
Taxe pe salariu in functie de tari UK vs Germania vs Romania
Taxe pe salariu este o caracteristica emancipata a istoricului „bir”, care iti este dedus din orice servicii pe care le prestezi in detrimentul unei plati in bani.
Aceste taxe pe salariu au o influenta imensa asupra migratiei fortei de munca. Intr-o perpetua miscare libera a fortei de munca, se intrepun doua variabile. Costul orei de munca si costul taxei pe acea ora. Cu cat aceste doua variabile sunt mai indepartate una de cealalta, cu atat mai mult se va concentra si forta de munca pe aceste zone.
Fiecare tara are normele sale de impozitare / taxare a salariului, aceste norme sunt reglate in special de puterea de dezvoltare a fiecarei tari dar si de cultura economiei pe care o are reprezentantii puterii tarilor de peste tot mapamondul.
Ca sa fiu mai concis, cu cat pretul pe ora de prestatie va fi mai mare , iar taxarea / impozitarea mai mica, cu atat va creste si procentul de migratie catre acea zona (tara).
Mai exista o variabila care trebuie trecuta in ecuatie, avand si ea un impact important in stabilirea rezultatului. Putem numi ultima variabila „Cosul Zilei” in care este inclus toate cheltuielile aferente traiului de zi cu zi. Incluzand chirie, mancare, produse de stricta necesitate.
Un scurt istoric al migratiei fortei de munca de la revolutie ar suna cam asa: Turcia – Grecia – Italia – Germania, Olanda, Norvegia si UK
Cele mai mari migratii a fortei de munca romane la ora actuala sunt Germania si UK (Anglia), urmata de Italia. Normal ca suntem peste tot, dar acestea sunt epicentrele migratiei.
Pentru a face o catalogare a taxarilor salariale, am ales 2 tari comparativ cu Romania.
Sistem Taxe pe salariu UK – Anglia
Incep cu UK care are cea mai simpla metoda de taxare, UK foloseste o taxare progresiva, cu cat castigi mai mult cu atat procentajul de taxare se mareste.
Uk are 2 taxe, acestea fiind „National Insurance” si „TAX”. National Insurance cuprinde toate taxele (sanatate, pensie, beneficii, concediu medical, accident de munca), iar TAX reprezinta impozitul pe salariu.
Sistem taxe pe salarii Germania
In Germania sistemul de taxare a salariului este mai complicat decat in Romania. Au taxare zonala, categorii sociale (gen: singur, casatorit, casatorit dar nu locuiesti impreuna, mama cu copil care incaseaza alocatie, etc.).
Germania detine 6 categorii de impozitare, apoi umeaza taxele sociale care include: asigurari de ingrijire, asigurari de pensie, asigurari pentru somaj si asigurarile de sanatate).
Sistem taxe Romania
Nu cred ca are rost sa fac mult valva aici, deoarece toti cunoaste sistemul de taxare al statului Roman. Dar ca o vaga spicuire: CAS (pensie), CASS (sanatate) si impozit.
Daca facem un studiu mergend pe premiza salariului minim, ar rezulta cam acest scenariu.
In UK salariul minim pe ora este de 8.72£, In Germania este de 9.35 euro/h, iar in Romania nu exista conceptul de x pe ora, doar pe luna (2230 ron). Asta pentru ca exista doar o valoare pe luna, o valoare de referinta , salariul de baza, dar lunile calendaristice lucratoare difera de la luna la luna.
Daca esti angajat cu salariul minim cu 2230 ron, luna aceasta aprilie 2020, sunt 22 zile lucratoare, ca sa afli cat ai pe ora se imparte 2230 ron la 176 ore (adica 22 zile lucratoare x 8 ore pe zi), ceea ce rezulta ca in luna aprilie esti platit cu 2230/176 = 12.67/h luna aprilie.
Pe aceiasi sintagma reiese cam asa: Luna mai – 13.27 ron /h, in iulie – 12.11 ron /h. Eu zic ca este un sistem eronat fara fairplay.
Daca ai ghinionul sa muncesti ore suplimentare in luna iulie, o sa castigi mai putin decat daca ai presta aceiasi munca intr-o luna cu 20 de zile lucratoare.
Ca sa pot face o diferenta vizibila am sa folosesc calculatoarele de taxe la o valoare de 9£ / 9euro/ 168ore .
9£/€/h x 168 ore = 1465 £/€ pe luna

Pentru UK, la 1465£ pe luna la 168 ore lucrate, netul este de 1300£, taxele fiind de 165£ adica 11%, dar marja de taxere si impozitare este de 15% si urca progresiv in paralel cu suma mai mare a brutului. Adica pentru 2000£ pe luna netul este 1663£.

In Germania sistemul de taxare find mai complicat sunt mai multe sanse ca simularea mea sa fie eronata pentru ca diferentele de la caz la caz sunt substantiale. Adica la 1465 euro diferenta poate ajunge la plus / minus 150-200 euro.
Eu am ales categoria 1 de taxare, pentru un tanar sau un barbat insurat cu familia in tara. Deci pentru un salariu brut de 1465 euro, netul este de 1108 euro. Ceea ce defineste taxa totala de 24%. Dar taxarea si impozitarea totala are o variatie intre 16% si 40%, in functie de categorii, zona si restul de aplicatii taxabile.

In Romania. Deja imaginea spune totul, sistemul de taxare este mai simplist fata de Germania, dar este taxabil rau, nu se prea incurca. Doar numarul mai copiilor iti poate marii deducerea pentru calcularea impozitului, dar taxarea ramane aceeiasi pentru toti.
Ceea ce ne duce pe toti intr-o taxare de aproximativ 40-41%, ceea ce este o mare batjocora la adresa oricarui prestator de servicii. Iar TVA-ul a fost tot timpul in Romania la o cota inalta fata de alte tari.
Doar impactul psihic aduce un stres si o neputinta imensa, doar gandindu-te ca numai 2 taxe catre stat iti rapesc 60% din munca ta (taxa salariu + TVA). Daca incepem sa ne mai gandim si la restul de impozite (impozit casa), plus taxe penibile pe care le platim sub o forma sau alta (ex. taxa pe ploaie), ne dam seama ca mergem la munca sa muncim pentru STAT.
Se mai merita sa mai muncim ? Am putea blama cetateanul roman care merge sa munceasca peste hotare ?
Oare nu se merita ca patronatul sa isi transforme angajatii in persoane fizice autorizate asa cum exista in Anglia conceptul de „self-employed” ?
La 13600£ pe luna cat plătesc inpozit?
Esti sigura ca ai scris corect suma pe luna?