Puiul Fericit: Controverse despre culoare și hrana, comparație cu puiul din ograda

A trecut 4 ani de la scandalul cu puiul fericit de la Agricola, in legatura cu culoara galben-portocaliu a intregului pui fericit. Iar decolorarea zonala a pielii puiului in solutie salina (adica in apa cu sare), a degenerat mari controverse.
Scadalul a trecut, firma inca rezista, produsele inca sunt pe piata, viata merge inainte.

Am calatorit si eu prin afara tarii cativa ani, facand piata de la aceleasi branduri de supermarketuri, dar sincer nu am vazut astfel de carne de pui. Poate o fi, nu neg, dar eu nu am vazut.
Oricum am cautat pe internet carne de pui din rasa Hubbard si am gasit o ferma prin S-V-ul Angliei numita Sladesdown Farm care vinde online pui din rasa Hubbard, la care afirma ca si ei le cresc cu furajele naturale, fără stimulente de creștere sau antibiotice adăugate.
Cu o procesare minima, fără conservanți sau ingrediente artificiale… Nu prea e galbena, dar ma rog, alte hibriduri.

Puiul Fericit

Puiul Fericit Agricola versus puiul din ograda
Puiul Fericit Agricola versus puiul din ograda

Se pare ca Puiul Fericit, are culoare galbena de la porumb si faina de galbenele, nU stiu cat la % faina de galbenele, dar nu cred ca mult pentru ca sigur este cam scumpa. Daca puiul fericit preia pigmentarea intregului corp din hrana atunci asa cum preia culoarea galbena de la porumb, de ce nu ar prelua si culoarea neagra de la srotul de floarea sorelui.

Deci puiul ar trebui sa fie un galben – cenusiu. Daca mai adaugam si putin maro de la grau si restul de culori din hrana diversificata. Ar rezulta un Papagal fericit.

Puiul Fericit Agricola versus puiul din ograda
Puiul Fericit Agricola versus puiul din ograda

Eu zic sa experimenteze si alta hrana de culoare albastruie, asa poate ar lua nastere unicul Pui de Voronet, glumesc.

Citez mesajul celor de Agricola cu privire la Puiul Fericit


Bună ziua, Culoarea galbena a acestui pui (rasa Hubbard, cu crestere lenta), crescut in medie 60 de zile, vine din hrana 100% vegetala (din care 70% porumb si grau, soia, srot de floarea soarelui, gluten de porumb, faina de galbenele, minerale).
Putem observa aceasta culoare galbuie, in comparatie cu puiul asa-numit industrial, la nivelul epidermei (stratului exterior al pielii), sub piele, sub forma de grasime (distribuita anatomic in proportii diferite, de exemplu mai multa si mai galbena pe interiorul pulpei, decat pe exteriorul acesteia) si chiar in tesutul muscular (in carne). Oricine a consumat acest pui in ultimii ani s-a putut convinge de calitatea intrinseca a carnii.

Epiderma, stratul superficial de la suprafata tegumentului, in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperatura (la oparire de exemplu), sufera transformari. Acest fenomen se poate observa intr-o mai mare sau mai mica masura la orice tip de carne.
Va asiguram ca aceasta culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hranirii naturale si ca nu utilizam nicio substanta artificiala in hrana puilor.
Marinel Iacob, director MQ Agricola, medic veterinar

Asiatici consuma orez alb dar sunt galbeni, iar noi romanii am consumat recolte de porumb si suntem albi, hmmm cam contradictoriu, dar ce stiu eu.
Porcul cat porumb mananca ? Grasimea, slana aceea parca tot alba pare. sau ma insel.

Oricum singurul pui care mai este cat de cat natural, a ramas cel din ograda. Eu i-am hranit cu porumb 90%, grau, floare, bostani si dovleci fierti cu peste, iarba din gradina si curte, lucerna, varza, cartofi, resturi alimentare, etc.

Oricum referitor la puiul galbejit, cum ii zic eu. Nu zic ca e ok, dar nici nu infirm asta, nu am consumat,
asa ca nu pot sa ma pronunt in necunostinta de cauza.

Tu ai incercat Puiul fericit ? Cum e, cum e ?

Lasă un comentariu