Recuperator de caldura: Caldura aruncata pe hornul centralelor pe lemne

Un recuperator de caldura din temperatura care este aruncata pe cosul de fum, ar fi o solutie pentru diminuarea pierderilor. Stiind ca, la centralele pe lemne din comert, suprafata de captare a caldurii este mica, iar la unele centrale traseul fumului este extrem de mic, incat ajunge chiar si focul pe burlanul de evacuare.

Daca este sa fac o statistica din ce am vazut si din ce am citit referitor la acesta problema, cred ca media temperaturii la iesire pe evacuare (10 cm de centrala) este in jur de 100-200 de grade, depinde si de lemnul folosit. Asta pentru ca lemnul de esenta tare dezvolta o temperatura de ardere mai mare decat lemnul de esenta moale.

Daca in centrala focul are o temperatura de 500 de grade iar gazele (fumul) la evacuare are 125 de grade, atunci pierdem instant 20% din eficienta, nu mai pun si caldura radianta a centralei.

Recuperator de caldura – idee

Vreau sa vin cu o idee de recuperator al caldurii care se pierde pe cos, Acesta metoda cred ca se potriveste cel mai bine centralelor cu aductie aer prin ventilator si cuplarea recuperatorului la un bazin ACM sau puffer separat.

Recuperator de caldura: Caldura aruncata pe hornul centralelor pe lemne
Recuperator de caldura

Pentru o circulatie naturala a fumului, nu cred ca poate face fata, doar la dimensiuni mai mici. Pentru ca temperatura fiind cea ambientala la pornirea focului 15-20 grade in recuperator, fumul ajunge cu mai mare in recuperator apoi intalnind un front de aer rece, cel din recuperator, se va forma o depresiune, viteza va incetini, ingreunand arderea.

Dar la aductiune de aer cu ventilator se va forma o presiune mai mare decat depresiunea din recuperator, astfel putand functiona aceasta idee, pentru ca se poate realiza evacuarea gazelor in regim fortat.

Oricum stiu ca nu este prea practica ideea dar totusi se poate recupera cel putin jumatate din caldura aruncata pe cos.

Asta pentru ca cei care produc centrale nu le construiesc cu mai multe fumuri, cu cat lungimea (mai multe etaje) fumului este mai lunga cu atat transferul termic va fi mai mare.

Maximul ideal al captarii termice este sub forma acestei paritati:

  • Temperatura maxima a gazelor la evacuare din centrala sa fie egala cu temperatura apei din centrala.

Acesta fiind idealul, va puteti da seama ca intotdeauna pe cos va fi o temperatura de cel putin temperatura apei din centrala, iar ca sa punctez si mai mult puterea calorica totala a lemnului nu se poate capta in intregime, pentru ca este imposibil, pierderea va fi intotdeauna cel putin egala cu temperatura apei.

Cu cat temperatura apei din centrala este mai mare cu atat pierderea este mai mare apa 100 – gaze 100 de grade. Chiar daca ai merge pe 50 de grade apa, vei produce depuneri, iar nu e bine.

Dar per total nu conteaza la ce temperatura functioneaza centala, pentru ca pierdera va fi la fel. Daca incalzesc un puffer intr-o ora la 60 C cu 100 C apa in centrala, o sa fie necesar 2 ore cu 50 C apa in centrala.

Deci cum o dai cum o sucesti per total vei avea aceiasi pierdere. Asta vorbind la temperatura ideala a gazelor la evacuare.

Ce zici de aceasta idee ? Crezi ca poate functiona ? Ar fi rentabila ?

Lasă un comentariu