Sari la conținut

Transport colete China fara taxe vamale – Sinteza

Taxe vamale non-UE, China, USA, etc.

O mare problema a cumparaturilor online din statele Non-UE, in special China, sunt aceste taxe vamale si in prealabil aceasta nesimtita taxa capitalista TVA, o taxa la care am de adresat o multitudine de cuvinte obscene.

Pentru ca cei de afara incearca sa-si infoloreasca afacerile, noi romani avem indirect o mare favoare, scapand de plata TVA-ului.

Acum, conform spuselor lui Adela (user important al acestui site, care a adus multe informatii), a relatat o contradictie la posta de cartier, la ridicarea unui colet trimis prin TNT de la Pandawill, invocandui-se suspiciunea platiri vamei. Coletul avand o atentionare sub forma:

„Goods are not fulfilling the conditions prescribed by articles 9 and 10 of the Treaty establishing the European Economic Community”

RO – Mărfuri care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la articolele 9 și 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene

Articolele 9 si 10 din „Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene„, arata cam asa:

Libera circulație a mărfurilor (privind taxe vamale)

Articolul 9

(1) Comunitatea se întemeiază pe o uniune vamală care cuprinde ansamblul schimburilor de mărfuri și care implică interzicerea, în relațiile dintre statele membre, a taxelor vamale la import și la export și a oricăror taxe cu efect echivalent, precum și adoptarea unui tarif vamal comun în relațiile cu țările terțe.

(2) Dispozițiile capitolului 1 secțiunea 1 și ale capitolului 2 din prezentul titlu se aplică produselor originare din state membre, precum și produselor provenind din țări terțe care se află în liberă circulație în statele membre.

Articolul 10

(1) Produsele care provin din țări terțe sunt considerate ca fiind în liberă circulație într-un stat membru în cazul în care au fost îndeplinite formalitățile de import și au fost percepute în statul membru în cauză taxele vamale și taxele cu efect echivalent exigibile și dacă nu au beneficiat de o restituire totală sau parțială a acestor taxe și impuneri.

(2) Până la sfârșitul primului an de la intrarea în vigoare a prezentului tratat, Comisia stabilește metodele de cooperare administrativă pentru punerea în aplicare a articolului 9 alineatul (2), luând în considerare necesitatea de a reduce pe cât posibil formalitățile impuse comerțului.

Până la sfârșitul primului an de la intrarea în vigoare a prezentului tratat, Comisia stabilește, în comerțul dintre statele membre, dispozițiile aplicabile mărfurilor originare dintr-un alt stat membru, pentru fabricarea cărora s-au folosit produse care au fost scutite în statul membru exportator de taxe vamale și de taxe cu efect echivalent sau care au beneficiat de o restituire totală sau parțială a acestor taxe sau impuneri.

Adoptând aceste dispoziții, Comisia are în vedere normele prevăzute pentru eliminarea taxelor vamale în cadrul Comunității și pentru punerea în aplicare treptată a Tarifului Vamal Comun.

Orice firma de curierat de pe teritoriul UE, care trasporta un colet din spatiul non-UE, prin tara lor, formalitatile trebuiesc facute la intrarea in UE, deci in tara de origine a firmei, astfel coletul preia dreptul de origine la retrimitere in spatiul UE, automat fiind scutit de taxe vamale si TVA la intrarea in tara, conform articolului 9, aliniat 1.

La toate coletele venite pe aceasta ruta nu sunt scutite de taxe vamale si sunt tiplate cu acest mesaj, adica nu se plateste nici o vama acolo, in caz ca sunteti sesizati sa platiti taxe vamale, invocati „Articolul 9 si Articolul 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene„, pe care oricum uni angajati ai postei romane nu-l stiu, sau spunetile ca ati mai primit colete pe aceasta ruta si nu a fost nici o problema, frumos si concis fara sa iritati.

De ce nu le tipleaza in limba chineza, ca nici dracu nu-si mai da seama.

Aceste firme de curierat, precum  Sweden Post, TNT Airmail, Deutsche Post, aplica acest mesaj pe colet, pentru a scapa de raspundere, astfel acest sistem cu parere de rau se va prabusi la un moment dat. Speram sa tina cat mai mult.

Asa cum am precizat si mai sus firmele de curierat international cu care puteti evita inca taxele vamale si TVA, sunt:

 • Sweden Post,
 • TNT Airmail,
 • Deutsche Post

Swiss Post editat 29-07-2014 coletele prin  Swiss Post vin la vama, nu mai vin la posta de cartier.

Sweden Post – Netherlands – Olanda

Sweden Post o firma de curierat a Suediei, a inceput bine acest procedeu de coletarie international, astfel coletele ajungeau in jur de 12-15 zile in Romania, dar in timp intarzierile au devenit la ordinea zilei, astfel ca acum au o marja de 40 de zile pana la intrarea in posesia coletului de la posta de cartier, bine totusi ca scapam de taxe vamale.

Deutsche Post – Germania

Pandawill a lucrat ceva vreme cu acest servici de coletarie, dar a renuntat la el, nu stiu cauza dar a fost o vreme buna, oricum se mai gaseste pe alte siteuri.

TNT Airmail

Aici de putin de discutat, avand in vedere noua lege care a intrat in aceste servicii de coletarie, sa nu mai trasporte electronice care contin baterii, decat pe servicii Express, multe magazine refuza sa trimita prin posta normala fie el TNT, Sweden, Swiss, etc. Nu ca nu ar dori magazinele acest transport, doar pentru ca aceste servicii nu primesc astfel de colete, decat trasportate express, care costa de 10 ori mai mult decat posta normala.

Din almalganul de comentarii poti deduce caci alte magazine invinuieste Pandawill de ilegalitati pe ramura transport, facand trafic de marfa cu bateri prin TNT Airmail (Posta normala TNT) si nu TNT Express, unde la TNT Airmail costul trasportului este in jur de 5-10$ , iar la TNT Express in jur de 50$. Cum fac cei de la Pandawill si inca cateva magazine, din cate am inteles si Fastcardtech trimite prin TNT Airmail, ramane un mister.

Dar acest mister are rezolvari din aceste ipoteze, ori au un contract, ori o intelegere, caci fara stirea TNT-ului nu cred ca poate face asta, iar TNT-ul la un trafic imens de marfa poate trece peste legalitati, caci de politica este peste tot.

Aceste beneficii pentru ei sunt si pentru noi deocamdata, ei isi vand marfa, noi nu platim taxe vamale si TVA si astfel normal ca cumparam de la cei care au costul transportului mic si ne mai priveaza si de taxe vamale. Ganditi-va cate colete pleaca prin TNT Airmail spre toata Europa, caci europenii s-au desteptat putin si stiu ca toate produsele sunt fabricate in aceste parti asiatice, iar marile firme precum Samsung, LG, HTC, nu fac decat sa le platim brandul cu 40% din pretul produsului.

Telefoanele sub 100$ putem spune ca au o tenta chinezeasca, dar cele peste 100$ se vede calitatea, pentru ca si chinezii au produse de calitate, cu cat un telefon este mai scump cu atat calitatea sa este mai mare, nu este o regula, dar am simtit asta din ceea ce am comandat.

Referitor la track code (numarul de urmarire al comenzii), acestea in mod normal sunt vizibile in 3-4 zile de la intrarea lui in posesia ta. Este mai mult informational si nu trebuie sa ne facem prea multe griji pentru el, pentru ca poate sari unele etape sau sunt evidentiate mai multe etape odata, ceea ce face sa inteleg ca updatele la track se face cam anevoios. Oricum este un punct de referinta.

In legatura cu firmele de curierat intenational express, gen DHL Express, TNT Express, FedEx Express, UPS Express, etc.

Serviciile express, aduc coletul acasa daca doriti, intr-un timp scurt (3-7 zile), dar costa in jur de 50-100$, dar ei fac vama, absolut tot ce este necesar (vama, taxe vamale, TVA), doar platesti curierului la usa, suma care in prealabil ai fost instintat la telefon, sa o platesti. Aceste firme fac vama dupa valuarea coletului sau dupa factura din colet.

Astfel trebuie sa vorbesti cu vanzatorul sa puna pe colet/factura un pret mult mai mic, dar astfel sa nu dai nici de banuit, suma trebuie sa fie intre 50- 200 $, depinde de costul produsului, recomandat sa nu fie o suma fixa, dar oricum stie chinezul ce sa faca, numai ca trebuie sa vorbiti cu el, pentru aceste detalii.

Voi reveni in acest articol, ori de cate ori se schimaba ceva.

94 de comentarii la „Transport colete China fara taxe vamale – Sinteza”

 1. Salut.
  Fiind prima mea intervenție vreau să mulțumesc celor care și-au dat osteneala să scrie aceste articole care sunt de un real folos.
  Am cumpărat de pe pandawil un telefon (wmcc x5 – f.bun deocamdată) care a ajuns în 21 zile de la comandă până la mine în mână și pentru care nu am plătit nimic în plus.
  V-aș ruga să-mi spuneți dacă de la „banggood ” coletele sosesc tot fără taxe, căci pe site nu ai mai multe opțiuni pentru transport.
  Adăugați la lista magazinelor online „aliexpress.com”, „orientdeal.com” și „christail.com”.

 2. @Romeo
  Nu stiu prin ce trimit ei, dar daca vrei sa cumperi de le ei si ai pus ochii pe ceva, atunci vorbeste cu suportul lor si intreaba daca poate trimite cu TNT sau cu ce te intereseaza pe tine, adica cu serviciile de mai sus.

  “aliexpress.com” este.
  “orientdeal.com” și “christail.com”, ai comandat sau sti persoane care au comandat si nu au fost probleme cu comenzile sau produsele. Nu de alta dar nu vreau sa fac o lista decat cu magazine serioase, sau care au fost testate.

 3. Salut, vreau sa sa va spun ca si eu am comandat luna trecuta niste rochii din China cu transport prin BPost-LVS (firma de curierat din Blegia) si coletul mi-a ajuns la Interne. Eu eram contrariata si cand am intrebat-o pe doamna de la posta de unde vine, mi-a zis ca din Belgia, nu din China.

 4. foarte bun site vostru!
  am cumparat si eu de pe aliexpress.com ff ok!
  de avut in vedere sellerii care au rating bun si vanzari multe!
  spuneti si mie un site din china hong kong unde pot cumpara aparate foto !

 5. Salutare!
  Ce parere aveti de acest telefon? aliexpress.com/item/OnePlus-One-Smartphone-Quadcore-5-5-Screen-2-5GHz-Qualcomm-Snapdragon-801-MSM8974AC-8-13MP-Camera/1890092359.html
  As avea cateva intrebari pentru voi ….a cumparat cineva acest telefon? isi merita banii? . din ce am citit pe forumuri s-ar spune ca este unul dintre cele mai bune telefoane aparute pe piata. iar pretul este unul chiar imbatabil fata de renumitele telefoane in care valoarea unui telefon ajunge la 100-150 $ iar restul consta in publicitate,
  O alta intrebare ar fi daca aveti idee despre acest lucru ?! http://www.aliexpress.com/store/product/Deposit-for-Shipping-Monday-Order-for-the-EU/1153179_1773323796.html
  Sa inteleg ca daca eu comand acest telefon in ziua de luni si o fac prin FedEx , voi plati doar telefonul si taxa de curierat, dar, in tara nu voi mai plati vama si tva-ul ? din ce am observat se spune ca toti cei din EU care vor comanda in ziua de luni nu vor mai plati taxe vamale (acestea se vor retine in Marea Britanie) ??!!
  Daca ar fi adevarat acest lucru ar fi un lucru bun pentru ca am observat ca si timpul este maxim 10 zile de la data comenzii si pana apuci sa vezi produsul in fata ta. Nu as mai fi nevoit sa astept o luna de zile in cazul Sweden Post sau alte firme de curierat,
  Multumesc si poate cine stie, cineva va raspunde acestui mesaj. …..o zi buna va doresc! 🙂

  1. @Geo
   Ai dreptate este unul dintre cele mai bune telefoane de pe piata, daca nu primul. Pe sitele mama, sunt multe persoane care asteapta invitatii, ca sa cumpere acest telefon la 200-300$, multi ravnesc dupa acest telefon.
   Daca nu esti sigur ca vine fara taxe vamale mai bine cumperi de aici:
   http://www.pandawill.com/oneplus-one-smartphone-4g-lte-3gb-16gb-snapdragon-801-25ghz-55-inch-gorilla-glass-fhd-p90007.html
   389$, dar esti sigur ca nu platesti taxe vamale si chiar daca vine in 15 zile.

  1. @Geo
   Transportul il are prin PostNL (TNT), la un pret de pana in 10$ si coletul vine la posta de cartier, nu platesti taxe vamale, vine prin Olanda.

 6. salut, o mica intrebare va rog, multe informatii pe aici dar si multe pareri, si nu toate la fel :))
  vreau sa cumpar de pe alibaba in cantitati destul de mari. Produsele cumparate sunt la preturi mici, pana in $50 bucata. Am comandat un sample care a costat $14 + transport DHL ($48.5) + taxa PayPal $3.8. Pretul final e pe undeva pe la $66.
  Intrebarea mea este: la sume mici nu sunt taxe vamale, dar tva? se plateste? avand in vedere ca vine prin DHL la usa.
  La cantitati mari, cutie de 20-30 bucati, se plateste taxa de transport la DHL care va fi in functie de greutatea si dimensiunile coletului. Dar va fi unul singur.

 7. Da se platesc taxe vamale daca coletul depaseste 150 euro si doar tva daca coletul are valuarea pana in 150 euro
  Pana in 10 euro nu se plateste nimic.
  Fie fedex fie dhl toate respecta aceiasi lege.

 8. Buna, de ce nu mai pot posta pe forumul dedicat pandawill, imi da eroare 404…. am incercat de pe mai multe calc. si acelasi lucru.

 9. Salut,

  As vrea sa aduc din China display-uri LCD pentru dispozitive mobile, telefoane in mare parte, pentru service.
  Ar fi vorba, in general, de vreo 30 – 40 de bucati per colet si de vreo 2 colete pe saptamana.

  As putea folosi unul din cele trei servicii si sa fiu sigur ca imi va ajunge coletul de fiecare data?!
  Exista posibilitatea sa „pierd” coletul atunci cand acesta intra in spatiul UE?

 10. DE ajuns, ajunge daca cumperi de la un magazin „vanzator” serios, adica daca pune coletul la posta ajunge, cel mai rapid cu TNT (PostNL) prin Olanda. Nu ai cum sa-l pierzi. in cel mai negru caz, se poate ratacii, ori vine peste 3 luni dar vine (Sweden Post), ori se intoarce inapoi la vanzator), daca cumperi de la magazine, slabe sanse sa se intoarca un colet, pentru ca magazinele au, rute bine puse la punct si testate.

 11. Multumesc mult pentru raspuns

  Si imi cer scuze de insistenta, dar in cazul prezentat mai sus, daca e sa vina coletele pe persoana fizica, nu trezesc nici un fel de suspiciuni?

  Mentionez ca vanzatorul a fost deja contractat, si se poate negocia cu el cam orice aspect. Ma gandeam, de altfel, sa folosesc solutiile de mai sus in doua moduri: DP, pentru un colet, sa zicem, si TNT-NL pentru celalat colet.

  Ce alte detalii as mai avea nevoie din partea expeditorului, pentru ca pachetul sa treaca normal, fara probleme, prin vami si posta?

  Multumesc anticipat

 12. @Cristian
  Daca trimiti un colet pe zi, nu are ce sa devina suspect, care e problema, dupa 2-3 colete, mai dai o ciocolata la fata de la posta si spui ca trebuie sa mai primesti si sa aiba grija de coletele tale, nu ca nu ar trebui sa faca asta.
  Spune ca sunt echipamente sportive, sau gaseste o scuza, ca iti vin atatea colete, nu ca ar trebui sa o priveasca pe ea, sau pe cineva, pentru ca tu nu gresesti nimic, pur si simplu comanzi un colet.
  Tine cat tine, asta este, o sa gasim atunci alte cai, sa ocolim taxele exorbitante pe care le pune statul roman, de parca as fi in Quatar si in spatele curtii am puturi de titei(petrol).

  Cand nu va mai merge, platesti tva si taxele aferente la coletul cu pricina si asta este.

 13. Am o intrebare legata de importul de celule solare sau panouri solare din china. Aveti vreo recomandare de unde sa iau si eventual sa vina tot fara taxele vamale?

 14. @CRISS as vrea sa vorbesc cu tine mai detaliat despre ce se discuta pe aici , daca ai putea sa imi lasi o adresa de email … mersi

 15. @vasi
  Doar daca il aduce cineva. Nu exista nici o posibilitate sa aduci un telefon din SUA fara taxe, dar daca il trimite un prieten il poate trimite cu DHL cu o valuare mica, gen 50$ la care vei plati doar TVA de 12$ si nici nu vei astepta o luna.

  1. @Anca
   Declare As: Personal use (uz personal)
   Declare Value: Cat vrei sa declari valuarea coletului.
   Declare shipping fee: Declalari cat costa transportul.
   Replacement for unavailable item(s): Schimbarea articolului, sau o actiune asupra articolului, de ex. nu are culoarea mov, dar are culoarea alb.
   Poti alege: prima optiune sau lasi nota.
   Mai jos in chenar, lasi conditiile tale, in caz ca nu se potriveste nimic din optiunile selectabile.
   Da trebuie sa completezi acele conditii.

   NU comanda niciodata cu General Logistics Systems Business Parcel, te usuca la ridicarea coletului:
   http://programepc.net/gls-firma-de-curierat-internarionala-de-care-trebuie-sa-va-feriti/

   Declare Value: Cat vrei sa declari valuarea coletului.
   Declare shipping fee: Declalari cat costa transportul. (in jur de 50%)
   Sunt cele mai importante, dupa ele se face vama, nu trebuie sa fie nici sume prea mici ca bate la ochi.

   Foloseste TNT (PostNL), vei primi coletul la posta de cartier si nu vei plati taxe vamale sau TVA. – Cel mai recomandabil, plus ca e mai ieftin, chiar daca mai astepti o saptamana in plus, fata de celelalte.

 16. buna seara.am citit articolele voastre si as vrea sa va multumesc pentru toate informatiile date.astazi am achizitionat de pe pandawill un video proiector prin DHL,valoarea totala fiind de 81 $.este pentru prima data cand comand un produs de pe acest site.intrebarea mea este:mai trebuie sa mai platesc ceva in plus cand ajunge coletul in tara?dupa ce am comandat am citit acest articol si m-a cam face sa ma ingrijorez in ceea ce privesc taxele vamale.ms anticipat

 17. Daca ai comandat deja, asta e, vei mai plati doar vreo 20$, la vama, maxim, acum depinde cat vor pune ei valuarea pe colet.
  Daca comandai cu TNT de la ei, costa cam 10$ transportul si nu mai plateai nimic in tara. Daca coletul nu a plecat poti vorbi cu ei sa schimbe trasportul si sa-ti returneza restul de bani. Dar cu DHL, ajunge mult mai rapid.

 18. ms ptr raspuns.coletul nu cred ca a plecat fiind si duminica si suportul tehnic este offline.le-am lasat un msg unde am precizat sa treaca pe colet o valoare mai mica pentru a evita taxa vamala.sper ca au inteles.video proiectorul nu este pentru mine.persoana pentru care l-am comandat il vrea cat mai repede posibil.de aceea am folosit dhl nestiind ca trebuie sa mai achit si taxa vamala.pfff…sper sa nu ma frig

 19. aveti idee la ce telefoane trebuie sa ma uit ca sa mearga pe retelele din romania(orange,vodafone,cosmote).pe site observ ca sunt si cu network GSM quadband,GSM/CDMA…….WCDMA,etc

 20. @sebastian
  Te intereseaza partea de WCDMA, pentru ca GSM 2G merg toate.
  WCDMA 3G – trebuie sa cuprinda cele 2 frecvente pentru Romania:
  900 MHz – frecventa folosita in exteriorul oraselor
  2100MHz – frecventa folosita in interiorul oraselor

  Deci daca pleci mai mult pe la tara sau iesi din oras, este bine sa achizitionezi un telefon cu frecventa de 900MHZ, daca stai mai mult prin oras, atunci poti achizitiona un telefon cu 2100MHz, pe care le vei gasi sub forma de 850MHz, 2100MHz.

 21. buna dimineata.stiu ca nu intereseaza pe nimeni dar am sa o zic oricum:)….am vb azi dimineata cu suportul tehnic de pe pandawill….le-am dat nr de comanda si i-am rugat sa imi treaca o valoare mai mica.eu am cerut 10 $ ei au zis 20 $ ca cica era prea mica valoarea ceruta de mine si batea la ochi.sa speram ca ei au mai multa dreptate.chiar si asa ar fi bine.am la ei 2 comenzi.una prin DHL si una prin TNT.testez si eu ambele metode de transport.o saptamana usoara tuturor

 22. Domnilor ma lovesc de urmatoarea situatie. am facut comanda din Hong Kong la un produs. am platit 400 $. chinezul a declarat 70$ in speranta ca voi evita plata taxelor.
  M-au sunat cei de la DHL sa ma intrebe ce e in colet.
  Astazi mi-au cerut dovada platii….eu am platit prin PayPal 400$. intrebarea: cum sa fac eu dovada platii de 70 $ cat a declarat chinezul…sau orice alt sfat….

  1. @Dragos
   Poti risca cu photoshop, dar e riscul tau.
   Nu e nici o problema daca te duci cu factura (invoice) PayPal, de 400$, va face vama pe 400$.
   Dar sa sti ca e ceva bani acolo, iti va aplica o taxa vamala, depinde ce produs ai acolo apoi va mai aplica la total si 24% TVA.
   La 70$, e mai simplu, doar aplici doar 24%.
   Acum cum crezi tu.

 23. Am facut si eu comanda de fapt doua comenzi diferite la interval de cinci zile la Light in the Box marfuri din China. Prima comanda in valoare de 43 USD $ si cea de a doua comanda este de !59,55 USD $. Imi poate spune cineva ce taxe vamale voi achita la fiecare colet sa stiu ce bani voi mai pregati cind sosec la usa mea coletele? Astept un raspuns daca stie cineva cum se calculeaza>Va multumesc. Eu am totalurile de plata reale corecvte ca pe facturile emise, platile facute sunt inca in procesare a marfii.

  1. @S .Mihaela
   La prima comanda – 37 ron
   La ultima – 50 ron
   La usa sosesc doar cele sosite prin curierat express, sau sub forma de recomandata.
   Trebuie sa te duci la posta vamala sa le ridici, cred.
   Nu ai specificat cine este curierul.

 24. @silvia
  Imi pare rau ca nu am vazut pana acum comentariul tau.
  Exact, le desfac si cer dovezi de plata pe acele produse, ca sa poata face vama.

 25. Vin si eu cu o intrebare. A indraznit cineva sa comande un iPhone(sau telefoane in general) de pe Aliexpress ? Se gasesc la preturi ok si la vanzatori cu peste 500 de calficarive din care 94.1% pozitive.totusi, nu au mai mult de un feedback fiecare articol.(putin ingrijorator as zice) Iar legat de taxe, se pot ocoli cumva sau cea mai „buna” metoda ramane cea cu declaratia de valoare mai mica? Multumesc mult!

 26. @Teodor
  Eu zic sa stai cuminte, nu risti nimic…!!!, vei ramana 90% fara bani.
  Comanda un telefon din china la un 300-400 $ si iti spun ca va fi de o calitate superba. Si la ei cat dai face. Au produse de calitate superioara dar costa.
  Cu taxele este un risc, chiar daca declari mai putin se poate sa iti ceara factura. Deci…???

 27. @criss266
  Cu factura nu ar fi o problema, Photoshop ul este de partea mea. Am vazut ca au :Guarantee money back”, reassuring as spune, dar sunt aproape $500 in joc, deci cred ca o sa abandonez ideea. Referitor la telefoanele chinezesti, nu sunt un impatimit al androidului, chiar deloc. O sa astept o oferta buna pe la noi, mersi mult de sfat!

 28. Am facut pentru prima data o comanda, de niste pantofi 50$, de pe Aliexpres si pentru ca n-a ajuns coletul in 60 de zile, mi-au returnat banii. Dupa vreo 2 saptamani am primit coletul la posta si i-am ridicat dupa ce am platit 47 lei tva + taxa vamala. Ideea esta ca am vrut pastrez pantofii si sa le platesc inapoi cei 50$ dar nu sunt multumit de pantofi. Care ar fi solutia? Daca incerc la posta sa ii retrnez, eu pot recupera TVA-ul pe care l-am platit?

 29. @Florin
  Am mai intalnit aceasta intrebare, la care eu tehnic nu am raspuns.
  Este o dilema pe care tu poti sa o rezolvi, problema logica si corecta, era sa nu ridici coletul, iar el se reantorcea, astfel nu dadeai nici acei 47 ron TVA.
  Solutia ramane la tine.

 30. Ciao !
  Am si eu de ridicat de la vama 2 pachetele ale fiicei mele de 12 ani( un pachet de carti si o figurina mica). Acestea nu sunt cumparate ci castigate datorita unui cumul de puncte ; stiu ca la vama mi se va cere dovada de plata iar asa ceva nu exista….ma poate ajuta cineva cu un sfat?

 31. @crysstian
  Nici eu nu aveam dovada platii la vama, dar acolo avea un PC cu net, am intrat pe site in contul meu al acelui magazin, am aratat comanda si cat am dat pe comanda, ca sa vada ca am dat sub 10 euro. Asa am demonstrat cat am dat fara dovada platii. Erau 2 ceasuri. Pe colet este acelasi destinatar.

  Deci ai putea face dovada asa, iar complementar ai putea sa faci o pagina trasa la imprimanta de unde ai acel castig, din contul tau. Ai 98% sanse sa nu platesti nimic. Doar daca gasesti un vames mai moracanos. Oricum daca te gandesti la valuarea castigului, nu cred ca se merita.
  Nu-ti face prea multe probleme.

 32. Colet livrat prin PostNL a ajuns la VAMA, 23.03.2015.
  Stiti daca coletele care sunt livrate prin Deutsche Post si Sweden Post sunt aduse la vama?

 33. Banuiesc ca se incalca legile UE daca se baga in vama coletele operatorilor din Comunitate! Nu se poate face o reclamatie ??? Parerea mea e ca e un abuz din partea statului Roman !!! Noi ne pricepem la asa ceva !! Aici e evaziunea cu cativa dolari amarati !! Altii fura milioane de euro dar nu e o problema !!

 34. @Iacob
  Este coret si legal ceea ce se intampla, coletele nu sunt introduse pe teritoriul Olandei, sunt sortate in sistemul aeroportului, sau mai bine zis in „zona libera”, astfel ele pleaca spre romania, cu acel mesaj pe ele.
  Este corect sa ajunga la vama si am spus demult ca asa este corect, dar din cauza neinteresari din posta romana, am profitat si noi un an si ceva.
  Daca ar fi platit PostNL taxele vamale in Olanda, atunci ar trece liber la noi, dar nu se intampla asta.

 35. @criss266
  Explica te rog cum este legal. Pe colet nu apare nici o adresa de China sau alta tara. Senderul e posta de Olanda. Singura „problema” e timbrul galben scris in olandeza ca ar fi un pachet venit din afara UE. Daca refuz coletul unde se duce ? Singura vinovata e posta romana care trimite coletul in vama. Pe site-ul postei coletul apare ca trimis din Olanda.

 36. @Nume
  Sincer acea eticheta spune ca a intrat in UE fara taxare, iar taxarea se face la destinatie, oricare ar fi ea, in orice stat.
  Daca ar fi sa il returnezi, coletul pleaca catre POSTNL, iar acestia dupa numarul de track fac rambursarea coletului.
  Din cate am vazut sub eticheta da la PostNL, este si eticheta cu adresa chinei, adica cea originala.
  Am specificat in acest articol „Publicat în: 1 Iun, 2014 @ 9:27”, aceasta eticeta spune ca coletul NU INDEPLINESTE conditiile de libera trecere.

  „Mărfuri care NU INDEPLINESC condițiile prevăzute la articolele 9 și 10 din Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene”

  Deci nu au libera trecere, nu sunt scutite de taxe vamale, adica se taxeaza la destinatie.
  Deci de aproape un an am specificat ca este o favoare pentru noi, ca cei din posta romana nu stiau prea multe legi, cand inca treaba cu POSTNL merge struna.
  Stiam ca nu o sa mearga la infinit, oricum am beneficiat de aceasta greseala foarte multi si asta a fost superb.


  Vreti sa iau legea sa o despic in 4 ?
  .
  (2) Dispozițiile capitolului 1 secțiunea 1 și ale capitolului 2 din prezentul titlu se aplică produselor originare din state membre, precum și produselor provenind din țări terțe care se află în liberă circulație în statele membre.

  „…țări terțe care se află în (liberă circulație) în statele membre.”
  (liberă circulație) – cele scutite de vama – in special aparate medicale, didactic.

 37. Buna ziua!
  Vreau sa fac import din China pentru o linie de productie…
  Pretul ei ii undeva pe la 55.000-60.000$ (fob)
  Greutate 750-800kg si volum aprox 4m3
  Ce taxe trebuie sa platesc si cam la ce pret se ridica transportul?
  Va multumesc & un wk-end frumos!

 38. @onul

  Legea 133/1999, art.22
  O.G. nr.92/1997, art.13 lit.a)
  Legea 141/1997, art.71 si 144 alin.(1) lit.b)

  Potrivit art.22 din Legea 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, „intreprinderile mici si mijlocii sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, know-how, care se importa in vederea dezvoltarii activitatilor proprii de productie si servicii si care se achita din fonduri proprii sau din credite obtinute de la banci romanesti sau straine”, iar potrivit art.13 lit.a) din O.U.G. nr.92/1997, „importul de bunuri mobile, corporale sau/si necorporale, care constituie aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale … necesara pentru realizarea obiectului de activitate, este exceptat de la plata taxelor vamale si de la plata taxelor pe valoarea adaugata”.

  In legatura cu transportul, firmele mari costa suficient de mult, dar puteti apela la oameni privati care se ocupa cu transportul din China, care pot inchiria un container sau doar partial, costul la ei este mult mai mic decat la firme de renume.
  Cred ca as putea sa va pun in legatura cu cel putin o persoana care face acest sistem de transport, iar delaliile de pret sunt contorizate in conformitate cu zona in care se afla coletul, natura lui si greutatea.

 39. Sa intaleg ca sunt scutit de taxele vamale si de tva (sau tva-ul trebuie platit dupa care o sa-l primesc inapoi)?
  Conteaza daca societatea pe care se face importul este sau nu platitoare de tva?
  Poti sa-mi lasi te rog un numar de telefon?
  Merci!

 40. Si eu sunt interesata de recuperarea tva-ului la un produs importat! Firma mea e neplatitoare de tva. Acum cateva luni am importat un aparat si am platit la vama tva-ul. Exista posibilitatea recuperarii acestuia? Care sunt conditiile? Va multumesc mult!
  P.S. Astept si adrese de site-uri din China asa-zis de incredere!

 41. @Maria
  Dvs. aveti obligatia de a-l plati, dar n-aveti dreptul de a-l deduce. In contabilitate veti mari valoarea de intrare a bunurilor cu valoarea TVA achitata in vama, plus restul de taxe.

 42. Apropos de magazine din China de incredere: TAOBAO. Eu am cumparat luna trecuta prin http://www.buychina.ro diverse scule de aproape 300 euro si mi le-au adus relativ repede si fara nicio problema. E drept ca am eram pe site-ul de tracking zilnic, ca era prima mea comanda din afara tarii.

 43. VALUÁRE s. f. (mat., inform.) evaluare, estimare. (după engl. valuation, fr. evaluation)
  Sursa: MDN ’00 (2000)
  https://dexonline.ro/definitie/valuare/496493

  Aceste firme fac vama dupa valuarea coletului sau dupa factura din colet.
  sau
  Aceste firme fac vama dupa (estimarea, evaluarea) coletului sau dupa factura din colet.

  VALOÁRE – importanță, însemnătate, preț, merit.

  Daca pretul pe un colet ce contine un telefon este de 10$, un agent vamal are dreptul sa aplice o taxa vamala (accize vamale), dupa o valuare (estimare) trecuta intr-un catalog reglementat…, blabla.

  Dar daca erai asa de pregatit, precum vrei sa pari…, acele cuvinte scrise public, spune totul despre tine. Ai fi putut sa-mi trimiti un mail cu apostrofarea ta, dar vrei sa te dai leu, public.

  Chiar crezi ca ai o asa mare „VALOARE” ?!!! (importanță, însemnătate, preț, merit)

 44. Hai ca cu „valuare” te-ai scos, oricum ala cu comentariul e un imbecil. Ce te faci insa cu ” acele cuvinte scrise public, spune totul despre tine. ” ??:)

 45. @Mircea
  Si ce spune Mircea… ce spune ?!!!

  O problema mai mare pentru unele persoane, este ca… nici macar nu ma intereseaza ce cred alti despre mine, DE CE trebuie sa fim toti la fel, cu licee, facultati si masterate, iar multi cei care detin aceste diplome se exprima, scrie si gandesc de 2 ori mai prost ca mine, stand in coltul blocului, spargand seminte si frecand menta, in loc sa creeze ceva si sa amortizeze bani din taxele care le platesc de zeci de ani prin munca.

  Acest blog exista pentru a ajuta, nu pentru a exprima ceva despre persoana mea. Am continuat sa scriu pentru ca multe persoane au fost multumite de informatiile pe care le-am furnizat, fiecare la momentul lor (fiind blamat de cei care isi intemeiase o afacere din asta) si poti sa-ti dai seama daca vei citi cele 6.334 de comentarii, din cele 120 articole, pe care le cuprinde acest blog.

  Am fost primul care a scris public despre posibilitatile pe care le au cei din clasa sociala de jos, in care ma includ si eu.

  Crezi ca intereseaza pe cei cu bani sau pe baiatul unui deputat, daca plateste vama sau nu la o chinezarie de telefon sau tableta… hai sa fim seriosi, asa ceva nu se va intampla niciodata la acest nivel de persoana fizica.

  Iti stimez evaluarea, asta inseamna ca sunt „vazut – vizat”, dar sincer… nu intereseaza pe nimeni.

 46. Salut.
  Nu reusesc sa inteleg exact cum se mai poate proceda pentru achizitionarea unor acumulatori li-ion (celule tip 18650)
  Pe siteul aliexpress apare la diverse magazine livrare de tip „free shiping” prin china air mail sau Swedish Post sau NL (exista si optiunea de transport EXPRESS prin DHL sau TNT dar la preturi peste 80$).
  Sa inteleg ca totusi aceste servicii de coletarie nu ar mai efectua transportul pentru astfel de produse incepand din vara 2015?
  Multumesc

 47. @Andrei
  Condiitile de transport s-au schimbat pentru bateriile Li-Ion, cu avionul. Unele firme nu declara bateriile,

  Peste tot in lume legea e incalcata, asa ca nu da atentie, legilor, actualitatea e alta.

 48. Am reusit sa o dau in bara bine de tot cu vama noastra draga
  am comandat pe alliexpress ceva de 45,10 usd si transport cu DHL de 26,52 usd in 4-8 zile
  acum e chestia aia faina.
  DHL a cerut:
  1. – factura de la furnizor tradusa de mine cu pix.
  2. – factura doar ea
  3. – Copie C.I.
  4. – Declaratie cf art 323 care se refera la ce e in colet, cat costa si ca e pt. uz personal, si ca nu le vei revinde.
  5. – dovada de plata ca sa o confrunte cu factura.
  6. – numar EORI – e un fel ce cui ca la firme, de fapt e un numar de identificare ca si importator de produse pe teritoriul uniunii europene.
  Acum Buba: Chinezul a atasat o pro-forma – invoice de 19 usd la colet
  I-am cerut factura reala de pe aliexpress si mi-a dat tot pe aia proforma de 19usd, doar ca e un document exel….. ce sa fac cu ala… ???
  Marfa e blocata in vama sub sigiliu vamal la DHL si vamesul nu o scoate pana nu vin cu factura…..nasol…..
  Restul de acte le am pe toate…..
  A mai patit cineva asa ceva …???? cum ati facut rost de factura..???
  Sau aveti vreo solutie legala ca sa introduc marfa in tara, adica sa o scot din vama … ???

 49. @Andrei
  Pt. ca DHL a ajuns o firma de rahat, heroinizata, care nu mai face distinctia dintre persoana juritica, firma si persoana fizica.

  Eu cred ca trebuie facut un protest la OPC.

  Atat timp cat vamesi din Posta Romana poate face mult mai simplu si rapid cu mult mai putine acte procesarea coletului, DHL de ce nu poate, plus ca mai cer si comisioane de mari peste costul drumului destul de piperat.

  Daca pun costul drumului si comisionul DHL, cumpar bilet de avion spre Anglia peste 2 saptamani.

  Sa revenim – document exel, perfect are vreo stampila, nu, este si normal, ai cumparat de la o persoana fizica.

  Poti face tu acea declaratie cu suma exact ca pe dovada plati, sau poti comunica la DHL, ca coletul este e la o persoana fizica la alta si produsul nu este sigilat (sincer este intr-o pungulita bateriile).

  Sau o poti trimite chiar pe cea care a trimis-o vanzatorul… nu ai tu treaba cu ce scrie ala.

  Daca nu le convine sa iti taxeze la 19$.

 50. Buna ziua,

  Vreau sa comand din China, aliexpress, cateva scule de prelucrat pielea, in total vreo 200 eu, maxim, pentru uzul personal, in principiu. O sa fie comandate de la diverse magazine, deci nu o sa fie o factura de 200 eu.
  Intreabarea este, se taxe si tva la aceste scule? Sunt diverse dalti, ace, poansoane, unelte de perforat si taiat, etc.
  Unele sunt sub 10 eu si din ce stiu la suma asta nu se aplica nimic, vin chiar la posta, dar peste aceasta suma stiu ca ajung in vama. O sa vorbesc si cu chinezul sa puna valoarea „corecta”, dar daca nu reusesc si ajung in vama, se vor taxa? Unde gasesc in lege ceva desprea aceste scule, sunt reglementate cumva, si aici ma refer la taxe, ca tva probabil ca este 20%.

  Multumesc anticipat, Teo.

 51. Am si eu o intrebare , sunt P.F.A detin un mic site cu haine pentru copii si am cumparat de pe amazon.de 3 produse , la fiecare produs in parte scria pretul include VAT , zic bun le bag in cos , platesc cu cardul cand ma uit la invoice vad ca nu apare trecut si VAT ul .
  Am dat mail celui de la care am cumparat , zi imi zice ca nu imi poate oferi invoice cu tva ul trecut …
  Eu am trimis marfa in germania la un amic , ca dupa cum stiti nu toti vanzatori de pe amazon trimit in romania
  Ce pot face ? Cum sa imi trimita prietenul meu din germania marfa in romania ca sa ajunga la vama sa platesc tva ul ? Prin UPS , DHL ?

  Multumesc

 52. @Stefan
  Vanzatorul trebuie sa iti dea acest invoice, pentru ca tu ai platit si TVA-ul, avand act pentru a deduce acest TVA.
  Sunt curios daca pe factura este pretul intreg, cu tot cu TVA.

  Din Germani prin orice ar trimite vine fara TVA, pentru ca este in UE.

  Pe amazon, aliexpress, etc, este un fel de OLX, de unde facturi. ZIce si vanzatorul ca este cu tot cu TVA (VAT), ca sa nu creada vanzatori ca se mai taxeaza in plus.

  Oricum sunt sigur ca exista cai sa poti baga marfa in acte.

 53. Salutare,
  Vreau sa import ceva electronice din China pentru revanzare.
  Un prieten mi-a spus ca, in afara de Invoice, care trebuie sa fie cat mai detaliat, chinezul ar trebui sa-mi ataseze si o declaratie de export.
  Eu personal nu stiu ce ar trebui sa contina acea declaratie, am luat legatura cu fabrica din China, si nici ei nu stiu despre ce este vorba (posibil sa nu-i fi explicat eu exact de ce am nevoie).
  Ma puteti ajuta cu un exemplu, sau ceva indrumari in sensul asta?
  Multumesc.

 54. Am mai scris articole De gen, cauta pe site, at trebui sa reiasa can sunt in conformitate cu UE. E vorba De materialele folosite.

 55. am si eu o intrebare..
  Sunt persoana fizica. Am comandat din china niste produse (mai exact niste saculeti personalizati cu un logo) care din nefericire au ajuns la 36 kg (pentru ca oamenii nu au vrut sa personalizeze mai putin de 1000 saculeti). Au splituit coletul in 3 mai mici de 12 kg si ca niste isteti au trecut valoarea 10 dolari. Greu de crezut ca pentru 36 kg de ceva impachetat am platit 10 dolari. Am primit de la TNT un telefon ca l-au retinut in vama prin norvegia si ca pentru a-l debloca au nevoie de facturi reale si dovada platii. 1. Dovada platii facuta de chinez nu de mine si 2. factura emisa de ei. Eu am platit cu cardul prin Paypal.
  Desigur omul a promis ca va trece mai putin pe pachet, recunosc ca nu m-am ops, dar nu mi-am imaginat sa fie asa tampit incat sa completeze o suma aberant de mica care sa atraga atentia.
  Acum hai sa zicem ca l-oi convinge sa imi dea o factura stampilata (e un magazin de pe aliexpress) dar cei de la TNT mi-au zis ca e greu sa ii fac sa imi dea un extras de cont sau dovada platii.
  Care sunt sansele mele reale sa mai recuperez saculetii si ce ar trebui sa fac? P.S : sunt incepator

 56. Depinde de chinez… Spinei ca vrei sa mai comanzi, mai mult, chiar și alte produse gen… În așa fel sa-l constrangi.
  Poate cedează din prima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.