
Uleiul vegetal ca sursa de energie si dispersia semintelor
DESPRE ULEIUL VEGETAL
Uleiul vegetal apartine unei categorii foarte cunoscute de compusi : lipidele. Ele nu se amesteca cu apa si sunt lichide la temperatura camerei. Plantele produc mai multe tipuri de lipide, majoritatea intra in compozitia celulelor.
Anumite lipide au functia de stocare a energiei, iar altele usureaza dispersia semintelor ( diseminare ) cu ajutorul animalelor. Diferite uleiuri pot atrage polenizatorii si pot apara plantele de agresori.
ULEIUL CA SURSA DE ENERGIE
Anumite plante, numite plante oleaginoase, inmagazineaza lipide in semintele lor pentru a le folosi ca rezerva de energie in timpul germinarii. In interiorul celulelor ce formeaza samanta, lipidele sunt stocate in compartimente. Aceste compartimente sunt imbracate cu un strat de lipide, trigliceride, ce sunt constituite din trei lanturi de acizi grasi legati printr-o molecula de gricerol.
Un mic exemplu, imaginati-va gricerolul ca o franghie pe care sunt agatate sosete, adica cele trei lanturi de acizi grasi. Cand samanta germineaza, legatura dintre lantul de acizi grasi si glicerolul se rupe ( sosetele cad de pe franghie una cate una).
Aceasta reactie elibereaza energie si acetil coenzima A care poate fi de asemenea transformata imediat in energie. Acelasi lucru se produce si in cazul granulelor de polen cand ajung pe stigmat. Ele se folosesc de aceeasi sursa de energie pentru a forma tubul polinic, care va creste pana va intalni ovulul pentru fecundatie.
DISPERSIA SEMINTELOR
Anumite plante produc fructe bogate in lipide ce plac animalelor, aceasta facilitand imprastierea semintelor lor. ( Avocado, maslinele, dovlecii ) sunt toate fructe care folosesc aceasi tactica.
Trecerea prin stomacul animalelor permite sacrificarea semintelor ( procesul de spargere, subtiere, gaurire, slefuire sau alterare mecanica a cojii semintelor pentru a le face permeabile la apa si gaze).
Astfel samanta poate mai usor sa germineze. Unele animale prefera anumite plante insa anumite plante pot fi mortale pentru unele animale ex: AVOCADO contine un acid gras numit persina, fiind toxic pentru pasari si anumite animale de talie mica. Acestea sunt prea mici pentru a transporta nuca grea.
Cu siguranta planta a evoluat fiind totica pentru animale mici, pentru a privilegia dispersia cu ajutorul animalelor mai eficace. Elefantii, care iubesc avocado, pot transporta si digera nuca.