Umiditatea lemnului de foc proaspat taiat in special cel taiat in august – septembrie este in jur de 50%. Lemnul taiat in primavara inaintea intrarii in vegetatie este mai uscat avand in jur de 40% umiditate . Uscarea in aer liber, dar protejat de ploaie, poate reduce umiditatea cu 10-12% pe an.
De aceea este indicat ca lemnul de foc sa fie folosit dupa 2 ani de la taiere si uscat in prealabil. Uscarea se face mai rapid daca lemnele sunt crapate si stivuite cu mici fante intre ele pentru a facilita aerului sa circule.
Depozitarea lemnelor de foc
Depozitarea lemnelor se face sub forma finita, gata de fi folosite pentru foc, adica crapate nu sub forma de busteni. Lemnele de foc trebuie depozitate in locuri special amenajate, gen magazie cu acoperis, dar cel mult 3 pereti, pentru a facilita uscarea. Materialele folosite la constructia magaziei de lemne pentru foc, trebuie sa fie subtiri si de culori inchise, care atrag caldura cedand-o lemnelor pe timpul zilei.
In timpul noptii masa de lemne cedeaza caldura acumulata pe zi, aducand aer proaspat intre lemne pe principiul cedarii de caldura de jos in sus. Chiar si la o viteza a vantului inexistenta, acest proces aduce aer proaspat in masa de lemne, ajutand procesul de uscare.
Aranjarea lemnelor de foc pentru o uscare rapida
Aranjamentul ideal al lemnelor de foc intr-o magazie de lemne, ar fi sub forma caramizilor la palet, gen foto.
Scoarta / coaja lemnelor taiate va trebui sa fie asezata jos, iar miezul in sus, in imagine este total gresit. Coaja retine apa in interior, vapori de apa din lemn tind sa se ridice la supunerea termica ridicata pe timpul veri, iar coaja va juca un rol de bariera, retinand apa in interior, iar evaporarea se va face doar pe capete.
Oricum acest sistem de aranjare gen „caramida” este cel mai benefic pentru o uscare buna, pentru ca spatiul de aerare este foarte mare, dar aduce un dezavantaj al spatiului mare necesar.
In mare parte se foloseste sistemul de aranjament pe o singura parte, adica pe o singura axa, pentru a imbina si dejavantajul spatiului dar si o aerare multumitoare. Avand grija sa lasam si spatiu intre lemne fara sa comprimam excesiv. Si sa nu uitam coaja lemnului trebuie sa fie jos sau macar lateral.
Umiditatea lemnului de foc
Umiditatea lemnului de foc bun este in jur de 10%, dar ca sa ajunga la acesta umiditate trebuie pastrat in conditii bune, protejat, in medie timp de 2 ani. Am spus in medie de 2 ani pentru ca depinde de tipul de lemn dar si de conditiile atmosferice a locatiei. In delta este umiditate, la munte este si umiditate si mai frig fata de campie.
Iarna depozitati lemnele de foc in camera tehnica, langa soba, centrala termica, cel putin 24 de ore inainte de folosinta.
Daca folositi lemne cu umiditate mare pierdeti putere calorica pentru ca umiditatea lemnului duce la pierderea calorica prin evaporarea apei. Aducand in timp, probleme de funtionare a sistemului termic pe care il folositi prin depunere de gudroane, mult fum si cenusa. Iar randamentul va fi unul foarte scazut. Oricum am mai vorbit de acest subiect si in acest articol – Puterea calorica a lemnului de foc in functie de umiditate
Umiditatea din lemn
Oricum ar fi umiditatea lemnului nu este buna sub nici o forma, exceptand doar la modelarea lui. Asadar umiditatea lemnului pentru constructii nu este de bun augur. Pentru ca umiditatea din lemn pentru provoaca tensiuni in timp pe parcursul uscarii.