Taxe vamale pentru colete externe UE China USA

Taxe vamale: Sunt obligat sa scriu acest articol pentru a face putina lumina in problema acestor taxe vamale, pe care le percepe vama romana pentru coletele comerciale sau personale, adica marfuri comandate prin telefon, internet (online), telechat sau corespondenta, din afara UE ( orice tara care nu este inclusa in Uniunea Europeana, aceastea fiind nesupuse taxelor vamale), ex. China, USA.

Cursurile valutare de calculare a valutei se face o data pe luna, in prima zi a fiecarei luni, dupa aceasta referinta se face calcularea in lei sau raportul intre valute. Adica factura e in USD, va fi ajustata in Euro, dupa cursul de referinta al lunii, ca sa conformeze taxele care se impun asupra coletului.

Taxe vamale sunt de 4 tipuri:

 1. TVA -19%
 2. Taxa vamala – Conform catalogului vamal European TARIC
 3. Taxa vamala forfetara – 2,5% sau punctul 4
 4. Accize

Taxe vamale pe valuarea coletului, pana in:

10 Euro: Costul taxelor vamale este „0”. Nu se plateste nimic.

150 Euro: Daca coletul nu depaseste 150 de euro, se va plati doar TVA, adica 19%, din valuarea coletului.

150.01 Euro: De la aceasta suma se palateste si taxa vamala si TVA

Daca coletul se trimite de la o persoana fizica la alta si nu au caracter comercial, adica trimiti 50 de ceasuri, iar valuarea acestora nu depaseste 700 de euro, atunci se aplica o taxa vamala forfetara de 2,5%, binenteles si TVA.

Calculare Taxe Vamale:

Daca comanzi un telefon de 200 Euro cu tot cu drum. Taxele vamale sunt incluse cu tot cu taxa de drum, adica totalul facturii.

200 x 3,3% (taxa vamala) = 206,6

206,6 x 24% (tva) = 256,1 Euro  (din 2016 – 20% TVA)

Total taxe vamale = 56,1 euro

Eu am ales o taxa vamala de 3,3%, pentru ca aceasta este prevazuta in codul vamal 9503003000, pentru electrocasnice, electronice, dar asta depinde de vamesul de care dai, la ce vrea el sa integreze produsul, deci vorbiti frumos, sub nici o forma nu iritati vamesul, caci codurile astea vamale sunt facute sa le inteleaga numai ei.

Chiar daca aveti factura in colet, vamesi nu o baga in seama prea mult, stiu si ei de cererea clientilor pentru subevaluarea facturilor, daca li se pare suspicios, au dreptul sa va ceara dovada plati, fie el extras de cont sau invoice PayPal. deci nu aveti cum sa-l pacaliti, mai ales ca au internetul in fata.

Eu m-am dus cu dovada plati din Paypal, desi cerusem pentru telefonul acesta THL W100, o factura de 55 de dolari, care a fost atasata in colet, dar pana sa vina coletul, m-am sucit si am zis, dai naibi de 50 ron in plus care trebuie sa ii dau la tva caci facusem socoteala si nu intram sub incidenta de taxe vamale, macar sa fie totul in regula, fiind si prima comanda din China. Am facut bine caci sincer, din discutie cu vamesul am ajuns sa se uite pe net dupa pretul telefonului, e foarte usor sa verifice pretul, avand ca expediator numele magazinului si modelul telefonului, poate afla pretul real in maxim 1 minut, iar ei sincer nu se grabesc.

Va spun ca asta e cea mai buna varianta, fiti cinstiti, sa aveti dovada plati, vorbiti frumos si sigur vamesul o sa fie ok, avand in vedere ca traim in Romania, iar statul ii cam concediaza, va dati seama incearca sa umfle si ei porcul… nu taxe vamale.

Pentru tutun, alcool si parfumuri sunt alte criteri si valori, alte taxe vamale.

Atentie

Puteti ocoli aceste taxe vamale, pentru mai multe detalii accesati acest articol.

Important – Cum sa comanzi produse din China SUA non-UE

745 de comentarii la „Taxe vamale pentru colete externe UE China USA”

 1. Buna ziua! Doresc sa cumpar componente pentru un calculator din Statele Unite(US) in valoare de 1000 de dolari. Exista si accize sau voi plati doar tva? Nu am gasit in lista taric.

  Răspunde
  • Eu zic ca e imposibil sa nu gasesti, dar sigur are si acciza, prea putine sunt fara accize in special echipamente medicale.

   Răspunde
 2. Salutare. Probabil a fost intrebat de o mie de ori, si totusi.. Un telefon din China, cu transport cu tot, pe la $450 de pe AliExpress (vanzatorul este si producatorul). Platesc 19% din $450 plus cat mai exact? Multumesc.

  Răspunde
  • Eu stiam de 8% acciza, daca sa mai modificat intre timp, nu stiu.
   Deci 8% din 450 aduni si aplici tva. Apoi cei 8% cu tva-ul sunt plata vamala.
   Bani pe care trebuie să-i achiti la vames.

   Răspunde
 3. Salutare.
  Achizitionez monitoare led in valoare de 17800 de dolari din China.
  Produsul îl ridic de pe portul Rotterdam.
  Ce taxe vamale am de achitat la vama si unde?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  Răspunde
  • Preia legatura cu un comisionar vamal de pe raza judetului tau. Marfa o sa vina in tir sigilat si vama o sa fie facuta de comisionarul vamal.

   Răspunde
 4. Buna ziua, daca primesc un colet de la un prieten din SUA cu un telefon, ce taxe vamale platesc?

  Răspunde
  • Tva.
   Si acciza daca depaseste valoarea de 150€.

   Răspunde
 5. Pentru un pachet venit din Australia in care se afla un telefon mobil, o camera web usb si o husa pentru telefon, pachetul fiind cadou iar obiectele sunt folosite, nu sunt noi, asigurat pentru suma de 700 AUD ce taxe platesc?

  Răspunde
 6. Buna, acum cu iesirea uk din ue, orice colet trimis in romania se deschide la vama? Ma intereseaza sa trimit un colet fratelui meu , cadou, de maxim 5 kg cu hainute noi de bebe. Sa le tai eticheta? Ce valoare sa declar pe colet? Transportul ar costa undeva in jur de 30£ in functie de curier. In momentul in care primeste coletul, el ce va avea de achitat, 24% din valoarea declarata a coletului? Se adauga si costul transportului achitat de mine, la suma pe care o va avea el de achitat? Multumesc anticipat

  Răspunde
  • Nu se vamuiesc toate, depinde si de oras, sau, in tara inca e tranzitie la colete, uk-ro, dar legal se face vama. Taie etichetele, stiu ca accize se pun daca depaseste 700 euro, dar cei 19% tva se pune, la valoarea pusa de tine pe colet. Legal se pune si drumul, dar fiecare comisionar vamal are legea lui.

   Răspunde
 7. Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine.
  Am comandat de la aplicatia goat o pereche de adidasi. Coletul vine prin dhl
  Am platit 240 $ adidasii + 40$ transportul
  Coletul a cenit din america
  Imi poate spune cineva ce taxe vamale trebuie sa platesc?
  Nu gasesc nicaieri unde sa ma lamuresc si cred ca aici pe forum e singura mea sansa
  Multumesc!

  Răspunde
 8. Costul vamei fara acciza si conisionul DHL este de 220 lei. Acciza pentru incaltaminte nu e mai mare de 10%, iar daca ar fi asa , costul cu acciza de 10% ar fi 242 lei.
  Comisionul DHL in 2020 era de 104 lei sau 2% din valoarea comenzii.

  Deci trebuie sa te astepti la o suma de pana in 350 lei per total.

  Răspunde
 9. Buna, vreau sa cumpar un generator magnetic fabricat, impachetat si trimis de un producator din Tbilisi Georgia. Transportul este gratuit (transportatorul se actualizeaza la plata produsului) valoarea este de 3550 € si cantareste 52 Kg. Puteti, va rog, sa-mi spuneti la ce taxe si ce suma ar trebui sa platesc?

  Răspunde

Lasă un comentariu