Totul despre extravertit sau introvertit dar si un mic test psihologic

Extravertit sau introvertit – Fiecare dintre noi se caracterizeaza prin anumite trasaturi specifice de personalitate, pe care le putem imparti in perechi: bland-dur, timid-curajos, lider-supus, puternic-slab,deschis-inchis. O pereche de trasaturi psihologice esentiale sunt extraversia si introversia.

INTROVERSIA

Deseori introversia este confundata cu timiditatea, iar extraversia cu performanta, eficienta, popularitatea. Timiditatea reprezinta lipsa de incredere in sine de indrazneala, in timp ce introversia reprezinta o preferinta pentru activitati solitare.

La celalalt pol extraversia este tot o preferinta, dar pentru activitatile ce implica mai mult lumea exterioara. Introvertitul se intereseaza inainte de toate de propriul EU. Este foarte constiincios, dar putin sociabil. Actioneaza de o maniera inhibata, este exagerat de prudent, sta retras si evita zonele agitate.

EXTRAVERTITUL

Iubeste compania si schimbarile si are nevoie de miscare. Este in general optimist si mai dinamic, are probleme in a-si controla impulsivitatea. Tinde sa actioneze cu spontaneitate si sa nu respecte nicio regula de convietuire in societate. In realitate este foarte dificil de realizat o clasificare clara si bine definita; sunt foarte rare persoanele care pot fi plasate la o extrema sau la cealalta.

Majoritatea dintre noi ne plasam la jumatate dintre cei doi poli. Cu toate acestea, sunt foarte rare persoanele care pot fi clasate cu ciertitudine in una dintre cele doua extreme: extravertit sau introvertit.

TEST PSIHOLOGIC

Raspundeti cu DA sau NU la urmatoarele intrebari:

 1. Esti un bun ascultator?
 2. Esti greu de descifrat?
 3. Preferi sa stai acasa sa citesti, in loc sa iesi la un film?
 4. Te rusinezi des?
 5. Esti vazut ca o persoana reflexiva sau rezervata?
 6. Te simti bine cand esti singur/a?
 7. Preferi sa cunosti putini oameni?
 8. Uneori reflectezi prea mult si nu treci la actiune suficient de repede?

RASPUNS: DACA RASPUNSURILE SUNT IN MAJORITATE DA ESTI O PERSOANA INTROVERTITA

Se spune despre introvertiti ca sunt timizi, neprietenosi sau distanti. In termeni populari ar insemna: mandrii, singuratici etc. Chiar daca sunt privite ca puncte slabe, introvertitii pot fi si ei sociabili, le trebuie doar pauze pentru a se reface energetic, altfel devin obositi si cu proasta dispozitie.

Nevoia de retragere difera de la persoana la persoana, dar timpul optim le permite sa se intoarca proaspeti, revitalizati si gata sa intre din nou in joc. Desi extravertitii sunt in mod natural lideri, nu inseamna ca persoanele introvertite nu au multe de oferit lumii din jur.

Conform unui studiu efectuat de cercetorii americani 40% din personalul executiv sunt persoane indentificate cu trasaturi introvertite. Bill Gates si Barack Obama fac parte din aceasta categorie.

Raspundeti cu DA sau NU la urmatoarele intrebari:

 1. Esti sufletul pertecerii?
 2. In grupul tau de prieteni esti sef?
 3. Cand mergi la un concert sau la o plimbare ai tendinta de a te agita?
 4. Iti plac reuniunile sociale?
 5. Esti vazuta ca o persoana care se simte bine in mijlocul oamenilor?
 6. Te simti confortabil in grupuri si iti place sa lucrezi cu oamenii?
 7. Ai multi prieteni si cunosti multa lume?
 8. Uneori te grabesti sa actionezi fara sa gandesti prea mult inainte?
RASPUNS: DACA RASPUNSURILE SUNT MAJORITATEA DA ESTI O PERSOANA EXTRAVERTITA

Aceste persoane sunt foarte bune in situatii sociale. Intrucat ele isi iau energia din interactiunea cu ceilalti, par neobosite si vivace. Plictiseala si sentimentul de singuratate sunt inconveniente ale acestui tip de personalitate care pot duce la comportamente distructive, doar pentru a sparge monotonia.

Faptul ca au tendinta de a vorbi mai intai, apoi de a gandi, pot duce apoi la regrete. Ei au nevoie sa gaseasca si activitati ,,singuratice”- exercitii fizice, sa asculte muzica, sa petreaca mai mult timp in natura.

Activitatile solo nu le vin manusa extravertitilor dar ei pot gasii in lectura un mod placut de a petrece timpul. Conform cercetarilor de specialisti extravertitii pot deveni manageri, oameni de vanzari.

Lasă un comentariu