Transport colete China fara taxe vamale – Sinteza

Taxe vamale non-UE, China, USA, etc.

O mare problema a cumparaturilor online din statele Non-UE, in special China, sunt aceste taxe vamale si in prealabil aceasta nesimtita taxa capitalista TVA, o taxa la care am de adresat o multitudine de cuvinte obscene.

Pentru ca cei de afara incearca sa-si infoloreasca afacerile, noi romani avem indirect o mare favoare, scapand de plata TVA-ului.

Acum, conform spuselor lui Adela (user important al acestui site, care a adus multe informatii), a relatat o contradictie la posta de cartier, la ridicarea unui colet trimis prin TNT de la Pandawill, invocandui-se suspiciunea platiri vamei. Coletul avand o atentionare sub forma:

„Goods are not fulfilling the conditions prescribed by articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community”

RO – Mărfuri care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolele 9 și 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene

Articolele 9 si 10 din „Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene„, arata cam asa:

Libera circulație a mărfurilor (privind taxe vamale)

Articolul 9

(1) Comunitatea se întemeiază pe o uniune vamală care cuprinde ansamblul schimburilor de mărfuri și care implică interzicerea, în relațiile dintre statele membre, a taxelor vamale la import și la export și a oricăror taxe cu efect echivalent, precum și adoptarea unui tarif vamal comun în relațiile cu țările terțe.

(2) Dispozițiile capitolului 1 secțiunea 1 și ale capitolului 2 din prezentul titlu se aplică produselor originare din state membre, precum și produselor provenind din țări terțe care se află în liberă circulație în statele membre.

Articolul 10

(1) Produsele care provin din țări terțe sunt considerate ca fiind în liberă circulație într-un stat membru în cazul în care au fost îndeplinite formalitățile de import și au fost percepute în statul membru în cauză taxele vamale și taxele cu efect echivalent exigibile și dacă nu au beneficiat de o restituire totală sau parțială a acestor taxe și impuneri.

(2) Până la sfârșitul primului an de la intrarea în vigoare a prezentului tratat, Comisia stabilește metodele de cooperare administrativă pentru punerea în aplicare a articolului 9 alineatul (2), luând în considerare necesitatea de a reduce pe cât posibil formalitățile impuse comerțului.

Până la sfârșitul primului an de la intrarea în vigoare a prezentului tratat, Comisia stabilește, în comerțul dintre statele membre, dispozițiile aplicabile mărfurilor originare dintr-un alt stat membru, pentru fabricarea cărora s-au folosit produse care au fost scutite în statul membru exportator de taxe vamale și de taxe cu efect echivalent sau care au beneficiat de o restituire totală sau parțială a acestor taxe sau impuneri.

Adoptând aceste dispoziții, Comisia are în vedere normele prevăzute pentru eliminarea taxelor vamale în cadrul Comunității și pentru punerea în aplicare treptată a Tarifului Vamal Comun.

Orice firma de curierat de pe teritoriul UE, care trasporta un colet din spatiul non-UE, prin tara lor, formalitatile trebuiesc facute la intrarea in UE, deci in tara de origine a firmei, astfel coletul preia dreptul de origine la retrimitere in spatiul UE, automat fiind scutit de taxe vamale si TVA la intrarea in tara, conform articolului 9, aliniat 1.

La toate coletele venite pe aceasta ruta nu sunt scutite de taxe vamale si sunt tiplate cu acest mesaj, adica nu se plateste nici o vama acolo, in caz ca sunteti sesizati sa platiti taxe vamale, invocati „Articolul 9 si Articolul 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene„, pe care oricum uni angajati ai postei romane nu-l stiu, sau spunetile ca ati mai primit colete pe aceasta ruta si nu a fost nici o problema, frumos si concis fara sa iritati.

De ce nu le tipleaza in limba chineza, ca nici dracu nu-si mai da seama.

Aceste firme de curierat, precum  Sweden Post, TNT Airmail, Deutsche Post, aplica acest mesaj pe colet, pentru a scapa de raspundere, astfel acest sistem cu parere de rau se va prabusi la un moment dat. Speram sa tina cat mai mult.

Asa cum am precizat si mai sus firmele de curierat international cu care puteti evita inca taxele vamale si TVA, sunt:

 • Sweden Post,
 • TNT Airmail,
 • Deutsche Post

Update – Swiss Post coletele prin  Swiss Post vin la vama, nu mai vin la posta de cartier.

Sweden Post – Netherlands – Olanda

Sweden Post o firma de curierat a Suediei, a inceput bine acest procedeu de coletarie international, astfel coletele ajungeau in jur de 12-15 zile in Romania, dar in timp intarzierile au devenit la ordinea zilei, astfel ca acum au o marja de 40 de zile pana la intrarea in posesia coletului de la posta de cartier, bine totusi ca scapam de taxe vamale.

Deutsche Post – Germania

Pandawill a lucrat ceva vreme cu acest servici de coletarie, dar a renuntat la el, nu stiu cauza dar a fost o vreme buna, oricum se mai gaseste pe alte siteuri.

TNT Airmail

Aici de putin de discutat, avand in vedere noua lege care a intrat in aceste servicii de coletarie, sa nu mai trasporte electronice care contin baterii, decat pe servicii Express, multe magazine refuza sa trimita prin posta normala fie el TNT, Sweden, Swiss, etc. Nu ca nu ar dori magazinele acest transport, doar pentru ca aceste servicii nu primesc astfel de colete, decat trasportate express, care costa de 10 ori mai mult decat posta normala.

Din almalganul de comentarii poti deduce caci alte magazine invinuieste Pandawill de ilegalitati pe ramura transport, facand trafic de marfa cu bateri prin TNT Airmail (Posta normala TNT) si nu TNT Express, unde la TNT Airmail costul trasportului este in jur de 5-10$ , iar la TNT Express in jur de 50$. Cum fac cei de la Pandawill si inca cateva magazine, din cate am inteles si Fastcardtech trimite prin TNT Airmail, ramane un mister.

Dar acest mister are rezolvari din aceste ipoteze, ori au un contract, ori o intelegere, caci fara stirea TNT-ului nu cred ca poate face asta, iar TNT-ul la un trafic imens de marfa poate trece peste legalitati, caci de politica este peste tot.

Aceste beneficii pentru ei sunt si pentru noi deocamdata, ei isi vand marfa, noi nu platim taxe vamale si TVA si astfel normal ca cumparam de la cei care au costul transportului mic si ne mai priveaza si de taxe vamale. Ganditi-va cate colete pleaca prin TNT Airmail spre toata Europa, caci europenii s-au desteptat putin si stiu ca toate produsele sunt fabricate in aceste parti asiatice, iar marile firme precum Samsung, LG, HTC, nu fac decat sa le platim brandul cu 40% din pretul produsului.

Telefoanele sub 100$ putem spune ca au o tenta chinezeasca, dar cele peste 100$ se vede calitatea, pentru ca si chinezii au produse de calitate, cu cat un telefon este mai scump cu atat calitatea sa este mai mare, nu este o regula, dar am simtit asta din ceea ce am comandat.

Referitor la track code (numarul de urmarire al comenzii), acestea in mod normal sunt vizibile in 3-4 zile de la intrarea lui in posesia ta. Este mai mult informational si nu trebuie sa ne facem prea multe griji pentru el, pentru ca poate sari unele etape sau sunt evidentiate mai multe etape odata, ceea ce face sa inteleg ca updatele la track se face cam anevoios. Oricum este un punct de referinta.

In legatura cu firmele de curierat intenational express, gen DHL Express, TNT Express, FedEx Express, UPS Express, etc.

Serviciile express, aduc coletul acasa daca doriti, intr-un timp scurt (3-7 zile), dar costa in jur de 50-100$, dar ei fac vama, absolut tot ce este necesar (vama, taxe vamale, TVA), doar platesti curierului la usa, suma care in prealabil ai fost instintat la telefon, sa o platesti. Aceste firme fac vama dupa valuarea coletului sau dupa factura din colet.

Astfel trebuie sa vorbesti cu vanzatorul sa puna pe colet/factura un pret mult mai mic, dar astfel sa nu dai nici de banuit, suma trebuie sa fie intre 50- 200 $, depinde de costul produsului, recomandat sa nu fie o suma fixa, dar oricum stie chinezul ce sa faca, numai ca trebuie sa vorbiti cu el, pentru aceste detalii.

Voi reveni in acest articol, ori de cate ori se schimaba ceva.

Magazinele Pandawill si Gearbest sunt inchise sau preluate domeniile si fac SCAM – nu comandati.

94 de comentarii la „Transport colete China fara taxe vamale – Sinteza”

 1. Depinde de chinez… Spinei ca vrei sa mai comanzi, mai mult, chiar și alte produse gen… În așa fel sa-l constrangi.
  Poate cedează din prima.

  Răspunde
 2. am si eu o intrebare..
  Sunt persoana fizica. Am comandat din china niste produse (mai exact niste saculeti personalizati cu un logo) care din nefericire au ajuns la 36 kg (pentru ca oamenii nu au vrut sa personalizeze mai putin de 1000 saculeti). Au splituit coletul in 3 mai mici de 12 kg si ca niste isteti au trecut valoarea 10 dolari. Greu de crezut ca pentru 36 kg de ceva impachetat am platit 10 dolari. Am primit de la TNT un telefon ca l-au retinut in vama prin norvegia si ca pentru a-l debloca au nevoie de facturi reale si dovada platii. 1. Dovada platii facuta de chinez nu de mine si 2. factura emisa de ei. Eu am platit cu cardul prin Paypal.
  Desigur omul a promis ca va trece mai putin pe pachet, recunosc ca nu m-am ops, dar nu mi-am imaginat sa fie asa tampit incat sa completeze o suma aberant de mica care sa atraga atentia.
  Acum hai sa zicem ca l-oi convinge sa imi dea o factura stampilata (e un magazin de pe aliexpress) dar cei de la TNT mi-au zis ca e greu sa ii fac sa imi dea un extras de cont sau dovada platii.
  Care sunt sansele mele reale sa mai recuperez saculetii si ce ar trebui sa fac? P.S : sunt incepator

  Răspunde
 3. Am mai scris articole De gen, cauta pe site, at trebui sa reiasa can sunt in conformitate cu UE. E vorba De materialele folosite.

  Răspunde
 4. Salutare,
  Vreau sa import ceva electronice din China pentru revanzare.
  Un prieten mi-a spus ca, in afara de Invoice, care trebuie sa fie cat mai detaliat, chinezul ar trebui sa-mi ataseze si o declaratie de export.
  Eu personal nu stiu ce ar trebui sa contina acea declaratie, am luat legatura cu fabrica din China, si nici ei nu stiu despre ce este vorba (posibil sa nu-i fi explicat eu exact de ce am nevoie).
  Ma puteti ajuta cu un exemplu, sau ceva indrumari in sensul asta?
  Multumesc.

  Răspunde
 5. @Stefan
  Vanzatorul trebuie sa iti dea acest invoice, pentru ca tu ai platit si TVA-ul, avand act pentru a deduce acest TVA.
  Sunt curios daca pe factura este pretul intreg, cu tot cu TVA.

  Din Germani prin orice ar trimite vine fara TVA, pentru ca este in UE.

  Pe amazon, aliexpress, etc, este un fel de OLX, de unde facturi. ZIce si vanzatorul ca este cu tot cu TVA (VAT), ca sa nu creada vanzatori ca se mai taxeaza in plus.

  Oricum sunt sigur ca exista cai sa poti baga marfa in acte.

  Răspunde
 6. Am si eu o intrebare , sunt P.F.A detin un mic site cu haine pentru copii si am cumparat de pe amazon.de 3 produse , la fiecare produs in parte scria pretul include VAT , zic bun le bag in cos , platesc cu cardul cand ma uit la invoice vad ca nu apare trecut si VAT ul .
  Am dat mail celui de la care am cumparat , zi imi zice ca nu imi poate oferi invoice cu tva ul trecut …
  Eu am trimis marfa in germania la un amic , ca dupa cum stiti nu toti vanzatori de pe amazon trimit in romania
  Ce pot face ? Cum sa imi trimita prietenul meu din germania marfa in romania ca sa ajunga la vama sa platesc tva ul ? Prin UPS , DHL ?

  Multumesc

  Răspunde

Lasă un comentariu