultra are putin lag (dar am doar un amarat de dual core, pe un i3, i5, i7, e alta viata), dar ce-mi place la aceasta placa este placa de sunet integrata,  daca redau un film pe TV prin HDMI, are sunetul filmului prin HDMI la TV, iar in acelasi timp, eu pot sa ma joc sau sa uit pe youtube, cu sunetul prin casti, astfel nu mai exista inconvenientul sunetului si poate fi folosit in doua parti distincte. Adica unul se uita linistit la film si celalalt user poate folosi nestingherit calculatorul cu tot cu sunet. Este superb ca au inclus o placa de sunet in cea video.

Placa video ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC, 12GB GDDR6X, 192-bit

Verificati Pretul

Placa video pro-gameri – Placa video ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti GAMING OC, 12GB GDDR6X, 192-bit

ROG Strix GeForce RTX® 4070Ti aduce un nou inteles pentru a merge cu fluxul.

La interior si la exterior, fiecare element al placii ofera monstruosului GPU spatiu de manevra pentru a respira liber si a obtine performante maxime.

Domnia dezlantuita a arhitecturii NVIDIA Ada Lovelace.

Semnificatia caracteristicilor unei placi video:

Interfata cu placa de baza

(AGP, PCI, PCI-express, PCI-express 2.0). Alegeti interfata astfel incat placa video sa fie compatibila cu placa de baza, altfel aveti sanse sa nu se potriveasca in slot. Interfata nu este chiar asa de importanta, mai ales ca acum se gasesc in mare parte placi pe PCI Express, insa am trecut-o prima pentru a accentua importanta compatibilitatii intre placa video si placa de baza.

Model/Serie GPU

(Graphics processing unit), care este unitatea de procesare grafica (“procesorul” placii video). Ce e bine de stiut, este ca indiferent de producator, doua placi video cu acelasi GPU se vor comporta aproape la fel. Mai putin in cazul in care integratorii cresc anumiti parametri peste limita recomandata de producatori. Dar diferentele nu sunt foarte mari.
Pixel Pipelines sunt unitatile de procesare ale pixelilor din GPU, si cu cat sunt mai multe, cu atat se pot procesa mai multi pixeli in paralel.

Frecventa si tipul (GDDR 1, 2 3, 4, 5) memoriei video

Frecventa memoriei video influenteaza foarte mult performata placii video, si este mult mai importanta decat cantitatea memoriei video. E bine sa stiti ca pentru GDDR1 frecventa ajunge pana la 400Mhz (nu cred ca se mai foloseste, valoarea de 400 Mhz este standard, poate fi sensibil depasita), GDDR2 pana la 800Mhz, GDDR3 si GDDR4 1400-1800 Mhz, GDDR5 pana la 3600-3900 MHz. La frecventa memoriilor se “joaca” overclockerii cel mai des.

Latimea de banda a magistralei (BUS) (64, 128 ,256 bit). Cu cat mai mare cu atat mai bine, pentru ca transferul de date se va realiza mai rapid intre GPU si memorie.

Frecventa GPU, influenteaza sensibil performantele placii video, insa nu poate fi variata foarte mult.

Cantitatea de memorie video este uneori o unealta de marketing, cumparatorii fiind “pacaliti” sa cumpere memorie, desi nu ii ajuta cu nimic. Cantitatea de memorie ajunge sa devina importanta la rezolutii mari, deci la placile care au GPU-uri capabile de un framerate (numar de cadre pe secunda) decent la rezolutii mari. La placile video ieftine, memoria RAM in exces este inutila. La fel de ineficienta mi se pare si tehnologia Turbo Cache, care este o “impartire” (sharing) similara cu cea de la placa video integrata, doar ca placa video dedicata vine cu o cantitate mica de memorie video, ce poate fi suplimentata din cea a sistemului (RAM).

Sistemul de racire poate fi pasiv sau activ. Sistemul pasiv este constituit dintr-un radiator de mari dimensiuni; avantajul acestui tip de racire este faptul ca nu produce zgomot, insa cu pretul incalzirii GPU-ului aproape de limita maxima superioara.

Overclock-ing-ul este contraindicat in cazul racirii pasive, mai putin in cazul in care se adauga un ventilator care sa raceasca radiatorul, transformand racirea in una activa. Sistemul de racire activa are atat un radiator (mai mic decat in cazul racirii pasive) racit de un ventilator.

Temperatura medie la care este mentinut GPU-ul este mult mai mica decat in cazul racirii pasive, insa acest sistem produce zgomot (care uneori poate fi redus folosind o aplicatie de monitorizare si control hardware).

Versiunea Direct-X este practic o colecte de API dezvoltata de Microsoft pentru a oferi dezvoltatorilor de software acces la functiile de nivel scazut ale hardware. Ca idee, cu cat este mai recenta cu atat mai bine (10+).

Shader Model, se refera la niste seturi de instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care faciliteaza utilizarea de efecte grafice. De asemenea cu cat versiunea este mai recenta cu atat mai bine.

Interfata cu display-ul: DVI, VGA (D-SUB), TV-Out (S-Video, RCA).

Numarul de monitoare ce pot fi conectate la placa video.

Suportul pentru compresie, decompresie video (MPEG, HD); elibereaza procesorul sistemului de sarcina compresiei si decompresiei fisierelor video.

Suport VIVO (video-in/video-out), util pentru digitizrea semanlului analogic in timp real.

Posibilitatea interconectarii in Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia), asta daca doriti sa folositi mai multe placi video pe un singur sistem.

Fiti atenti la ce placa video achizionati.

Eu detin aceasta placa Placa video MSI nVidia GeForce GTX650, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E, eu joc mai mult online MW3, dar am incercat Sniper 3, pentru ca am jucat celelalte 2.

Asa ca pot spune ca merge la High, la Ultra are putin lag, dar ce-mi place la aceasta placa este placa de sunet integrata, care daca redau un film pe TV prin HDMI, are sunetul filmului prin HDMI la TV, iar in acelasi timp, eu pot sa ma joc sau sa ma uit pe youtube, cu sunetul prin casti.

Astfel nu mai exista inconvenientul sunetului si poate fi folosit in doua parti distincte. Adica unul s uita linistit la film si celalalt user poate folosi nestingherit calculatorul cu tot cu sunet. Este superb ca au inclus o placa de sunet in cea video.

Un comentariu la „Placa Video: Sfaturi de achizitie placa grafica”

Lasă un comentariu